Απελευθέρωση διεθνών επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών από το 2010

Κανονισμός για τα δικαιώματα των επιβατών
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2005 17:27

Την απελευθέρωση των διεθνών επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών από 1/1/2010 αποφάσισαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Παράλληλα, οι 25 υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την πρόταση Κανονισμού σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών των διεθνών σιδηροδρομικών υπηρεσιών. Με τον Κανονισμό αυτό οι επιβάτες θα είναι σωστά πληροφορημένοι για το ταξίδι τους και θα λαμβάνουν τη βοήθεια και τις αποζημιώσεις που κάθε φορά δικαιούνται. Επιπλέον διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους με το σιδηρόδρομο τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Κατά την παρέμβασή του, ο έλληνας υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η σημαντική αυτή διαρθρωτική παρέμβαση στην ευρωπαϊκή αγορά μεταφορών θα προσελκύσει περισσότερους επιβάτες στο σιδηρόδρομο, τόσο στο κέντρο, όσο και στην περιφέρεια της Ε.Ε., δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον στις μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών.

Ο κ. Λιάπης πρόσθεσε ακόμη ότι η βελτίωση των δικαιωμάτων των ταξιδιωτών είναι ουσιώδους σημασίας και ενισχύει την ανάπτυξη των μέσων μεταφοράς γενικότερα, καθώς τα κάνει πιο ελκυστικά.

Εξάλλου, στον τομέα των αερομεταφορών, το Συμβούλιο συζήτησε το σχέδιο αεροπορικής συμφωνίας Ε.Ε. - ΗΠΑ και ενέκρινε την πρόταση κανονισμού για την ταυτότητα του αερομεταφορέα, με την οποία δημιουργείται «μαύρη λίστα» των αερομεταφορέων που δεν σέβονται τα κοινοτικά κριτήρια ασφάλειας πτήσεων. Οι αερομεταφορείς αυτοί δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν πτήσεις εντός της Κοινότητας.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα