Στίγκλιτς: Η Ελλάδα είναι πρόβατο, έτοιμο για θυσία

Άρθρο του οικονομολόγου στους New York Times
Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015 23:16
UPD:27/07/2015 07:05
EPA/IAN LANGSDON

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς (φωτ. αρχείου).

 

«Η Ελλάδα είναι πρόβατο, έτοιμο για θυσία» τιτλοφορείται άρθρο του οικονομολόγου Τζόσεφ Στίγκλιτς, στην αμερικανική εφημερίδα «New Work Times».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό, ο οποίος έχει βραβευτεί με νόμπελ οικονομίας, το νέο πρόγραμμα, είτε εφαρμοστεί πιστά είτε όχι, δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα καινούριο ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στους δανειστές.

Παράλληλα, ο κ. Στίγκλιτς επισημαίνει ότι η λιτότητα, η οποία εμπεριέχεται και στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, ευθύνεται για την τρέχουσα ύφεση της οικονομίας, η οποία από το 2008 ανέρχεται σωρευτικά στο 25%.

«Η τρόικα φαίνεται πως δεν ικανοποιείται από τον ρυθμό μείωσης του επιπέδου ζωής των Ελλήνων» σημειώνει εν συνεχεία ο οικονομολόγος.

Η εμβάθυνση της ύφεσης, εξηγεί, θα καταστήσει την Ελλάδα ολοένα και πιο αδύναμη στο να αποπληρώσει το χρέος της.

Επίσης, ο κ. Στίγκλιτς αναγνωρίζει ότι ένα υφέρπον πρόβλημα στην Ελλάδα συνίσταται στον ρόλο των πλούσιων ολιγαρχών, οι οποίοι ελέγχουν σημαντικούς τομείς της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα για να ανακάμψει, χρήζει μίας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους της, καλύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και λογικότερων πρωτογενών πλεονασμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα