Χ.Α.: Αναπροσαρμόζεται ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας

Αποφάσισε τη διαγραφή όλων των υφιστάμενων εντολών διαρκείας
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 19:22
UPD:19:27
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Την αναπροσαρμογή των παραμέτρων του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) για τις πρώτες τρεις ημέρες λειτουργίας του ελληνικού χρηματιστηρίου ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σημειώνεται ότι ως ΑΜΕΜ, ορίζεται η αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης ενός χρεογράφου και η διενέργεια Φάσης Δημοπρασίας για το συγκεκριμένο χρεόγραφο, όταν η τιμή της πράξης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, είναι εκτός προκαθορισμένων ορίων. Η πράξη που ενεργοποίησε τον μηχανισμό ΑΜΕΜ δεν εκτελείται.

Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα κατά τη Φάση Δημοπρασίας που ακολουθεί την προσωρινή  διακοπή της διαπραγμάτευσης, να προσδιοριστεί η «αποτελεσματική» (efficient) τιμή του χρεογράφου.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η απότομη μεταβολή των τιμών δικαιολογείται από τους εκάστοτε οικονομικούς παράγοντες ο μηχανισμός ΑΜΕΜ συμβάλλει ώστε η προσαρμογή στη νέα τιμή ισορροπίας να πραγματοποιείται σταδιακά.

Παράλληλα, του παρατεταμένου διαστήματος αναστολής της διαπραγμάτευσης, το Χ.Α. αποφάσισε τη διαγραφή όλων των υφιστάμενων εντολών διαρκείας (life orders) σε όλες τις Αγορές του ΧΑ και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) - Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ



Σχολιασμένα