Αυστραλία: Μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Οκτώβριο

Μετά την αύξηση των εξαγωγών της χώρας στην Κίνα
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 07:55

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ, για δεύτερη φορά, αναρριχήθηκαν τον Οκτώβριο οι εξαγωγές της Αυστραλίας, μειώνοντας το εμπορικό έλλειμμα περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν, καθώς οι μεταλλουργίες, συμπεριλαμβανομένης της Portman Ltd. και της BHP Billiton κέρδισαν περισσότερα από τις φορτώσεις εμπορευμάτων στην Κίνα.

Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 2%, φθάνοντας στα 15,03 δισ. δολ. Αυστραλίας (11,3 δισ. δολ. ΗΠΑ), μειώνοντας το έλλειμμα στο 1,33 δισ. δολ. Αυστραλίας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Σύδνεϋ. Η Αυστραλία είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής αλουμίνας και άνθρακα, με τις πρώτες ύλες να αποτελούν περίπου το 60% των κερδών από τις συνολικές εξαγωγές.

Η αύξηση των εξαγωγών, ενδέχεται να βοηθήσει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας-Ειρηνικού να ανακάμψει από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο, καθώς η ζήτηση των καταναλωτών και η κατασκευή κατοικιών υποχωρεί. Οι φορτώσεις της Αυστραλίας στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη ξένη αγορά μετά την Ιαπωνία, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 48% το τετράμηνο που έληξε στις 31 Οκτωβρίου, έναντι του προηγούμενου έτους.

Το νόμισμα της χώρας αγοράστηκε στα 75,09 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:46' μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 75,10, μόλις πριν την ανακοίνωση για το έλλειμμα. Νωρίτερα, είχε αναρριχηθεί στα 75,28 σεντς και στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων, μετά το ράλι των τιμών των πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και του χαλκού, που εξάγει η χώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα