Microsoft: Εχασε το δικαστήριο για το αντιτράστ στη Ν. Κορέα

Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 07:39

ΤΟΥΣ νόμους αντιτράστ στη Ν. Κορέα, κρίθηκε ότι παραβίασε η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής λογισμικού στον κόσμο Microsoft Corp., κάτι που θα ενθαρρύνει τους νομοθέτες στην Ασία να αντιμετωπίσουν την πρακτική της εταιρείας να πουλά τα προγράμματα σε πακέτα.

Η Microsoft θα πρέπει να προσφέρει πολλαπλές εκδόσεις των Windows μέσα σε 180 ημέρες και να καταβάλλει χρηματικό πρόστιμο 33 δισ. ουόν (32 εκατ. δολ.), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής εμπορίου της χώρας.

Η καταδίκη αντικατοπτρίζει την παρόμοια από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάρτιο με την οποία επεβλήθη χρηματικό πρόστιμο 497 εκατ. ευρώ (585 εκατ. δολ.), και την υποχρέωση της εταιρείας να προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα αγοράς μιας έκδοσης χωρίς media player. Τη στιγμή που η Ν. Κορέα αποτελεί λιγότερο του 1% των πωλήσεων της Microsoft, η απόφαση που ελήφθη, ενδέχεται να ενθαρρύνει της άλλες εταιρείες να ανταγωνιστούν τη Microsoft σε άλλες χώρες, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Οι δικαστές είπαν ότι τα προγράμματα που της Microsoft που περιλαμβάνουν τα προγράμματα Media Player και MSN Messenger, βλάπτουν τους καταναλωτές και υποχρέωσε την εταιρεία να πουλά το λειτουργικό της σύστημα χωρίς αυτά τα προγράμματα, που επιτρέπουν στους χρήστες των υπολογιστών να βλέπουν βίντεο, να ακούνε μουσική και να αποστέλλουν στιγμιαία (σε αληθινή ώρα) μηνύματα.

Η άλλη έκδοση θα πρέπει να περιλαμβάνει προγράμματα και links στα Web sites, που θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να κατεβάζουν ανταγωνιστικά προγράμματα, σύμφωνα με την απόφαση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα