Θετικά σχόλια στον ιταλικό Τύπο για ν/σχ για τις ΔΕΚΟ

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 21:40

Με τον τίτλο «στην Ελλάδα ευέλικτες δημόσιες θέσεις» και με υπέρτιτλο «Πρόταση της κυβέρνησης για την κατάργηση της μονιμότητας των υπαλλήλων των κρατικών επιχειρήσεων, εξισώνοντάς τους με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα» σημερινό άρθρο της μεγάλης ιταλικής οικονομικής εφημερίδας «Il Sole 24 ore», υποδέχεται θετικά τις χθεσινές εξαγγελίες σχετικά με το καθεστώς των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε ένα νόμο που καθιστά πιο εύκολες τις απολύσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις, με τα συνδικάτα να ανακοινώνουν μάχη ενάντια στο σχέδιο. Οι κρατικές επιχειρήσεις -όχι η δημόσια διοίκηση- θα μπορούν να απολύουν κάθε μήνα, μέχρι το 2% του "νέου" εργατικού τους δυναμικού.

Για τους "παλαιούς" υπαλλήλους, η πρόωρη λήξη της σχέσης εργασίας τους θα πρέπει να εγκριθεί από μία επιτροπή, στην οποία παίρνουν μέρος η διοίκηση και τα συνδικάτα.

Η μεταρρύθμιση έχει ευρύτερες συνέπειες: ακόμη και οι λογιστικοί κανόνες θα είναι ίδιοι για όλες τις επιχειρήσεις και αυτό θα καταστήσει πιο απλές τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το εκτενές ρεπορτάζ επισημαίνει την προβληματική κατάσταση των ΔΕΚΟ και τα οφέλη που θα προκύψουν από το σχέδιο «του οποίου προηγήθηκε ένας "πειραματισμός": Στον ΟΤΕ, το εργατικό δυναμικό θα μειωθεί κατά 1/3 μέσω μιας συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τον περασμένο Μάιο η διοίκηση και τα συνδικάτα, ενώ οι νέοι υπάλληλοι θα προσληφθούν με συμβάσεις ιδιωτικής μορφής. Θα δουν την έξοδο 5.750 από τους 15.925 υπαλλήλους και η εταιρεία ανακοίνωσε μόλις χθες επιβαρύνσεις 912 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η μεταρρύθμιση λοιπόν είναι εμπνευσμένη από αυτήν την εμπειρία, την οποία πηγαίνει πιο πέρα. Θα αφορά και τις 48 εταιρείες που ελέγχει το κράτος: Είναι το μαλακό υπογάστριο της ελληνικής οικονομίας, με συνολικές ζημιές που την ερχόμενη χρονιά θα φτάσουν τα 626 εκατομμύρια ευρώ. Με το χρέος τους να κινδυνεύει να αγγίξει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και να επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη εκτός ευρωπαϊκών όρων, δημόσιο χρέος, η εφαρμογή σε αυτές των νέων κανόνων, που καθιστούν πιο εύκολες τις ιδιωτικοποιήσεις, θα βοηθήσει στην προοπτική αποφυγής ενός ανεξέλεγκτου δημόσιου χρέους, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα