Μείωση κεφαλαιοποίησης των ασφαλιστικών λόγω ΔΛΠ

Στις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για τις τρεις που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 15:44
UPD:16:06

Εκτός αγοράς θα τεθούν όσες ασφαλιστικές εταιρείες δεν τηρούν την κείμενη νομοθεσία και δεν αποζημιώνουν εγκαίρως τους καταναλωτές, επανέλαβε σήμερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, μιλώντας σε ημερίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με θέμα τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η δραματική μείωση της κεφαλαιοποίησης των ασφαλιστικών εταιρειών προκύπτει από την υιοθέτηση των νέων Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ). Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι από την εισαγωγή για πρώτη φορά του προτύπου I.F.R.S. 4 Insurance Contracts, το οποίο ρυθμίζει αποκλειστικά ασφαλιστικά θέματα, από τις πέντε εισηγμένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, προκύπτει ποσοστό μείωσης κατά 92% της κεφαλαιοποίησής τους.

«Υπήρχαν περιπτώσεις όπου τα κεφάλαια είναι πλέον αρνητικά», τόνισε. «Βέβαια το δείγμα των εισηγμένων σε σχέση με το σύνολο του ασφαλιστικού κλάδου δεν είναι αντιπροσωπευτικό - πέντε εισηγμένες σε σύνολο 74 ασφαλιστικών εταιρειών - τα μεγέθη όμως είναι τέτοια που μας θέτουν σε επιφυλακή», είπε ο κ. Παπαθανασίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο, τόνισε, έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια ελέγχου της οικονομικής θέσης, αλλά και όλων των κρίσιμων παραμέτρων που αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο, και η υιοθέτηση των Δ.Λ.Π. και όλων των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, αφορούν την εξυγίανση της καταναλωτικής πίστης προς το θεσμό και το ρόλο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

«Είναι αλήθεια ότι οι επιχειρήσεις έδειξαν στοιχεία αιφνιδιασμού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δημοσίευσε τις πρώτες οικονομικές καταστάσεις στην εκπνοή της παράτασης που δόθηκε», παρατήρησε ο κ. Παπαθανασίου και πρόσθεσε ότι, κατά την προσωπική του άποψη, τα συμπεράσματα από την επίδραση της εφαρμογής των νέων προτύπων στις επιχειρήσεις και τις θυγατρικές τους είναι τρία: για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις αποκαλύπτονται στο ευρύ κοινό, αποκαλύπτονται κονδύλια που συνηθίζαμε να τα λέμε «στοιχεία εκτός ισολογισμού» και η σύνταξη καταστάσεων με βάση τα Δ.Λ.Π. στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διενέργεια εκτιμήσεων για πολλά σημαντικά θέματα.

Αφήνουν περιθώρια ευελιξίας για διενέργεια εκτιμήσεων, αλλά αυτή η ευελιξία δεν θα πρέπει αν εκτιμηθεί ως δικαίωμα στην αυθαιρεσία, πρόσθεσε ο υφυπουργός και τόνισε ότι κάθε τέτοια προσπάθεια θα «μας βρει απέναντί της και θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί, γι' αυτό και εγκαίρως έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου».

Εν τω μεταξύ εντός των επόμενων ημερών αναμένονται οι αποφάσεις για τις τρεις ασφαλιστικές εταιρείες, που είχε παραπέμψει ο κ. Παπαθανασίου στην Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης με το ερώτημα της ανάκλησης της άδειάς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η Επιτροπή εισηγείται να δοθεί διορία ως τις 19 Δεκεμβρίου στις εταιρείες «¶στρα Ασφαλιστική» και «Γαλαξίας» προκειμένου να κλείσουν τα οικονομικά τους ανοίγματα. Η «¶στρα» καλείται να εξασφαλίσει 5 εκατομμύρια ευρω και η «Γαλαξίας» 2 εκατ. ευρώ. Για την «Αργοναυτική» της Θεσσαλονίκης προτείνεται διορία ως τις 31 Δεκεμβρίου για να ενισχύσει το ταμείο της κατά 1 εκατομμύριο ευρω. Παράλληλα και οι τρεις καλούνται να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να τους αφαιρεθεί η άδεια ασφαλίσεων οχημάτων.

Πηγές ΑΠΕ, ΕΡΤ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα