Xιλή: Μείωση των τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο

Μετά την υποχώρηση της τιμής των καυσίμων
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 09:39

ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ οι τιμές καταναλωτή τον Νοέμβριο στη Χιλή, καθώς οι τιμές των καυσίμων υποχώρησαν και το ισχυρότερο εθνικό νόμισμα, πέσο, περιόρισε τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τις πιθανότητες η Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού την επόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,2%, σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, έναντι της πρόβλεψης των 12 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν ότι αυτές θα υποχωρήσουν 0,1%. Ο πληθωρισμός το δωδεκάμηνο έως και τον Νοέμβριο ήταν 3,6%.

Η μείωση των μηνιαίων τιμών και η χαμηλότερη του αναμενόμενου οικονομική ανάπτυξη τον Οκτώβριο, θα ωθήσει κατά πάσα πιθανότητα τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας στην απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων, μετά την αύξησή τους για πέντε συνεχόμενους μήνες, κατά τη συνεδρίασή τους στις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Την τελευταία φορά, στις 10 Νοεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 4,5%, από το 1,75% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2004.

Στις 11:31' π.μ. ώρα Ν. Υόρκης το πέσο σημείωσε άνοδο 3,37 πέσος, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 510,33 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και στα υψηλότερα επίπεδα από το κλείσιμο τον Απρίλιο του 2000.

Η αύξηση των τιμών του χαλκού, αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης από την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, αύξησαν τις εισροές δολαρίων στη Χιλή, ωθώντας σε ράλι το νόμισμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα