Γ. Αλογοσκούφης: Το ν/σ για τις ΔΕΚΟ, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση

Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 13:26

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες, αφορά τις ΔΕΚΟ, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερώτηση εάν το επόμενο βήμα στις μεταρρυθμίσεις είναι οι αλλαγές στο Δημόσιο και η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Οπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, οι όποιες μεταρρυθμίσεις περιγράφονται στο «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων», ενώ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση και περιλαμβάνει την εξυγίανσή τους και διαφάνεια στις συνθήκες ανταγωνισμού.

Ο υπουργός επανέλαβε πως οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο παύουν να είναι ΔΕΚΟ και ότι καθιερώνεται στο πλαίσιο της διαφάνειας η υποχρεωτική τήρηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, ενώ παράλληλα «κόβονται» προκλητικά προνόμια των διοικήσεων των ΔΕΚΟ.

Σε ερώτηση εξάλλου σχετικά με τις προμήθειες των ΔΕΚΟ, ο κ. Αλογοσκούφης ότι οι ΔΕΚΟ πρέπει να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες περί προμηθειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε τα εξής:

-το θέμα της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει τελειώσει. «Δεν το συζητώ με κανένα», είπε.

-η συζήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013 συνεχίζεται. Όπως παρατήρησε, δεν είναι σκόπιμο να γίνει τώρα αποτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η πρόταση της βρετανικής Προεδρίας στις εισροές από την Ε.Ε..

-στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, οι αρχηγοί κρατών-μελών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα αποφασίσουν εάν ορισμένες υπηρεσίες θα εμπίπτουν σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (9%) από το 19% που είναι τώρα. Οι υπηρεσίες αυτές είναι: η ανακαίνιση κατοικιών άνω των πέντε ετών, οι υπηρεσίες αποχέτευσης/αποβλήτων, η παροχή ρεύματος μέσω δικτύου, τα διόδια σε γέφυρες κλπ.

Εάν θα ισχύσουν οι μειωμένοι συντελεστές για τις ανωτέρω υπηρεσίες τελεί υπό την αίρεση ότι θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν μειωθούν οι συντελεστές στο 9% θα είναι μεν καλό για τους καταναλωτές, κακό για τα έσοδα, σημείωσε, αλλά ως γνωστόν -παρατήρησε- στις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών ECOFIN και Eurogroup, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι δεν έγινε συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά ότι ο ίδιος ενημέρωσε τους εταίρους του ότι το έλλειμμα στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 2,6% και θα υπάρχει συνεχής μείωση και το 2007 και το 2008. Ειδικά για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 2,3% του ΑΕΠ το 2007 και στο 1,7% του ΑΕΠ το 2008.

Τέλος, όπως είπε, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να είναι 3,6% για το 2005 και να ενισχυθεί περαιτέρω το 2006 στο 3,8%.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα