Market Beat: Περιμένοντας μια πτώση που έχει προαναγγελθεί

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2015 09:49
UPD:09:50
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επέμενε να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα, που αποδείχθηκαν σε κάποιο βαθμό χρήσιμα για όποιον τα έλαβε υπόψη:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Οι εξελίξεις είναι γνωστές σε ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθεί από τα μέσα Ιουνίου, ένα δράμα διαρκείας που ονομάζεται κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας. Το χρηματιστήριο άνοιξε όταν άρχισαν οι έλεγχοι της τρόικας που έγινε θεσμοί και απέκτησε τέσσερα μέρη. Τα σχόλια των ξένων αναλυτών στο Bloomberg είναι χαρακτηριστικά. Θεωρούν, πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους υπόλοιπους ηγέτες της ζώνης του ευρώ και ακόμη τους δικούς του βουλευτές, στη μάχη που δίνει για να προστατεύσει την Ελλάδα. Από το άρθρο ξεχωρίσαμε εκείνα που θα επηρεάσουν τους ξένους θεσμικούς.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

«Η οικονομία αποδεικνύεται εξίσου μεγάλο εμπόδιο. Με το ένα τέταρτο του πληθυσμού χωρίς δουλειά, οι τιμές πέφτουν και η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει να κάνει ένα τιτάνιο έργο για να αναζωογονήσει την ανάπτυξη. Η ροή των δεδομένων αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων στατιστικών για την ανεργία, θα επιβεβαιώσει πιθανότατα την εικόνα μιας προβληματικής οικονομίας που είναι βυθισμένη σε αποπληθωρισμό.

Επιδεινώνοντας την πίεση, με τους ελέγχους κεφαλαίων έχει περιοριστεί η λειτουργία της οικονομίας, η οποία θα είναι η μόνη στη ζώνη του ευρώ που θα συρρικνωθεί το τρέχον έτος. Το κλείσιμο των τραπεζών ήρθε μετά από την απόφαση Τσίπρα να τεθεί τέλος στις διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διάσωσης με τους πιστωτές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Στη  συνέχεια άλλαξε πορεία για να εισάγει μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση».

Θεωρούμε απαραίτητο να αναφέρουμε το σχόλιο των Ψύθιρων της Ιουλίας Ζαφόλια για το πώς κατάφερε το σύστημα διακυβέρνησης να βάλει μπροστά το ΧΑ:

«Σίγουρα διψήφιος ο αριθμός των συναντήσεων / συσκέψεων που απαιτήθηκαν μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή μέρα και να ανοίξει εκ νέου το Χρηματιστήριο. Εάν προσθέσουμε και τις μικρότερου μεγέθους συσκέψεις μεταξύ μελών διαφόρων φορέων, ο αριθμός αυξάνεται σημαντικά.

- Δεν ήταν από την αρχή, όπως εκ των υστέρων φάνηκε, όλοι σύμφωνοι στο να ανοίξει άμεσα η εγχώρια αγορά. Ωστόσο, όσο περνούσαν οι μέρες, συνέκλιναν όλοι σε αυτή την άποψη και απέμειναν οι διαφωνίες για τον τρόπο επαναλειτουργίας του Χ.Α. Η πρώτη πρόταση που έφτασε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έκανε λόγο για διαχωρισμό «νέου» και «παλαιού» χρήματος, αλλά για ελεύθερες συναλλαγές τόσο για Ελληνες όσο και για ξένους. Δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα ΤτΕ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επανέλθουν, στέλνοντας plan A και plan B. Το plan Α ήταν το παραπάνω, το plan B επανέφερε τους όρους «παλαιό» και «νέο» χρήμα για τους Ελληνες επενδυτές, χρήση πιστωτικών υπολοίπων κ.λπ. Αυτό ήταν που έλαβε τελικά το «πράσινο φως».

- Το Χ.Α. ανοίγει σήμερα με αγωνία για το τι θα συμβεί τις πρώτες κυρίως μέρες, ενώ υπάρχουν γκρίνιες από πολλές πλευρές, που κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση Ελλήνων - ξένων και ανάγκη άρσης των περιορισμών το συντομότερο δυνατό. Πιθανώς τα πράγματα να μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί καλύτερα, γρηγορότερα ή και τα δύο.

- Ίσως εάν εξαρχής όλοι οι φορείς αναζητούσαν την καλύτερη δυνατή λύση, «ξεχνώντας» τον φορέα που εκπροσωπούν. Ίσως εάν όλοι οι συμμετέχοντες στις συσκέψεις είχαν αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ίσως πάλι εάν επικρατούσε η ξεκάθαρη σκέψη και όχι αλλαγές / αντιπροτάσεις ανά λίγες ώρες….

… Στην προτελευταία σύσκεψη που είχαν μεταξύ τους οι επικεφαλής ΙΤs των τραπεζικών χρηματιστηριακών (την προηγούμενη Πέμπτη εάν συνεχίζω να θυμάμαι καλά) ακούγονταν απόψεις περί πλήρους αδυναμίας τους να προετοιμάσουν τα συστήματα για έναρξη σήμερα. Κάποιοι έφταναν να επιμένουν πως χρειάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες για ολοκλήρωση της τεχνικής προετοιμασίας. Λίγη ώρα μετά, την ίδια ημέρα, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της ΤτΕ και της Ε.Κ. Μετά τη συνάντηση αυτή δήλωσαν, οι ίδιοι, πως είναι πολύ εντάξει όλα και ξεκινάμε κανονικά τη Δευτέρα. Αυτά».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ κόσμος

Γεμάτη ανοιχτές προκλήσεις η παγκόσμια κεφαλαιαγορά

Στο ξεκίνημα του Αυγούστου οι αγορές εμφανίζουν ανοιχτά μέτωπα σε συγκεκριμένα υποσύνολα και περιοχές, όπως είναι οι σχέσεις ανταλλαγής των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών, οι μετοχικές αξίες στην Ασία και κυρίως στην Κίνα. Ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα της κρίσης ταυτότητας στην Ευρωζώνη και η απόφαση για νομισματική σύσφιξη στις ΗΠΑ.  Η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου συνέβαλλε το να είναι αυτός ο μήνας θετικός, αναφορικά με την πορεία των βασικών δεικτών των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων. Τα ευρωπαϊκά εμφάνισαν για την εβδομάδα μικρές θετικές μεταβολές, ενώ ο μήνας συνέβαλλε στο να είναι μερικά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με βάση την επίδοση στο επτάμηνο του 2015. 

Άλλωστε από τις 13 Ιουλίου και μετά η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ανακουφίστηκε από το άγχος που της είχε προσδώσει η αυξημένη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν πως τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης και της Ευρώπης γενικότερα, εμφάνισαν κέρδη τον Ιούλιο, γιατί τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών συνδυασμένα με ελπίδες για εξαγορές και συγχωνεύσεις, υπερκάλυψαν  την αδυναμία των κλάδων στις πρώτες ύλες και τα ορυχεία. Σε μεγάλο ποσοστό αυτή την εποχή οι επενδυτές επηρεάζονται από την πορεία των τιμών στις αγορές των commodities, στα οποία θα αναφερθούμε αργότερα. Όμως, αξίζει αναφοράς ότι το 48% των εταιρειών που παρουσίασαν κερδοφορία δεύτερου τριμήνου, ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή.

Ευρωζώνη

Τρία χρόνια πριν, στις 26 του Ιούλη του 2012, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεσμεύτηκε να κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί το ευρώ. Μέχρι στιγμής, όλα πήγαν καλά, αν και η Ελλάδα έχει ακόμα δρόμο πριν γίνει η τελευταία συμφωνία διάσωσής της. Ο δε υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας ανέφερε ότι η νομισματική ένωση θα μπορούσε να εξακολουθήσει να έχει πιθανότητες να γκρεμιστεί, εκτός αν υπάρξει πολιτική ένωση.

Ο Draghi συνεχίζει να παρέχει συνθήκες υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ελπίζοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή θα βοηθήσει να κρατήσει την ευρωζώνη ενωμένη. Είπε ότι η αύξηση της διαθεσιμότητας πιστώσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) είναι ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση των καταστατικών στόχων της ΕΚΤ. Στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου, ο Draghi τόνισε: «Παρά τις βελτιώσεις, η δυναμική των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παραμένει υπό συγκράτηση. Συνεχίζοντας να αντικατοπτρίζει την χρονική υστέρηση που ισχύει στον επιχειρηματικό κύκλο, απέναντι στον πιστωτικό κίνδυνο, τους παράγοντες προσφοράς πιστώσεων, καθώς και τη συνεχιζόμενη προσαρμογή των ισολογισμών του χρηματοοικονομικού και μη χρηματοοικονομικού τομέα». Κάτι που επανέλαβε στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις Τύπου, για τη νομισματική πολιτική, όπως επίσης την προσδοκία ότι οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας θα επιτύχουν τη βελτίωση των συνθηκών δανεισμού για τις επιχειρήσεις. Ακόμα, ο δανεισμός των ΜΜΕ παραμένει αδύναμος.

Η προσπάθεια του Draghi είναι γεγονός αναγνωρισμένο από τις αγορές, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές δεν έχουν αυταπάτες για το ποιος είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος. Η μάχη για την Ευρώπη σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του  Paul Taylor στο Reuters θα κερδισθεί ή θα χαθεί στη Γερμανία. Στις αρχές του Ιουλίου φάνηκε ότι υπήρχε πιθανότητα ρήγματος στην ευρωπαϊκή ένωση. Αλλά δεν αποδίδεται στη γερμανική εμμονή για δημοσιονομική πειθαρχεία και σεβασμό των κανόνων. Ο Taylor θεωρεί πιθανό να υπάρξει επιστροφή στον εθνικισμό αν εμφανιστεί άρνηση των Γάλλων των Βρετανών και των Ολλανδών να μοιράζονται την εθνική τους κυριαρχία σε μεγαλύτερο βαθμό από τον τρέχοντα.

Ο απόηχος της συνόδου κορυφής με τη βασανιστική ολονύχτια των ηγετών της ζώνης του ευρώ για την ελληνική κρίση χρέους, που έληξε στις 13 Ιουλίου, έχει συνταράξει ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως τη Γερμανία. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, που οι ηγέτες της ΕΕ είχαν συγκρουστεί γύρω από τα θεμελιώδη προβλήματα που φαίνονται ανίκανοι να επιλύσουν, μετά από μια οξεία σύνοδο κορυφής του Ιουνίου σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσει η ΕΕ ένα κύμα μεταναστών - πολλοί από αυτούς πρόσφυγες από τις συγκρούσεις στη Συρία- που προσπαθούν απεγνωσμένα να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Για την εβδομάδα ο S&P500 κλείνοντας στις 2103,84 μονάδες είχε επίδοση +1,16% και στο 2015 +1,04%, διατηρώντας την θετική του απόδοση. Ενώ ο Dow κέρδισε +0,69% και πλέον αποδίδει -1,66% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +1,77% με επίδοση +2,29% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ενισχύθηκε +1,04%, με επίδοση έτους +2,82%. Ο δε Nasdaq100  με μεταβολή +0,78%, έχει κέρδη για το 2015 +7,05%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά κατά -0,39% στα 1095,00 δολάρια με απώλειες στο έτος -7,6% ενώ το αργό πετρέλαιο έχασε -2,50% και από τις 31/12/2014 χάνει περίπου -16%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε 0,20% και η ετήσια επίδοσή του είναι +17,96%. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά -0,34% με απόδοση το 2015 +15,33% και ο CAC  ανέβηκε +0,50% με απόδοση φέτος +19,72%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έπεσε -1,14% και στο τρέχον έτος κερδίζει 8,77%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μικρή άνοδο +0,13% και στο 2015 κερδίζει 23,81%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας δεν άλλαξε, επειδή η αγορά παρέμεινε κλειστή. Οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας επηρεασμένες από την δυναμική των κινεζικών χρηματιστηρίων είχαν πτωτική εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας ήταν ο δείκτης με τη μεγαλύτερη άνοδο +3,29%, με κέρδη το τρέχον έτος +1,72%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού που κέρδισε +1,14%, το 2015 αποδίδει +3,73%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -0,77% με επίδοση για φέτος +5,96%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ήταν αμετάβλητος ουσιαστικά +0,01%, και στο 2015 αποδίδει +2,24%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε -1,96% και το 2015 κερδίζει +4,37%.

Αναδυόμενες αγορές και commodities

Όταν η Κίνα φτερνίζεται, όλες οι άλλες αναδυόμενες οικονομίες κρυολογούν. Η επιβράδυνση της παραγωγής της Κίνας έχει συμπιέσει τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, λειτουργώντας συμπιεστικά για τις οικονομίες των χωρών που τα εξάγουν.  Άρθρο στους FT ανέφερε: «Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις πιο πλούσιες αναπτυσσόμενες χώρες σύμφωνα με νέα έρευνα, έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και έξι χρόνια, υπογραμμίζοντας πως η ευρύτερη οικονομική δυσπραγία έχει πλήξει τις τσέπες των καταναλωτών. Η επιβράδυνση της καταναλωτικής δαπάνης - η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη στη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική, δείχνει πώς οι επιπτώσεις της κατρακύλας των εξαγωγών πρώτων υλών επιβαρύνουν τις αγοραστικές συνήθειες στον αναπτυσσόμενο κόσμο σε μεγάλο βαθμό».

Η πανωλεθρία των βασικών προϊόντων πιέζει επίσης τα νομίσματα πολλών αναδυόμενων οικονομιών, ιδίως των λεγόμενων «Εύθραυστες Πέντε». Η υποχώρηση της ισχύος στο νόμισμά τους άρχισε την άνοιξη του 2013, όταν ο τότε πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke άρχισε να μιλάει για σταδιακή μείωση του QE. Οι ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν και μετά τον τερματισμό της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης QE στα τέλη του Οκτωβρίου 2014 από τις αυξανόμενες προσδοκίες για έναρξη της αύξησης στο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα, τα νομίσματα των Εύθραυστων Πέντε έχουν κουρευτεί από τις αρχές του 2013 ως εξής: της Βραζιλίας (-62,4%), της Τουρκίας (-53,6%), της Νότιας Αφρικής (-48,7%), της Ινδονησίας (-39,6%), και της Ινδίας (-17,1%). Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης του Dr Yardeni. Οι αντίστοιχοι δείκτες MSCI των αγορών μετοχών τους (σε τοπικό νόμισμα), κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις, αλλά δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά φέτος.

Ο ανοδικός κύκλος στις τιμές των εμπορευμάτων ήταν δυνατός, αλλά τελείωσε μετά από διάρκεια περίπου 10 ετών. Στηρίχθηκε στην προσδοκία πως η Κίνα θα συνεχίσει να απορροφά την προσφορά παγκοσμίως και ίσχυσε από το Νοέμβριο του 2001 ως τον Απρίλιο του 2011, όταν ο δείκτης πρώτων υλών για τις βιομηχανίες CRB κορυφώνοντας εμφάνισε αύξηση 198%. Είναι κάτω κατά -30% από τότε. Στο διάστημα της ανόδου των τιμών των commodities οι κλάδοι των πρώτων υλών της ενέργειας και των βιομηχανιών που σχετίζονται με τις υποδομές για την εξαγωγή τους, τη μεταφορά και την εμπορία τους απόλαυσαν εισροές κεφαλαίων μεγάλου ύψους. Οι κλάδοι πρώτων υλών, ενέργειας και των βιομηχανιών πέριξ αυτών, είχαν μια κακή εβδομάδα και έχουν μια κακή χρονιά με απώλειες ως τα μέσα της περασμένης βδομάδας από την αρχή του 2015  -7,5% για τις πρώτες ύλες,  -13% για τις εταιρίες ενέργειας και -6,3% για εταιρίες εξόρυξης.

ΧΑ

Ανοίγει νέα σελίδα… ειδικού τύπου

Το ειδικό περιβάλλον για τις συναλλαγές αδυνατίζει σε κάποιο βαθμό την στατιστική μνήμη, αλλά αυτή μόνο έχει απομείνει, λόγω ψύξης που επιβλήθηκε μετά τη συνεδρία της 26 Ιουνίου. Η έναρξη των συναλλαγών στο ΧΑ κατόπιν αναγκαστικής αργίας (25 συνεδριάσεων) γίνεται σήμερα, την πρώτη στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία μέρα του Αυγούστου για συναλλαγές. Είναι μια νέα σελίδα στη ιστορία της αγοράς, εξ αφορμής των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν, όταν έγινε σαφές πως η χώρα θα έμενε εκτός προγράμματος στήριξης από τους ύστερους πιστωτές της. Οι αλλαγές διατυπώθηκαν και κρίθηκαν προκαταρτικά μέσα από πολλές αναφορές, ωστόσο τις επιπτώσεις τους δεν γνωρίζει κανείς πριν την επανέναρξη των συναλλαγών. Οι έμπειροι αναλυτές συνιστούν παρακολούθησή τους μερικές μέρες, αφού μειωθεί η νευρικότητα των επενδυτών που αγωνιούσαν από το πάγωμα των συναλλαγών, σε μηχανισμό που η συνέχεια στη ροή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή. Θα λέγαμε ότι στατιστικά το χρηματιστήριο έχει ολοκληρώσει τις συναλλαγές του πρώτου εξαμήνου και ξεκινά τον δεύτερο από τον όγδοο μήνα του έτους.

Το στατιστικό αποτύπωμα του πρώτου εξάμηνου

Το πρώτο εξάμηνο, η αγορά  εμφάνισε μια δυναμική που υπογράμμιζε την ανεξαρτησία στις επενδυτικές επιλογές των συναλλασσόμενων στο ΧΑ έναντι των υπόλοιπων αγορών της ευρωζώνης, αλλά και του πλανήτη. Η διάθεση των επενδυτών του ΧΑ για ανάληψη ρίσκου διαμορφώθηκε κύρια από το country risk, που εκτινάχθηκε σε ανώτερα επίπεδα έναντι του 2014 από την έναρξη της χρονιάς. Αφού στον Ιανουάριο υπήρχε η διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που έφεραν στην κυβέρνηση τον συνασπισμό των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Δύο κομμάτων που προεκλογικά είχαν δεσμευτεί για κατάργηση των μνημονίων.

Η αγορά λοιπόν είχε οδηγήσει στο τέλος του 2014 τους βασικούς της δείκτες ως ακολούθως: Στις 826,18 μονάδες τον ΓΔ στις 264,86 και τον FTSEM στις 773,03. Στην τελευταία για το πρώτο εξάμηνο συνεδρία που έγινε στις 26 Ιουνίου ο ΓΔ βρέθηκε στις 797,52 με μέγιστο εβδομάδας στις 805,67 εμφανίζοντας απώλειες της τάξης του -3,5%. Ο 25άρης οδηγήθηκε στις 241,22 με απώλειες από το τέλος του 2014 8,93% ενώ ο FTSEM τερματίζοντας στις 923,81 έχει κέρδη 19,51%. Στην ίδια περίοδο οι αγορές μετοχών στην ευρωζώνη εμφανίζονται χωρισμένες σε δυο ομάδες στην πρώτη, απόδοση κοντά ή πάνω από 20% εμφανίζουν οι αγορές της Ιρλανδίας Ιταλίας πλησίον βρίσκονται και οι βασικοί δείκτες της Πορτογαλίας και της Γαλλίας. Οι δε δείκτες Euro Stoxx 50 και 600 έχουν απόδοση κοντά στο +15%, όσο περίπου και ο DAX, με τους υπόλοιπους δείκτες στο +10% και πάνω.   

Η δυναμική του ΧΑ καθορίστηκε από την διόγκωση της ανησυχίας για την εξέλιξη της σχέσης της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ευρωζώνη, όπως αυτή αποτυπωνόταν στη ροή των ειδήσεων για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Όποτε οι εξελίξεις προκαλούσαν ανακούφιση και ελπίδες για επίλυση των διαφορών των δυο πλευρών, προ του τέλους του Ιουνίου, το αγοραστικό ενδιαφέρον προκαλούσε άνοδο των τιμών. Είναι βασικό να τονιστεί πως στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά η συμπίεση των πληθωριστικών πιέσεων και το καθεστώς χαμηλών επιτοκίων που επί χρόνια επέβαλλαν οι Κεντρικές Τράπεζες, ευνοούν την τοποθέτηση κεφαλαίων στα χρηματιστήρια για καλύτερες αποδόσεις. Φέτος οι αγορές της ευρωζώνης λόγω του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης που επέλεξε και εφαρμόζει η ΕΚΤ του Μάριο Ντράγκι έχουν ευνοηθεί έναντι εκείνων των ΗΠΑ όπου οι επενδυτές περιμένουν το ξεκίνημα της ανόδου των βασικών επιτοκίων. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από το 2006! Αυτό δικαιολογεί εν μέρει και το φαινόμενο της κυριαρχίας των ξένων επενδυτών στις συναλλαγές του δείκτη FTSE25 σε όλη τη διάρκεια του έτους. Τον Ιούνιο υπήρξε μείωση της συμμετοχής των αλλοδαπών επενδυτών και εκροές κεφαλαίων περίπου μισό δις ευρώ.

Ο 25άρης

Ο δείκτης που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των διακινούμενων ανά μέρα κεφαλαίων, τον Ιανουάριο, όταν κορυφώθηκε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα η ανησυχία για τη διαπραγμάτευση, έχασε -18,59%. Αλλά τον Φεβρουάριο με την προεξόφληση της υπογραφής της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης ως τις 30 Ιουνίου, κέρδισε +19,89%. Τον Μάρτιο  ωστόσο  έχασε -11,03%, από την απογοήτευση που προκαλούσαν τα αδιέξοδα στις συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών. Τον Απρίλιο μετά από την εγγραφή νέου χαμηλού για το 2015 στις 21 του μήνα, (με τον ΓΔ να κλείνει στις 704,74 μονάδες) ξεκίνησε μια φάση θετικών προσδοκιών που έφερε απόδοση στον 25άρη +6,64%. Αλλά ο Μάιος και ο Ιούνιος παρά το rebound, μετά την εγγραφή του ελάχιστου για το 2015, έφεραν στον δείκτη των ξένων θεσμικών απώλειες -1,65% και -3,38% αντίστοιχα που συνέβαλλαν στο -8,93% της ετήσιας μεταβολής. Σημειώσατε ότι η προεξόφληση του Grexit έφερε στις 17 Ιουνίου, τον ΓΔ και τον 25άρη στις 651,78 και στις 215,63 μονάδες αντίστοιχα. Οι δυο αυτοί δείκτες έχουν οδηγηθεί ψηλότερα κατά +22,3% από αυτές τις τιμές.

Τεχνική ανάλυση

Το διεθνές κλίμα είναι ουδέτερο αλλά εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε βαρύ.

Ο σχηματισμός των candlesticks των συνεδριάσεων της βδομάδας ευνοεί μια μεγάλη πτώση σήμερα με πρώτη στήριξη στις 226 αν και πιο πιθανό είναι να φρενάρει η πτώση όταν ο 25άρης πλησιάσει στις 214 μονάδες.  Τελικά η απογείωση του ΧΑ έγινε, ο προορισμός του ταξιδιού είναι ακόμα άγνωστος και η αναγκαστική προσγείωση κάτω από τις 200 μονάδες είναι μάλλον πιθανή.

Σήμερα

Ο δείκτης των ασιατικών μετοχών εκτός Ιαπωνίας έπεσε κοντά στο φετινό χαμηλό του χάρη σε μια εντατικοποίηση των ρευστοποιήσεων στα εμπορεύματα και από τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, ενώ το δολάριο κερδίζει έδαφος έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

Η βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε περισσότερο από ό, τι αρχικά είχε υπολογιστεί, τον Ιούλιο, το περισσότερο μέσα σε δύο χρόνια, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν, σύμφωνα με μια έρευνα που εξανέμισε τις ελπίδες ότι η οικονομία μπορεί να σταθεροποιήσει.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε περισσότερο από 1% αλλά μετά οι απώλειες του είναι κάτω από 0,9%. Οι περισσότερο χαμένοι ήταν κλάδοι ήταν των χρηματοοικονομικών και οι κυκλικές μετοχές. Το χαμηλό του δείκτη για το τρέχον έτος γράφτηκε στις 8 Ιουλίου.

Οι χρηματιστηριακές αγορές σε ολόκληρη την περιοχή έπεσαν με τον ιαπωνικό Nikkei .N225 κάτω 0,5% και ο Kospi στη Νότια Κορέα είχε πτώση 0,9%.

«Πιστεύουμε ότι το οικονομικό περιβάλλον παραμένει δύσκολο για τις αναδυόμενες αγορές εν μέσω αντιξοοτήτων των τιμών των βασικών προϊόντων, με ανησυχίες για την Κίνα και την διαφαινόμενη έναρξη από τη Fed του κύκλου σύσφιξης» ανέφεραν σήμερα οι αναλυτές της Barclays σε σημείωμα για τους πελάτες.

Πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν εκροές ξένων κεφαλαίων με κινήσεις πώλησης θέσεων από αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας που έχουν φτάσει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών με την Ινδία μόνο να εμφανίζει κάποιες μικροσκοπικές εισροές.

Στη Wall Street την Παρασκευή, ο Dow .DJI απώλεσε -0,3% και ο S ​​& P 500 -0,2% λόγω της πτώσης των μετοχών του κλάδου της ενέργειας.

Στα νομίσματα, το δολάριο, τη Δευτέρα ήταν σε γενικές γραμμές σταθερό στα 123,97 γιεν. Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στο  1,1097 δολάρια ανά ευρώ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα άφησε την πόρτα ανοιχτή για μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο.

Το δολάριο ΗΠΑ έχει ισχυροποιηθεί 7,75% μέχρι στιγμής φέτος μετά από 12,8% αύξηση το προηγούμενο έτος. Και «το πρόσφατο ράλι του δολαρίου μπορεί να είναι μόνο το ξεκίνημα», σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο της BlackRock Investment.

Τα Εμπορεύματα περνάνε δύσκολα στις αναδυόμενες αγορά.

Το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ CLc1 ήταν κάτω κατά -0,7% στα 46,81 δολάρια το βαρέλι, αφού έχει χάσει – 21% τον Ιούλιο.

Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν 10% τον Ιούλιο που ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Ιανουάριο και βρίσκονται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο τους από τον Ιούνιο του 2009.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι ανησυχίες για την Κίνα επιβαρύνουν τις αγορές

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και το δολάριο ανέκαμψε καθως ο επίσημος δείκτης της παραγωγής της Κίνας PMI υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών στο 50. Η εικόνα του PMI της Κίνας τον Ιούλιο αντανακλά τη χαμηλή ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.  

Η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε και άλλο -0,6% σήμερα μετά από πτώση 20% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές μας επί  των εμπορευμάτων πιστεύουν ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά το ημερολογιακό έτος 2016 υπήρξε υπερβολική και είναι πιθανό να αυξήσουν τις τιμές τους επόμενους μήνες οι επενδυτές.

Η αύξηση των μισθών των ΗΠΑ στο β εξάμηνο ήταν πολύ ασθενέστερη από ό, τι αναμενόταν, αντίθετα, στο τρίμηνο Ιουλίου δείκτης Chicago PMI αυξήθηκε πάνω από τις προσδοκίες, σε 54,7 από 49,4, από την ισχυρή παραγωγή και τις νέες παραγγελίες ενώ ο δείκτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την ψυχολογία των καταναλωτών ήταν σχεδόν αμετάβλητος.

Στην Ελλάδα θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το ΧΑ, μετά την αργία πέντε εβδομάδων. Στην Ευρωζώνη, η εποχή των κερδών ήταν θετική. Για τις εταιρείες που έχουν αναφερθεί, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 17% στο Q2, ταχύτερα από το 11% στο Q1.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 χειροτέρευσε καθώς η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά, αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην τριμηνιαία έκθεσή του: 

Οι αιτίες είναι πολλές: Η εκλογική διαδικασία πρώτα και, στη συνέχεια, η μη συμφωνία με τους θεσμούς (=τρόικα) επηρέασε τελικά τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και, μετά από μια μικρή αναλαμπή τον Φεβρουάριο, τους καταναλωτές. 

Τα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς και ζητήματα που άπτονται της δικαιοσύνης θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Τα θέματα αυτά, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Με βάση τον προγραμματισμό,αύριο Τρίτη θα τεθούν επί τάπητος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ, η συζήτηση του οποίου αναβλήθηκε την Παρασκευή, καθώς και τα «κόκκινα δάνεια», η διαχείριση των οποίων συνδέεται άμεσα και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Κάθε μονομερής αλλαγή των συμφωνηθεισών διαδικασιών θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews. Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί κανένα συγκεκριμένο αίτημα για παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κίνδυνος για Grexit είναι υπαρκτός. 

Ανοίγει σήμερα, μετά από 25 μέρες αργίας, το Χρηματιστήριο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το Χ.Α. ανέφερε ότι μετά την υπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών της σχετικής απόφασης, η Διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα Διοικητικά Συμβούλια της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) και του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων (ΕΛΚΑΤ) έλαβαν αποφάσεις για την επαναλειτουργία, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πολυμερή Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ) και εισηγήθηκαν προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την επανέναρξη της λειτουργίας εκκαθάρισης και διακανονισμού για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ.

Αντίθετος είναι ο Συνδέσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) στους περιορισμούς στις κινήσεις των Ελλήνων επενδυτών που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση για την επαναλειτουργία του Χ.Α και σύμφωνα με πληροφορίες ο σύνδεσμος θα αποστείλει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Για «ξεκάθαρη διαφωνία» μεταξύ Γερμανίας - Γαλλίας επί της πρότασης προσωρινού Grexit έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, αν και υποστήριξε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν διαρραγεί. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Σαπέν επεσήμανε ότι ο Σόιμπλε έσφαλε όταν τον περασμένο μήνα πρότεινε ένα «διάλειμμα» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Νέα μικρή πτώση παρουσίασε ο δείκτης παραγγελιών στην Κίνα, καθώς η ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στις εξαγωγές υποχώρησε, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα χρειαστεί νέα μέτρα τόνωσης. Ο επίσημος δείκτης Υπευθύνων Παραγγελιών (PMI) διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 50 μονάδες σε σύγκριση με τις 50,2 μονάδες του προηγούμενου μήνα, με το όριο των 50 μονάδων να είναι αυτό που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση σε μηνιαία βάση.

Την αρνητική πρωτιά στα επιτόκια διατηρεί η Κύπρος στην Ευρωζώνη, παρά την υποχώρηση του κόστους του χρήματος σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου δείχνουν ότι τα επιτόκια δανείων συνέχισαν τον Ιούνιο του 2015 να μειώνονται, παραμένοντας, ωστόσο, στο «ρετιρέ» της Ευρωζώνης.

Τα τέλη της επόμενης εβδομάδας είναι η οριστική προθεσμία ώστε να υπάρξει συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, θα επιβληθεί μονομερώς μορατόριουμ στις αποπληρωμές των ομολόγων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα