Στη γαλλική αγορά ο «κόκκινος χρυσός» Κοζάνης

Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 17:21

Την αποκλειστική διανομή του κρόκου Κοζάνης στην αγορά της Γαλλίας ανέλαβε η εταιρεία Libenter Food Service, μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

Η συμφωνία προβλέπει την αποκλειστική διανομή στην αγορά της Γαλλίας για δύο χρόνια συσκευασμένου σαφράν, που σημαίνει ότι η προστιθέμενη αξία μένει στη χώρα, σε σχέση με τη διάθεση χύμα προϊόντος.

Εν τω μεταξύ, επαφές με επιχειρηματίες στη Δανία και τη Σουηδία έχουν αυτή τη χρονική περίοδο στελέχη του Συνεταιρισμού για την προώθηση του σαφράν στις αγορές αυτές.

Ο κρόκος Κοζάνης παράγεται από τα τέλη του 17ου αιώνα στα χωριά νότια της Κοζάνης, στην περιοχή του σημερινού Δήμου Ελίμειας. Ο κρόκος, γνωστός από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές, χρωστικές και γευστικές ιδιότητές του, είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο, ώστε πολλοί να τον αποκαλούν «κόκκινο χρυσό». Η μεγάλη αξία του οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο κρόκος ακόμη και σήμερα καλλιεργείται και περισυλλέγεται όπως γινόταν επί χιλιετηρίδες, με τα χέρια.

Παράγεται σε ελάχιστες χώρες (Ελλάδα, Ιράν, Ισπανία, και πολύ μικρές ποσότητες αλλού).

Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης έχει την αποκλειστική ευθύνη της συγκέντρωσης, διαλογής, μεταποίησης, συσκευασίας και εμπορίας του συνόλου της παραγωγής κρόκου και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα σε ότι αφορά την οργάνωσή του και την προώθηση του προϊόντος.

Ενα στρέμμα θα αποδώσει περίπου κατά μέσο όρο 800 γρ. σαφράν το έτος. Κάθε χρόνο παράγονται στην Κοζάνη 6-8 τόνοι σαφράν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα