ΕΣΟΑΒ: Προεγκρίθηκαν τα έργα για Βουλγαρία, Ρουμανία

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2005 20:06

«Η νέα κυβέρνηση προχωρά συστηματικά και παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες στην υλοποίηση του ΕΣΟΑΒ (Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης Βαλκανίων).

Εχουμε επαναδιαπραγματευτεί με όλες σχεδόν τις βαλκανικές χώρες τις προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης Βαλκανίων θέτοντας για πρώτη φορά ως κριτήριο και το στοιχείο της ανταποδοτικότητας των έργων τόσο για την εθνική μας στρατηγική όσο και για την εθνική μας οικονομία», τόνισε στη σημερινή σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής παρακολούθησης του ΕΣΟΑΒ, ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Στη συνεδρίαση στο Υπουργείο Εξωτερικών προεγκρίθηκαν τα έργα προτεραιότητας για την Βουλγαρία:

1. Εξοπλισμός Χειρουργικής Μονάδας - Περιφ. Νοσοκομείο Kardjali

2. Ιατρικός Εξοπλισμός - Νοσοκομείο Vratsa

3. Περιφερειακό Ογκολογικό Νοσοκομείο Smolyan

και τη Ρουμανία:

1. Περιφερειακό Διαμετακομιστικό Κέντρο για Επείγοντα Περιστατικά

2. Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ιστρια

3. Τουριστικό Μουσείο 21ου αιώνα - Κοστάντζα

4. Τουριστικό Λιμάνι Marina Tulcea.

«Η απορροφητικότητα του συνολικού σχεδίου ύψους πεντακοσίων πενήντα εκατομμυρίων ευρώ αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες από 2,4% στο 10,4%.

Οσον αφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις απορροφήθηκε το 100% των κεφαλαίων που αφορούν στη Βουλγαρία, το 95% που αφορούν στη Ρουμανία, το 75% που αφορούν στην Αλβανία, το 16,5% που αφορούν στην FYROM και το 6,5% που αφορούν στην Σερβία-Μαυροβούνιο.

Οσον αφορά στα μεγάλα έργα:

- έχει ξεκινήσει ήδη η υλοποίηση του πρώτου έργου, του κτιρίου φιλίας Ελλάδος - Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο Σεράγεβο, το οποίο θα στεγάσει την κεντρική κυβέρνηση της χώρας

- δρομολογείται ο ¶ξονας 10 ο οποίος θα συνδέσει Θεσσαλονίκη-Σκόπια-Βελιγράδι με την κεντρική Ευρώπη, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων την οποία διασφάλισε η ελληνική πλευρά.

- αξιολογείται η μελέτη για τον δρόμο που θα συνδέσει Αγ. Σαράντα-Κονίσπολη-Σαγιάδα», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα