Και η Ιταλία απέρριψε την πρόταση της βρετανικής προεδρίας

Η μία χώρα-μέλος μετά την άλλη απορρίπτει τις βρετανικές προτάσεις για τον προϋπολογισμό
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 18:43

Η Ιταλία απέρριψε, σήμερα, μετά την Ουγγαρία, την Εσθονία, τη Γαλλία και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., την πρόταση της βρετανικής προεδρίας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωσή του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, «η εν λόγω πρόταση πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης». Σχετικές δηλώσεις έκανε μιλώντας στη Γερουσία στην Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι.

Για «κατ' αρχήν αρνητική αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης», κάνουν λόγο και διπλωματικές πηγές στη Ρώμη, παρά τη χθεσινοβραδινή προσωπική ενημέρωση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τον προεδρεύοντα της Ένωσης βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Νωρίτερα και ο ούγγρος πρωθυπουργός, Φέρεντς Τζιουρτσιάνι, ανακοίνωσε πως δεν θα υποστηρίξει τη βρετανική πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. «Η Ουγγαρία δεν υποστηρίζει αυτήν τη βρετανική πρόταση», δήλωσε ο κ. Τζιουρτσιάνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη. «Δεν έχουμε ανάγκη αυτόν τον προϋπολογισμό, έχουμε ανάγκη ένα καλύτερο προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

Περισσότερο διαλλακτική μετά την κριτική που άσκησε χθες στο Λονδίνο ο πρόεδρός της Ζοζέ Μπαρόζο, εμφανίστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Είναι πιθανό να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποδεχθεί μια μικρότερη αύξηση στην ετήσια έκπτωσή της στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και να αποκαταστήσει μερικές από τις περικοπές που προτείνει στη βοήθεια προς τις φτωχές, νέες χώρες-μέλη από την ανατολική Ευρώπη, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη σύνοδο κορυφής της 15ης και 16ης Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Βιομηχανίας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν εξέφρασε το σκεπτικισμό του σχετικά με τη βρετανική πρόταση, για την οποία δήλωσε πάντως πως αποτελεί «την αρχή μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης».

«Απογοητευτικές» χαρακτήρισε τις βρετανικές προτάσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013 και η γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κατρίν Κολονά. «Προτείνεται μια Ευρώπη των εκπτώσεων», τόνισε. «Το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας βαρύνει τις λιγότερο πλούσιες χώρες, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην αντίληψή μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε η κ. Κολονά.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρικ δήλωσε επίσης σήμερα πως η βρετανική πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ έχει λίγες πιθανότητες να γίνει δεκτή και πως θα είναι δύσκολο να αρθεί το αδιέξοδο κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

«Ιδιαίτερα για τα νέα κράτη μέλη, αλλά και για ορισμένα στη δυτική Ευρώπη -αν σκεφτω τις θέσεις της Ολλανδίας ή της Γαλλίας- θα είναι πολύ δύσκολο να υιοθετήσουν αυτή (την πρόταση) στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρατήρησε ο γερμανός υπουργός σε δηλώσεις του στο περιθώριο τακτικής συνόδου των υπουργών Οικονομικών.

Τέλος, η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Εσθονίας ¶ντρους ¶νσιπ δήλωσε σήμερα πως βρετανική πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό «δεν είναι δίκαιη» για τα νέα κράτη μέλη της Ε.Ε. επειδή βαρύνει υπερβολικά τα φτωχότερα μέλη που μπήκαν πέρυσι στην ΕΕ.

«Οι φτωχότερες χώρες πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στον προϋπολογισμό», δήλωσε η εκπρόσωπος Ίνγκα Γιαγκομάε και υπογράμμισε: «η βρετανική πρόταση δεν είναι αποδεκτή επειδή δεν βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών»..

Εν τω μεταξύ στη Βιέννη (σ.σ. η Αυστρία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ένωσης την πρωτοχρονιά) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η αυστριακή κυβέρνησή δεν φοβάται να παραλάβει σε εκκρεμότητα το θέμα του προϋπολογισμού της Ένωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα