Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παραμένει η καταναλωτική διάθεση στη Γερμανία, όπως προκύπτει από τη νέα έρευνα που διενήργησε και δημοσιεύει το Ινστιτούτο Έρευνας Αγοράς GfK για τον Αύγουστο.
Στην έρευνα αποτυπώνεται ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος, ο οποίος παραμένει σταθερός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στις 10,1 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα όπως είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και η ελληνική οικονομική κρίση, προκαλούν ανησυχία στους Γερμανούς καταναλωτές.
Οι βασικοί λόγοι που δημιουργούν το κλίμα αισιοδοξίας στη γερμανική αγορά είναι η αύξηση μισθών και τα χαμηλά επίπεδα ανεργίας και πληθωρισμού, όπως δήλωσε ο Ρολφ Μπιρκλ του ινστιτούτου GfK. «Ως συνέπεια αυτών, τα εισοδήματα έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Και αυτό σε μία εποχή σχεδόν ανύπαρκτου πληθωρισμού. Τον Ιούνιο τα επίπεδα του πληθωρισμού βρίσκονταν στο 0,3%. Επομένως και πρακτικά οι καταναλωτές έχουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους», τόνισε.
Ο Μπιρκλ αναφέρθηκε και στα αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και την διαφωνία του ελληνικού λαού σε περισσότερα μέτρα λιτότητας που αποτυπώθηκαν σε αυτό. Η συγκεκριμένη έκβαση φαίνεται να προκάλεσε ανασφάλεια σε ορισμένους Γερμανούς καταναλωτές. Ωστόσο, η έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου Έρευνας Αγοράς πραγματοποιήθηκε εν μέρει πριν τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων. Γι' αυτό το λόγο ο εκπρόσωπος του GfK εκτιμά ότι σύντομα οι Γερμανοί θα αξιολογούν τις οικονομικές προοπτικές πιο θετικά.
Από την άλλη πλευρά το θέμα που απασχολούσε τους Γερμανούς καταναλωτές τον Ιούλιο ήταν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Το επόμενο χρονικό διάστημα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το Ισλαμικό Κράτος θα επιστρέψουν στη δημοσιογραφική ατζέντα και θα μπορούσαν να επηρεάσουν και το κλίμα στην τοπική αγορά, εκτιμά ο Μπιρκλ. Προς το παρόν όμως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό στήριγμα της γερμανικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το ινστιτούτο.
Πηγή: Deutsche Welle