Κινεζικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία λιμένα στη Ν. Κρήτη

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2005 16:59

Στο έντονο ενδιαφέρον από κινέζικες εταιρείες για την ανάπτυξη κοινής επένδυσης με την Ελλάδα και τη δημιουργία ενός νέου λιμενικού σταθμού στην Κρήτη, που θα έχει το μέγεθος του λιμανιού του Πειραιά, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Όπως είπε ο κ. υπουργός, στο νέο λιμένα θα φτάνουν περίπου ένα εκατομμύριο εμπορευματοκιβώτια (κοντέϊνερς) το χρόνο, τα οποία θα προορίζονται για την Ανατολική Μεσόγειο, την Αδριατική, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ελλάδα.

Η επένδυση, πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης, θα προχωρήσει άμεσα και εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί με την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Κίνας. Σύμφωνα με τον υπουργό τόπος κατασκευής του νέου λιμενικού σταθμού θα είναι η Νότια Κρήτη, στο Τυμπάκι.

Εξάλλου ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε πως οι ισολογισμοί των δέκα Οργανισμών Λιμένων είναι κερδοφόροι, ενώ δεν αναφέρθηκε στους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο και θα δώσουν οι ίδιοι τους ισολογισμούς τους.

Όσον αφορά την ακτοπλοΐα και τις άγονες γραμμές, είπε ότι γίνονται προσπάθειες να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Με τις μονοετείς συμβάσεις που γίνονται μέχρι τώρα με τις εταιρείες δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ποιοτικές υπηρεσίες -παρατήρησε- γι αυτό στη Βουλή ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να γίνονται συμβάσεις μέχρι και για έξι χρόνια.

Επίσης, πρόσθεσε ο υπουργός, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο που έχουμε υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση πλοίων άγονης γραμμής κατά 50%. Οι όροι είναι προνομιακοί και υπάρχει περίοδος χάριτος τριών ετών. Τέλος, γίνονται προσπάθειες να επιδοτηθεί μέσω αναπτυξιακού νόμου η βελτίωση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού των πλοίων.

Όπως επίσης έκανε γνωστό, ελήφθησαν τα πρώτα επτά μέτρα για την αναβάθμιση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και καθορίστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα