Σιούφας: Xαμηλότερη κατά 20%-24% από το μέσο όρο στους «15» η αμόλυβδη

Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2005 14:10

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας είναι η φθηνότερη στην Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκου Αλαβάνου.

Ο κ. Σιούφας είπε ότι η χώρα μας έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση και στην τιμή της βενζίνης «προ φόρων και δασμών». Τον τελευταίο μήνα διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το Φεβρουάριο του 2004, ήμασταν η ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. των 15, και το Νοέμβριο του 2005 βελτιώθηκε περαιτέρω και είμαστε στην 7η θέση. «Ενώ το Φεβρουάριο του 2004, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης -προ φόρων- ήταν 11% υψηλότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε., το Νοέμβριο του 2005 ήμασταν μόλις 1% υψηλότερα» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Σημασία δεν έχει η διαμόρφωση της τιμής προ φόρων, αλλά αυτό που πληρώνει ο καταναλωτής. Και ανάμεσα στις 15 χώρες της Ε.Ε., η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη κατά 20%-24% από το ευρωπαϊκό μέσο όρο»

Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε την αλλαγή του συστήματος διαμόρφωσης της τιμής προ φόρων και χαρακτήρισε απαράδεκτο σε μια εποχή που τα λαϊκά στρώματα μετράνε το πόση ώρα θα ανάψουν το καλοριφέρ, τα ΕΛΠΕ να παρουσιάζουν αύξηση κερδών 103% στο πρώτο εννεάμηνο του 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση Παλαιοκρασσά. «Εάν η ΔΕΗ έχει προβλήματα, επειδή έχει αλληλοσπαρασσόμενα στελέχη, τα οποία διόρισε η κυβέρνηση και επειδή περιμένουν σαν ακρίδες οι μεγάλοι επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν το αντικείμενο της, να έρχεστε με το νόμο σας (σημ. για τις ΔΕΚΟ), να λέτε ότι όταν είναι ζημιογόνα μια επιχείρηση (οι εργαζόμενοι) θα πληρώνουν τον κ. Παλαιοκρασσά και τα λάθη τα δικά σας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα