Kot Addu: Αυξάνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας

Για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση στο Πακιστάν
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2005 10:07

ΣΧΕΔΙΑ, για την αύξηση της παραγωγής της, σε ποσοστό έως και 25%, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης, θα προχωρήσει η Kot Addu Power Co., η μεγαλύτερη, μη κρατική, εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας του Πακιστάν.

Η παραγωγή στο εργοστάσιο της Kot-Addu των 1.600 μεγαβάτ στα ανατολικά της χώρας θα αυξηθεί κατά περίπου 400 μεγαβάτ, σύμφωνε με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Malcom Clampin, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Λαχο΄ρη στις 3 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος δεν έδωσε λεπτομέρειες για την τιμή.

Το Πακιστάν εκτιμά ότι θα έχει έλλειμμα 5.530 μεγαβάτ μέχρι το 2010 καθώς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται, παράλληλα με την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση του Πακιστάν εκτιμά, ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7% την τρέχουσα χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου. Η επιτυχία της Kot Addu θα εξαρτηθεί από την τιμή πώλησης του ηλεκτρικού, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Η Kot Addu πουλά ηλεκτρικό στη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας του Πακιστάν, την Water and Power Development Authority. Η International Power Plc κατέχει 36% μερίδιο ελέγχου στην Kot Addu, τη στιγμή που η κυβέρνηση πούλησε το 20% που είχε στο ευρύ κοινό τον Φεβρουάριο.

Η Kot Addu παράγει 85% ενεργείας με τη χρήση φυσικού αερίου και το 15% με τη χρήση καυσίμου πετρελαίου. Η εταιρεία, αγοράζει φυσικό αέριο από την Sui Northern Gas Pipelines Ltd., τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου της χώρας και πετρέλαιο από την Pakistan State Oil Ltd., τη μεγαλύτερη εταιρεία προμήθειας πετρελαίου της χώρας.

Τα καθαρά κέρδη της Kot Addu τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου αυξήθηκαν 16% φθάνοντας στα 8,04 δισ. ρουπίες (134 εκατ. δολ.) από 6,94 δισ. ρουπίες, πριν από ένα χρόνο. Οι μετοχές της, σημείωναν άνοδο 4,2% φθάνοντας στις 48,7 ρουπίες η μία, στις 10:20 π.μ., τοπική ώρα, στο Χρηματιστήριο του Καράτσι.

Η επιτροπή ιδιωτικοποιήσεων, υπεύθυνη για την πώληση κρατικών στοιχείων για λογαριασμό της κυβέρνησης, που εδρεύει στο Ισλαμαμπάντ, ενδέχεται να πουλήσει 10% επιπλέον μετοχές της Kot Addu μέσω του Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Daily Times, στις 23 Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα