Η Ελλάδα τελευταία μεταξύ των «15» στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΤΠΑ

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 12:42

Τελευταία κατατάσσεται η Ελλάδα μεταξύ των 15 παλαιών κρατών-μελών της Ε.Ε. στην απορρόφηση των κονδυλίων του Περιφερειακού Ταμείου. Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επίτροπου, Ντανούτα Χούμπνερ, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ ο μέσος όρος απορρόφησης για τους «25» είναι 50%, στην Ελλάδα η απορρόφηση δεν υπερβαίνει το 36,3%. Σημειώνεται επίσης ότι άλλες χώρες της συνοχής, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, έχουν κατορθώσει να απορροφούν τα κοινοτικά κονδύλια με ταχύτητα περίπου διπλάσια από αυτή της Ελλάδας.

Οι μόνες χώρες που εμφανίζονται να υστερούν σε σχέση με την Ελλάδα είναι τα 10 νέα-κράτη μέλη. Ωστόσο, παρ’ όλο που εντάχθηκαν στην Ένωση μόλις πριν από 19 μήνες (1η Μάιου 2005), μέχρι σήμερα έχουν κατορθώσει να απορροφήσουν ήδη το 16,72% των διαθέσιμων πόρων.

Όπως επισημαίνει και η Κομισιόν για το σύνολο της ΕΕ «στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), οι αναλήψεις υποχρεώσεων ανέρχονται σε 102 περίπου δισ. ευρώ (83%). Η εκτέλεση των πληρωμών του ΕΤΠΑ αντιστοιχεί σε 61 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ήμισυ σχεδόν των πόρων του ΕΤΠΑ που είχαν αποφασιστεί, έχουν ήδη καταβληθεί.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική εκτέλεση στην Ελλάδα, οι αναλήψεις υποχρεώσεων υπερβαίνουν τα 12 δισ. ευρώ (82%), ενώ έχουν καταβληθεί περισσότερα από 5 δισ. ευρώ (36%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα