ΕCOFIN: Εμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία και τη μείωση των ελλειμμάτων

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2001 21:50

Στη δημοσιονομική πειθαρχία δίνουν έμφαση οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN), ελπίζοντας στην αναστροφή της οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρώπη, προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα και το ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε., η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στο 2% με 2,5% έναντι 3,4% το 2000.

«Είναι κοινή συμφωνία στην ευρωομάδα ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι σε συμφωνία με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής» είπε ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Ντιντιέ Ρέιντερς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η Γερμανία θα καταγράψει έλλειμμα στον φετινό προϋπολογισμό της τάξεως του 1,7% έναντι στόχου 1,5%. Στη Γαλλία το έλλειμμα στο πρώτο πεντάμηνο είχε διευρυνθεί κατά 16%. Στην Ιταλία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ιταλών εργοδοτών, θα ανέλθει στο 1,8% φέτος, έναντι στόχου 0,8%.

Παρράλληλα, το ΔΝΤ σήμερα αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2001 σε 1,2% από 1,9% αρχική εκτίμηση.

Στο σύνολο της ευρωζώνης το έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει φέτος στο 0,8% του ΑΕΠ, έναντι 0,7% πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα