Συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο χρηματοδότησης αναμένει η Μέρκελ

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015 18:42
UPD:22:29
EPA/JUERGEN DETMERS/ZDF / HANDOUT

«Το ΔΝΤ έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις. Υποστηρίζει (τη συμφωνία για την Ελλάδα)», δήλωσε η κ. Μέρκελ στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι η επικεφαλής του θεσμού Κριστίν Λαγκάρντ έχει υποσχεθεί πως θα ασκήσει πίεση προς την κατεύθυνση αυτή στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

«Το ΔΝΤ έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις. Υποστηρίζει (τη συμφωνία για την Ελλάδα)», δήλωσε η κ. Μέρκελ στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτό που είπε η κ. Λαγκάρντ θα γίνει πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Η κ. Μέρκελ απέκλεισε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά δήλωσε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να υπάρξει χαλάρωση, με την παράταση των ωριμάνσεων του χρέους και τη μείωση των επιτοκίων.

Το γεγονός ότι επετεύχθη εν τέλει συμφωνία με την Ελλάδα οφείλεται κατά την άποψη της καγκελαρίου και στον υπουργό Οικονομικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, την τελευταία νύχτα των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες βρίσκονταν σε συνεχή επαφή μαζί του.

Κατά την άποψή της η ελληνική κυβέρνηση διαφοροποίησε τη στάση της. Εν μέρει και λόγω «της άκαμπτης στάσης πολλών άλλων χωρών-μελών, χάρη στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και χάρη στην γερμανική κυβέρνηση».

Στο ερώτημα αν η σκληρή στάση της Γερμανίας έβλαψε τελικά τη Γερμανία η κ. Μέρκελ δήλωσε: «Είχαμε μεγάλη υποστήριξη από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία». Η καγκελάριος είπε επίσης ότι: «Δεν βοηθά να ανταλλάζουμε φιλοφρονήσεις και μετά από δύο ή τρία χρόνια η κατάσταση να είναι χειρότερη από την σημερινή».

Σύμφωνα με τον καγκελάριο η Αθήνα «συνειδητοποίησε ότι χώρα θα ξανασταθεί στα πόδια της μόνο αν πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις». Θα πρέπει ωστόσο να περιμένουμε για να δούμε αν «η εντατικότητα της δουλειάς συνεχιστεί». Είναι απαραίτητες και περαιτέρω προσπάθειες αν «θέλουμε να δούμε φως στο τέλος του τούνελ», είπε η καγκελάριος.

Η ευρωκρίση έχει υπερβολικά μεγάλη διάρκεια, διαπίστωσε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να βγει ενισχυμένη από την κρίση: «Όμως αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενη στην ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα την Τετάρτη η καγκελάριος τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου της Κ.Ο. των γερμανών συντηρητικών, Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος είχε απειλήσει τους «αντάρτες» βουλευτές που προτίθεται να καταψηφίσουν το τρίτο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα ότι θα χάσουν την θέση τους στις επιτροπές του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την καγκελάριο είναι «αυτονόητο» ότι υπάρχει «ελευθερία» της γνώμης ωστόσο η άποψη της πλειοψηφίας της Κ.Ο. θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις επιτροπές της Βουλής.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ανοιχτό άφησε το εάν θα είναι εκ νέου υποψήφια το 2017 η καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ τόνισε ότι θα στηρίξει τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ αν επιθυμεί και δεύτερη θητεία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα