Εγκύκλιος του υφυπ. Οικονομικών για τους μικρο-οφειλέτες του Δημοσίου

Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 15:33

Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση μικρο-οφειλετών του Δημοσίου στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα, ύστερα και από τις περιπτώσεις υπερβολών στην εφαρμογή του νόμου που παρατηρήθηκαν σε εφορίες σε βάρος μικρο-οφειλετών.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, έχει παρατηρηθεί ότι επιβάλλονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για οφειλές που υπερβαίνουν ελάχιστα το όριο των 150 ευρώ -που προβλέπει η νομοθεσία- και σε περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία είναι πολλαπλάσια της οφειλής και μάλιστα αμέσως μόλις αυτά καταστούν ληξιπρόθεσμα.

Για ενιαία αντιμετώπιση οφειλετών μέχρι συνολικής βασικής οφειλής 500 ευρώ, ο υφυπουργός με την εγκύκλιο δίνει τις ακόλουθες οδηγίες προς τους προϊσταμένους των εφοριών:

α) Μόλις το χρέος γίνει ληξιπρόθεσμο, πρέπει να αποστέλλονται ατομικές ειδοποιήσεις υπενθύμισης για τακτοποίηση της οφειλής.

β) Οι ειδοποιήσεις αυτές (απλής υπενθύμισης) θα επαναλαμβάνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για δύο ακόμη φορές τουλάχιστον.

γ) Στη συνέχεια και, εφόσον δεν έχει τακτοποιηθεί η οφειλή, θα στέλνεται ειδοποίηση για λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

δ) Αν και στην περίπτωση αυτή δεν τακτοποιηθεί η οφειλή, θα πρέπει να επιλέγεται μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, το οποίο όμως να μην επιβαρύνει τον οφειλέτη με υψηλά έξοδα διοικητικής εκτέλεσης, η δε αξία του περιουσιακού στοιχείου που θα επιλεγεί για τη διασφάλιση της οφειλής, να είναι ανάλογης αξίας με αυτή και όχι πολλαπλάσια αυτής.

ε) Αν ο οφειλέτης επικαλεστεί αδυναμία για άμεση εξόφληση της οφειλής του, πρέπει να του χορηγείται διευκόλυνση τμηματικής καταβολής.

στ) Τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται στις περιπτώσεις που πλησιάζει η παραγραφή του χρέους.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα