Ν. Κορέα: 13% η αύξηση των εξαγωγών τον Νοέμβριο

Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού
Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2005 07:04

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 13% σημείωσαν τον Νοέμβριο οι εξαγωγές της Ν. Κορέας, καθώς οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Samsung Electronics Co., εξήγαγαν περισσότερα κινητά τηλέφωνα και ημιαγωγούς. Ο πληθωρισμός υποχώρησε, επιτρέποντας στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ.

Οι πωλήσεις στο εξωτερικό αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 26,1 δισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας για δεύτερο μήνα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.. Οι τιμές υποχώρησαν 0,7% τον Οκτώβριο σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Οκτώβριο του 1986.

Οι παραγγελίες προς τις εταιρείες, όπως την Samsung, αυξάνονται, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρονικά ανακάμπτει, από τον κορεσμό νωρίτερα μέσα στο έτος. Υποχώρηση του πληθωρισμού σημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αποφύγει να αυξήσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας.

Ο δείκτης Kospi, σημείωνε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 1303,39 μονάδες, στις 11:17' π.μ. στη Σεούλ, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Samsung και της Hynix Semiconductor Inc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα