KPN NV: Μερίδιο 8% αξίας 1,39 δισ. ευρώ πούλησε η ολλανδική κυβέρνηση

Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 10:41

ΜΕΡΙΔΙΟ στην Royal KPN NV, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας, πούλησε κυβέρνηση της Ολλανδίας, αξίας 1,39 δισ. ευρώ (1,6 δισ. δολ.), προκειμένου να μειώσει το εθνικό χρέος.

Το υπουργείο Οικονομίας της χώρας πούλησε 105 εκατ. μετοχές στηνABN Amro Rothschild LLC και 60 εκατ. μετοχές στην KPN, που αντιπροσωπεύουν το 8% των μετοχών της KPN, σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση. Η κυβέρνηση επίσης, σχεδιάζει να πουλήσει πριν από τα τέλη του έτους τις «σπέσιαλ» μετοχές της, οι οποίες δίνουν το δικαίωμα στο ολλανδικό κράτος να ασκήσουν το δικαίωμα του βέτο σε αποφάσεις της εταιρείας, όπως συγχωνεύσεις, εξαγορές και πωλήσεις μετοχών.

Η πώληση αυτή μειώνει την κρατική συμμετοχή στην KPN στο 8%. Το κράτος σχεδιάζει να πουλήσει τις «σπέσιαλ» μετοχές, καθώς πλέον δεν υπάρχει νόημα να τις έχει μετά τη μείωση του μεριδίου κάτω από το 10%, σύμφωνα με τον William Lelieveldt, εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας. Το μερίδιο, με βάση το χθεσινό κλείσιμο της τιμής της μετοχής της KPN, είναι αξίας 1,39 δισ. ευρώ.

Η KPN εδρεύει στη Χάγη. Η NM Rothschild & Sons Ltd. ήταν ο σύμβουλος της ολλανδικής κυβέρνησης για την εμπορική συναλλαγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η κυβέρνηση, η οποία είπε ότι σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω το μερίδιο της συν τω χρόνω, συμφώνησε να μην πουλήσει επιπλέον μετοχές στην ΚPN για τουλάχιστον 180 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πώλησης.

Τον μήνα που πέρασε, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν 9,6%, φθάνοντας τα 329 εακτ. Ευρώ καθώς συρρικνώθηκαν τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας. Η εταιρεία επανέλαβε τότε ότι οι πωλήσει το 2005 θα μείνουν στάσιμες για πέμπτο συνεχόμενο έτος.

Οι πωλήσεις σταθερής τηλεφωνίας μειώθηκαν 5,3% το τρίμηνο, καθώς ο κόσμος άλλαξε τις συνδρομές του με αυτές της κινητής τηλεφωνίας και κάνοντας τηλέφωνα μέσο του Internet που χρησιμοποιεί την τεχνολογία του Skype Technologies. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της KPN, Ad Scheepbouwer, επενδύσει σε νέες υπηρεσίες και θα μειώσει το προσωπικό του πρώην κρατικού μονοπωλίου μέχρι τα τέλη του 2007 για να τονώσει τα κέρδη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα