Βραζιλία: Διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος τον Νοέμβριο

Καθώς υποχωρεί η ζήτηση
Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2005 09:40

ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΕ το εμπορικό πλεόνασμα της Βραζιλίας τον Νοέμβριο καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας, περιόρισε τη ζήτηση για εισαγωγές και ώθησε τις εταιρείες να αυξήσουν τις εξαγωγές τους για να περιορίσουν τα αποθέματα.

Το πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 4,1 δισ. δολ. από 3,7 δισ. δολ. τον Οκτώβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 9%, έναντι του προηγούμενου μήνα, στα 10,8 δισ. δολ., τη στιγμή που εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 8%, φθάνοντας στα 6,7 δισ. δολάρια.

Η αύξηση των εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του έτους, δείχνει ότι οι κατασκευαστές αδυνατούν να βρουν αγοραστές στην τοπική αγορά και επιθυμούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, για να μην δημιουργήσουν αποθέματα.

Το ενδεκάμηνο του έτους οι εξαγωγές της Βραζιλίας αυξήθηκαν 23%, φθάνοντας στα 107,4 δισ. δολ., χαμηλότερα από την αύξηση 32% που είχαν σημειώσει την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οι εξαγωγές τον Νοέμβριο αυξήθηκαν 32% σε σύγκριση με πέρυσι και με τον ίδιο ρυθμό αύξησης του 2004.

Το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Βραζιλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 1%, σε σύγκριση με πέρυσι και με τον χαμηλότερο ρυθμό περίπου δύο ετών, καθώς τα υψηλότερα στον κόσμο βασικά επιτόκια δανεισμού, ψαλίδισαν τη ζήτηση και ώθησαν ανοδικά το νόμισμα της χώρας, περιορίζοντας την εξαγωγική ανάπτυξη το τρίμηνο, σύμφωνα με χθεσινή κυβερνητική έκθεση.

Το ρεάλ βρίσκεται 20% υψηλότερα φέτος έναντι του δολαρίου και έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 60 νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg. Σήμερα, υποχώρησε στα 2,2154 έναντι του δολαρίου στις 3:10' μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα