Σύσκεψη για τα μεταλλαγμένα

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2005 15:35

Σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα: «Γενετικά Τροποποιημένες ποικιλίες», μετείχαν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ, της ΒΙΟΖΩ, της ΕΚΠΟΙΖΩ, της GREENPEACE, της Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος και στελέχη του υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκε από τον υφυπουργό κ. Κοντό η πολιτική του υπουργείου για την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική άλλων χωρών, που ευνοούν την εισαγωγή στην καλλιέργεια των ποικιλιών αυτών.

Όπως επίσης αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έγινε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σε θέματα εντατικοποίησης των ελέγχων για την μη εισαγωγή στη χώρα μας γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, σε θέματα ιχνηλασίας και σήμανσης και αναλύθηκαν οι νομικές και τεχνοοικονομικές διαστάσεις των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Κοντός δήλωσε τα εξής:

«Η διάρθρωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, το ανάγλυφο του εδάφους και οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας προσιδιάζουν και προάγουν την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, με υψηλά τεχνολογικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ζητούμενων από την εσωτερική και τη διεθνή αγορά και προς την κατεύθυνση αυτή επικεντρώνονται, εκτός των άλλων, οι προσπάθειες του υπουργείου».

«Η εισαγωγή της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην καθιέρωση και κατάκτηση της ποιοτικής γεωργίας και κατά συνέπεια οδηγεί σε συρρίκνωση του εισοδήματος των ελλήνων αγροτών», επισήμανε ο υφυπουργός.

Εξάλλου στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο για το θέμα των μεταλλαγμένων ο κ. Κοντός υπέγραψε σήμερα Απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα πραγματοποιείται πλήρης έλεγχος για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς σε όλα τα εισαγόμενα φορτία δημητριακών από τρίτες χώρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα