Bιετνάμ: Επέκταση στην καλλιέργεια Arabica, αλλά με προσοχή

Σύμφωνα με παραγωγούς και επενδυτές
Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2005 12:30

ΣΤΗΝ επέκτασή της στον καφέ Arabica με φροντίδα, εξ αιτίας του υψηλότερου κόστους και της ανάγκης για καλύτερη παραγωγή, πρέπει να προχωρήσει η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ Rubusta στον κόσμο, το Βιετνάμ, εκτιμούν παραγωγοί και αναλυτές.

Οι σπόροι καφέ Robusta, μια ποικιλία με πιο πικρή γεύση, που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων και ροφημάτων, όπως τη Sara Lee Corp. και τη Nestle SA. Ο λιγότερο πικρός Arabica, χρησιμοποιείται από εταιρείες, όπως η Starbucks Corp.

Η χώρα της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ποιότητα, παρά την ποσότητα, από τότε που κατέστη η δεύτερη σε μέγεθος χώρα εξαγωγής καφέ, το 2001. Μείωσε τις καλλιεργούμενες επιφάνειες κατά περίπου 450.000 εκτάρια στα τέλη του 2003 από 535.000 εκτάρια του 2001, για να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην ποιότητα, σύμφωνα με την ένωση της χώρας.

«Υπάρχει δυνατότητα για τον Arabica στο Βιετνάμ. Όλα εξαρτώνται από το κατάλληλο έδαφος», ανέφερε ο Do Van Nam, γενικός διευθυντής της Vietnam National Coffee Corp., που εδρεύει στο Ανόϊ και ελέγχει τις μικρές εταιρείες καφέ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην πόλη Χο Τσι Μινχ, που έληξε στις 30 Νοεμβρίου.

«Πρέπει να επιδιώκουμε τη σταθερότητα στις προμήθειες, το χαμηλότερο κόστος παραγωγή και τη βελτίωση της παραγωγής των κόκκων καφέ», είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορείς να καλλιεργήσεις τον Arabica με τον ίδιο τρόπο που καλλιεργείς τον Robusta», καταλήγοντας. Οι επιπλέον επενδύσεις για τον Arabica είναι 20% με 30% υψηλότερες από τις αντίστοιχες του Robusta.

Oι κόκκοι το καφέ Arabica, αποδίδουν το διπλάσιο της τιμής των κόκκων του Robusta.

Σήμερα το Βιετνάμ έχει περίπου 22.000 έως 25.000 εκτάρια γης για την παραγωγή του Arabica, είπε ο Nam, προσθέτοντας ότι η Vietnam National Coffee θέλει η χώρα τουλάχιστον να διπλασιάσει αυτήν την έκταση μέχρι το 2010.

Φιλόδοξος

Ο Van Thanh Huy, πρόεδρος της Vietnam Coffee and Cocoa Association (Vicofa), είναι πιο φιλόδοξος. Στις 29 Νοεμβρίου είπε, ότι ο βιομηχανικός όμιλος θέλει να δει την έκταση να φθάνει τα 100.000 εκτάρια μέχρι το 2010.

Οι κόκκοι του καφέ Arabica, χρειάζονται πιο ψυχρό κλίμα και αυτό υπάρχει στις βορειότερες και πιο ορεινές περιοχές της χώρας, είπε με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της Vicofa, Doan Trieu Nhan, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Βραζιλία τον Σεπτέμβριο.

«Η αναποτελεσματική παραγωγή του Robusta θα πρέπει να μειθωεί και η παραγωγή του Arabica να επεκταθεί σε κατάλληλες περιοχές», είπε ο Nhan, συμπληρώνοντας: «Ο κλάδος καφέ του Βιετνάμ θα πρέπει να προμηθεύει με λογικές ποσότητες υψηλής ποιότητας καφέ την αγορά».

Ο Robusta, αποτελεί πλέον του 98% της συνολικής παραγωγής καφέ του Βιετνάμ και χρησιμοποιείται μόνο για σε αρώματα και σε στιγμιαίους καφέδες.

Παραγωγή

Οι απόψεις για τα στοιχεία για την παραγωγή καφέ του Βιετνάμ, τη χρονιά που έληξε τον Σεπτέμβριο, διΐστανται. Ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ, International Coffee Organization (ICO), εκτιμά ότι θα φθάσει τους 750.000 τόνους. Η Vicofa αναθεώρησε τα στοιχεία της στους 804.000 τόνους παραγωγής, από την αρχική εκτίμηση των 750.000 τόνων καφέ. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτιμά στην έκθεσή του στις 15 Νοεμβρίου, ότι η παραγωγή θα ανέλθει στους 870.000 τόνους.

Το Βιετνάμ παρήγαγες περίπου 18.000 τόνους καφέ Arabica τη χρονιά που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, είπε ο Huy, της Vietnam Coffee and Cocoa Association, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στις 29 Νοεμβρίου στην πόλη Χο Τσι Μινχ.

Η χώρα μπορεί να παράγει 21.000 τόνους Arabica τη σοδειά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006 με περισσότερη έκταση, σύμφωνα με εκτίμηση του Nguyen Van An, διευθυντή της εταιρείας εξαγωγής καφέ Arabica, Thai Hoa Co. Ltd.

Εξαιρουμένων των 100.00 0εκταρίων με στόχο μεταξύ τους 100.000 και 150.000 τόνους καφέ Arabica ετησίως, μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στην παραγωγή, που θα τονώσει τη θέση του Βιετνάμ στις εξαγωγές καφέ Arabica, συμπλήρωσε. Η Βραζιλία, είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής αυτού του είδους καφέ.

Συνήθως ο Arabica πίνεται σκέτος και αναγνωρίζεται από την ξεχωριστή του γεύση και το άρωμα, που βασίζεται στην καταγωγή. Οι κόκκοι του Arabica συνήθως παίρνουν όνομα για να επιτύχουν υψηλότερες τιμές.

Συμβόλαια

Ο καφές Robusta για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, έκλεισαν χθες στα 1.066 δολ. ο τόνος στο Λονδίνο, περίπου 48,5 σεντς η λίμπρα και 25% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο καφές Arabica για τα συμβόλαια του Μαρτίου, έκλεισε χθες στα 96,45 σεντς η λίμπρα στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, χαμηλότερα κατά 7% σε σύγκριση με την έναρξη του έτους.

«Το Βιετνάμ χρειάζεται περισσότερα λιπάσματα και φυσικά περισσότερη άρδευση από οποιαδήποτε άλλη χώρα», ανέφερε η Ana Vohringer, στρατηγική αναλυτής καφέ της Armajaro Coffee Ltd., σκέλους της βρετανικής Armajaro Holdings Ltd., η οποία προμηθεύει τα καταστήματα και τα πλοία με κόκκους κακάο και καφέ για εταιρείες όπως η Cadbury Schweppes Plc, η Mars Inc. και η Kraft Foods Inc.

«Αυτήν τη στιγμή είναι μια πολύ καλή παραγωγός καφέ Robusta και τη στιγμή που είναι καλό να προσθέτεις αξία, οι συνθήκες τώρα δεν είναι κατάλληλες για τους αγρότες να ασχοληθούν με τον καφέ Arabica», συμπλήρωσε, καταλήγοντας: «Η ποιότητα είναι το κλειδί της επιτυχίας του Arabica».

ΠΗΓΗ: Bloomberg News



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα