Επιχειρηματικές συμφωνίες με Κινέζους

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2005 20:06

«Εξαιρετικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των συναντήσεων μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών στο Πεκίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς και επιτυχή την προετοιμασία της επίσκεψης, στις 19 Ιανουαρίου στην Κίνα, του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, οποίος αναμένεται να υπογράψει προγραμματική συμφωνία για όλους τους τομείς κοινής δράσης.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 400 επιχειρηματικά ραντεβού, έκλεισαν συμφωνίες για εξαγωγές ελαιολάδου και ελιάς, για εξαγωγή σκραπ πλαστικού από την Ελλάδα, τέσσερις συμφωνίες της εταιρείας ΕΣΠΕΤ -Ν Σουμελίδης από την Πέλλα για συμπαραγωγή μανιταριών και εξαγωγές ελληνικών χυμών και τυποποιημένων προϊόντων, καθώς και συμφωνία της Protecta, η οποία κατασκευάζει πόρτες ασφαλείας και έπιπλα κουζίνας.

Δρομολογήθηκε επίσης σειρά συμφωνιών, όπως της ΣΕΚΑΠ για την πώληση του νομικά κατοχυρωμένου βιο-φίλτρου, το οποίο ενδέχεται να συνοδευτεί και από εξαγωγές ελληνικού καπνού, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του αντίστοιχου ελληνικού τσιγάρου. Κινεζικό ενδιαφέρον υπήρξε και για τα προϊόντα των Αλουμύλ και Αλουκόμ, καθώς και για ηλεκτρολογικό υλικό και λογισμικό ελληνικών εταιρειών.

Οι εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη δυνατότητα συναρμολόγησης κάποιων μοντέλων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, πήραν την απάντηση ότι η κινεζική πλευρά δεν είναι ακόμη έτοιμη. Κατά τις συναντήσεις αυτές διασφαλίστηκε επίσης η συμμετοχή των κινεζικών επιχειρήσεων και φορέων στην έκθεση της ΔΕΘ.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η Κίνα δαπανά ετησίως 38 δισ. δολάρια για επενδύσεις στο εξωτερικό, μερίδιο των οποίων πρέπει να προσελκύσουμε στην Ελλάδα.

Επίσης η Κίνα θα δαπανήσει τα προσεχή πέντε χρόνια 3 τρισ. για τα εισαγόμενα προϊόντα της και, όπως είπε ο ομόλογος του κ Στυλιανίδη, Τζαν Γέσουι, στη συνάντησή τους την Τρίτη, «καλώ τους έλληνες επιχειρηματίες να κατακτήσουν το μερίδιό τους στο ποσόν αυτό».

Ο τουρισμός είναι ένα άλλο κεφάλαιο στο οποίο καταγράφηκε αμοιβαίο ενδιαφέρον. Η προσέλκυση κινέζων τουριστών αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα, πόσο μάλλον που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 22 εκατομμύρια Κινέζοι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ε.Ε. με ρυθμό ανάπτυξης 14% ανά έτος και με ατομική μέση ημερήσια δαπάνη 350 ευρώ.

Εξειδικεύοντας το Μνημόνιο Συνεργασίας Κίνας-ΕΕ που έχει υπογραφεί για «το καθεστώς του εγκεκριμένου προορισμού», επιτύχαμε να χαρακτηριστεί η Ελλάδα ως «η μόνη τιμώμενη χώρα το έτος 2008» και ασκούμε «επιθετική» πολιτική με την οργάνωση καμπάνιας και εκδηλώσεων για την προβολή της χώρας και των προϊόντων μας», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης «ζητήσαμε και την απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας-Κίνας» με παράλληλη πρόταση των ελλήνων επιχειρηματιών για την προαγορά εισιτηρίων τον πρώτο χρόνο, προκειμένου «να συμβάλουμε στην εδραίωση του δρομολογίου».

Πηγή: AΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα