Προτάσεις με στόχο την κατάργηση των σημερινών νομικών εμποδίων για τη δημιουργία ενός «ενιαίου χώρου πληρωμών» στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, ο χώρος αυτός αναμένεται να επιτρέψει στην ΕΕ να πραγματοποιήσει οικονομίες από 50 έως 100 δισ. ευρώ το χρόνο. Στόχος είναι να καταστούν οι διασυνοριακές πληρωμές με πιστωτική κάρτα, χρεωστική κάρτα, ηλεκτρονικό τραπεζικό έμβασμα, άμεση χρέωση ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο το ίδιο εύκολες, φθηνές και ασφαλείς με τις "εθνικές" πληρωμές.
Σήμερα, κάθε κράτος μέλος διαθέτει τους δικούς του κανόνες σε ό,τι αφορά τις πληρωμές και το ετήσιο κόστος από τα διαφορετικά αυτά συστήματα αντιπροσωπεύει 2-3% του ΑΕΠ. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι πάροχοι υπηρεσιών δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύνολο της ΕΕ. Η προτεινόμενη οδηγία, γνωστή ως "νέο νομικό πλαίσιο", θα διασφαλίσει μια δίκαιη και ανοικτή πρόσβαση στις αγορές πληρωμών, καθώς και την ενισχυμένη και ενιαία προστασία των καταναλωτών.
Μια αποτελεσματικότερη και ανταγωνιστική αγορά πληρωμών θα επιτρέψει επίσης στους Ευρωπαίους πολίτες να πληρώνουν λιγότερο για τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες, των οποίων το μέσο ετήσιο κόστος κυμαίνεται από 34 έως 252 ευρώ ανάλογα με το κράτος μέλος. Σήμερα, διαπιστώνουμε ότι η τιμή της ίδιας υπηρεσίας διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο: ένα έμβασμα μπορεί να είναι δωρεάν σε μία χώρα και να κοστίζει πάνω από 10 ευρώ σε μία άλλη.
Η οδηγία ισχύει για το σύνολο των κρατών μελών και των νομισμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες νομικές βάσεις για την εγκαθίδρυση του ενιαίου χώρου πληρωμών σε ευρώ (SEPA) που είχε προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών. Στόχος είναι ο ενιαίος χώρος πληρωμών να καταστεί πραγματικότητα έως το 2010.
Πλεονεκτήματα
Η προτεινόμενη οδηγία αποβλέπει στην εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου και εναρμονισμένου νομικού πλαισίου που απαιτεί η αγορά ολοκληρωμένων πληρωμών στο επίπεδο της ΕΕ. Αυτό το σύνολο κοινών κανόνων θα επιτρέψει στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές και τους όρους και να επιλέξουν έχοντας πλήρη εικόνα τις κατάστασης.
Θα μειώσει το κόστος συμμόρφωσης προς τις κείμενες διατάξεις για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ τους χάρη στην πιο εκτεταμένη δυνατότητα επιλογής και την έλλειψη πραγματικών διαφορών μεταξύ των εθνικών και διασυνοριακών συστημάτων πληρωμής. Μετά την έγκρισή της, η οδηγία θα επιτρέψει, ειδικότερα, τη χρήση υπηρεσιών άμεσης χρέωσης (σύνηθες και αποδοτικό μέσο πληρωμής για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, νερού ή τηλεφώνου) σε διασυνοριακή κλίμακα, κάτι που δεν είναι δυνατό σήμερα στην Ευρώπη. Η οδηγία θα προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
Αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των αγορών εθνικών πληρωμών λόγω του ανοίγματος των αγορών στο σύνολο των παρόχων που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και της δημιουργίας δίκαιων όρων ανταγωνισμού. Η οδηγία θα επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των δραστηριοτήτων μεταβίβασης χρημάτων ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την καινοτομία•
Αυξημένη διαφάνεια της αγοράς τόσο για τους παρόχους όσο και για τους χρήστες μέσω μιας απλοποιημένης και πλήρως εναρμονισμένης σειράς κανόνων σχετικά με τις απαιτήσεις πληροφόρησης, που θα υποκαταστήσουν του διαφορετικούς εθνικούς κανόνες•
Εναρμόνιση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με την παροχή και τη χρήση των υπηρεσιών πληρωμής στην ΕΕ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, ειδικότερα με τη θέσπιση προθεσμίας εκτέλεσης των πληρωμών μιας ημέρας, υποχρεωτικής ή που θα ισχύει αυτόματα αν δεν καθορίζεται άλλος, της υπευθυνοποίησης του παρόχου ως προς τη σωστή εκτέλεση των εντολών και της εγγύησης πλήρους και έγκαιρης πληρωμής.
Οι προτάσεις αυτές βασίζονται σε εκτεταμένη έρευνα επιπτώσεων καθώς και σε διαβουλεύσεις.
Ο κ. Charlie McCreevy, αρμόδιος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, δήλωσε σχετικά: "Καθιστώντας τις πληρωμές ευκολότερες, φθηνότερες και ταχύτερες, ο ενιαίος χώρος πληρωμών θα προσφέρει πλεονεκτήματα σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη και θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πραγματοποιήσει ουσιώδεις οικονομίες, της τάξης των 50 έως 100 δισ. ευρώ το χρόνο. Το γεγονός ότι οι τρόποι πληρωμής των αγαθών και υπηρεσιών θα είναι παρόμοιοι στο σύνολο της ΕΕ θα δώσει μία νέα διάσταση στις αγορές των πολιτών και θα καταστήσει την Ευρώπη ακόμη περισσότερο μια καθημερινή πραγματικότητα για κάθε έναν από εμάς. Το απλό και αξιόπιστο νομικό πλαίσιο που προτείνεται σήμερα αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Θα συνεργαστούμε όσο γίνεται στενότερα με τον τραπεζικό τομέα και την ΕΚΤ έτσι ώστε ο χώρος αυτός να γίνει πραγματικότητα από το 2010. Βασίζομαι στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος πρέπει να καταργήσει τα τεχνικά εμπόδια που παρεμποδίζουν τη δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε ευρώ, ώστε να επιταχυνθεί η σχετική διαδικασία".