«Η διαφθορά και η διαπλοκή που αισθανόμαστε οι περισσότεροι Ελληνες, επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Οδυσσέας Κυριακόπουλος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του «Ανοικτού Φόρουμ για την Ανταγωνιστικότητα και την Ανάπτυξη» που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΣΕΒ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Όπως επισήμανε ο κ. Κυριακόπουλος, τα θέματα του μεγάλου κράτους και των ΔΕΚΟ επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα. «Πρέπει να βρούμε βιώσιμες λύσεις, τις οποίες η κοινωνία θα μπορέσει να αποδεχτεί, γιατί χωρίς συναίνεση δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα», υπογράμμισε.
Οσον αφορά στα εργασιακά θέματα, ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι η περισσότερη ευελιξία στον χρόνο και στον χώρο εργασίας χρειάζεται, η κατάργηση όμως των αποζημιώσεων σε περίπτωση απολύσεων δεν συζητείται.
Οπως ανέφερε κατά την ομιλία του στο φόρουμ, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι αυτό που εμποδίζει τον μικρομεσαίο επιχειρηματία να «ανασάνει», περιορίζει τις δημιουργικές δυνάμεις των νέων, διώχνει τους καλύτερους μακριά και παγιδεύει την χώρα μας στον φαύλο κύκλο της στασιμότητας. «Απώτερος στόχος μας είναι, πρώτον, να προτρέψουμε την πολιτική ηγεσία και την κοινωνία να συνειδητοποιήσουν ότι οι όροι και οι απαιτήσεις για την πρόοδο είναι διαφορετικοί σήμερα από ό,τι στο παρελθόν. Δεύτερον, να προτείνουμε τρόπους να κάνουμε βήματα μπροστά ως οικονομία, ως έθνος και ως πολίτες. Είναι λυπηρό και προσβλητικό για όλους να βλέπουμε τη χώρα μας στις εκθέσεις των διεθνών και οικονομικών οργανισμών, όχι μόνο να κατατάσσεται χαμηλά, αλλά να χάνει συνεχώς έδαφος, σε μια σειρά από δείκτες ανάπτυξης και ποιότητας ζωής», τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος.
Στο φόρουμ μίλησε και η ευρωπαία Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα media, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία υπογράμμισε πως η καθυστέρηση στον τομέα ανάπτυξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας που παρατηρείται στην Ελλάδα, πλήττει την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίηση των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση αυτή.
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στην Ευρώπη, παρατήρησε η κ.Ρέντινγκ, και επισήμανε ότι η ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 1%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 11%, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στην 24η θέση μεταξύ των 25 κρατών-μελών της Ε.Ε. στην σχετική κατάταξη.
Αλλά και στον τομέα της ταχείας πρόσβασης στο Ιντερνετ (ΑDSL) η Ελλάδα βρίσκεται πίσω -όπως είπε- καθώς καλύπτει μόνον το 10% του ελληνικού πληθυσμού και ταυτόχρονα έχει υψηλές τιμές και χαμηλό ανταγωνισμό.
Η κ.Ρέντινγκ ανέφερε ότι με τα δεδομένα αυτά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μόλις το 22% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 49%.
Πηγή ΑΠΕ