Ν. Κορέα: Επιτάχυνση του πληθωρισμού προβλέπεται το 2006

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 08:47

ΤΗΝ τροφοδότηση του πληθωρισμού το επόμενο έτος, θα προκαλέσει η οικονομική ανάπτυξη της Ν. Κορέας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, ενδέχεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5% το 2006, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,9% φέτος, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις των μελών της Κεντρικής Τράπεζας προς τους δημοσιογράφους στη Σεούλ. Οι τιμές καταναλωτή ενδέχεται να αυξηθούν 3% το 2006, μετά την άνοδό τους 2,7% φέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι Νοτιο-Κορεάτες δαπανούν περισσότερα, καθώς ενθαρρύνονται από τη μείωση της φορολογίας και των επιτοκίων, σε επίπεδα ρεκόρ, τη στιγμή που οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Samsung Electronics Co., επεκτείνονται, καθώς αξιοποιούν τον πλεονέκτημα της αύξησης της εξωτερικής ζήτησης. Σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα είπε, ότι δεν μπορεί να επαναπαυθεί για την αύξηση των τιμών.

Στο Χρηματιστήριο, ο δείκτης Kospi υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στις 1313,80 μονάδες, στις 12:09' μ.μ. στη Σεούλ, υποχωρώντας για πρώτη ημέρα, σε σύνολο πέντε ημερών. Ο δείκτης, στις 2 Δεκεμβρίου, αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 1319,28 μονάδων.

Οι προσωπικές δαπάνες θα αυξηθούν 4,5% το επόμενο έτος, από την εκτίμηση για αύξηση 3% φέτος, σύμφωνα με την Τράπεζα. Οι επενδύσεις των εταιρειών στις βιομηχανίες ενδέχεται να αυξηθούν 5,4% το 2006 μετά την αναρρίχησή του κατά 3,9% φέτος. Η Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνει επισήμως τις οικονομικές της προβλέψεις, δύο φορές τον χρόνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα