Τις προτάσεις της για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις δημόσιες προμήθειες άμυνας, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να εκδώσει εντός του 2006 μία «ερμηνευτική εγκύκλιο» με την οποία θα αποσαφηνίζει πότε τα κράτη μέλη μπορούν να επικαλούνται «ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας», προκειμένου να εξαιρεθούν από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί δημόσιων προμηθειών. Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί αναγκαία την άμεση υιοθέτηση συγκεκριμένης οδηγίας. Σύμφωνα με το Αρθρο 296 της Συνθήκης για την Ε.Ε., κάθε κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί «ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας», προκειμένου να εξαιρεθούν οι αμυντικές προμήθειες από τους κοινοτικούς κανόνες περί δημοσίων προμηθειών. Επειδή όμως ο όρος «συμφέροντα ζωτικής ασφάλειας» είναι αρκετά ευρύς, τα κράτη μέλη επικαλούνται σχεδόν πάντα το Αρθρο 296, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται, κατά την Επιτροπή, η ερμηνεία του.
Η Επιτροπή, στη σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι την πρωτοβουλία της στηρίζει τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 16 κράτη μέλη, όσο και η ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Σημειώνεται επίσης, ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2003 οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της Ε.Ε. των «25» ανέρχονται σε 169 δισ. ευρώ (1,7% του κοινοτικού ΑΕΠ), εκ των οποίων τα 82 δισ. ευρώ αφορούν δημόσιες προμήθειες αμυντικού χαρακτήρα και τα 30 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες αμυντικού εξοπλισμού.
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή όπλων στην Ε.Ε. είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Ισπανία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 90% της συνολικής παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού της Ε.Ε. και το 80% των ευρωπαϊκών δαπανών για δημόσιες προμήθειες αμυντικού χαρακτήρα.
Οι δε κρατικές προμήθειες που αφορούν την άμυνα περιλαμβάνουν από προϊόντα μη στρατιωτικού χαρακτήρα, όπως π.χ. ένδυση, γραφική ύλη και υλικά οικοδομών, μέχρι αμυντικούς εξοπλισμούς που περιλαμβάνουν πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα.
Πηγή: ΑΠΕ