Sell off στις ευρωαγορές προκάλεσε η Κίνα

Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015 19:15
UPD:19:18
REUTERS/PAWEL KOPCZYNSKI

Σημερινή φωτογραφία του γερμανικού DAX.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς δέχτηκαν πιέσεις αφενός από την πτώση του εξαγωγικού κλάδου μετά την είδηση ότι η Κίνα προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματός της και αφετέρου από την πτώση του δείκτη Zew στη Γερμανία

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,06% στις 6.665 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,68% στις 11.294 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 1,86% στις 5.099 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,55% στις 393,61 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειες από τις 5 Αυγούστου στο 2,6%.

Στο ταμπλό, οι εταιρείες που αντλούν σημαντικό μέρος των εσόδων τους από τις εξαγωγές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, καθώς εκτιμάται ότι η υποτίμηση του κινεζικού γουάν θα πλήξει τις πωλήσεις τους. Η BMW και η Daimler έχασαν πάνω από 4,3%, ενώ απώλειες άνω του 5,1% σημείωσαν οι LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton και Swatch Group.

Επίσης, η Adecco υποχώρησε κατά 4,75%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη και τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου. Τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 177 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 182 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η Konecranes Oyj ενισχύθηκε κατά 16%, μετά τη συμφωνία που υπήρξε για τη συγχώνευσή της με την Terex.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε υποτίμηση του γουαν, με το κινεζικό νόμισμα να υποχωρεί σε χαμηλά σχεδόν τριών ετών. Η υποτίμηση ήταν της τάξεως του 2%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Αύγουστο λόγω των ανησυχιών για την αστάθεια στην παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική σκηνή, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ZEW. Ο δείκτης προσδοκιών των επενδυτών και των αναλυτών υποχώρησε στις 25,0 μονάδες από τις 29,7 τον Ιούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα