Hellastat: Ερευνα για την αγορά προκατασκευασμένων κτηρίων

Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2005 15:46

Στα 60 εκατ. ευρώ εκτιμάται η αξία της εγχώριας αγοράς των προκατασκευασμένων κτιρίων και δομικών στοιχείων από σκυρόδεμα, με βάση μελέτη της Hellastat, η οποία υπογραμμίζει ότι ο κλάδος παραγωγής προκατασκευασμένων στοιχείων σκυροδέματος και δόμησης κτιρίων στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, με χαμηλή ωστόσο διείσδυση στην αγορά των κατασκευών.

Η αγορά της βαριάς προκατασκευής γνώρισε τα τελευταία έτη άνθηση, με τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης την περίοδο 2004-1999 να εκτιμάται στο 18% ετησίως. Παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η διείσδυση της βαριάς προκατασκευής στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα παραμένει χαμηλή και δεν ξεπερνά το 1,5% της συνολικής αξίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Hellastat. Η αντίστοιχη σχέση στις αγορές της Δ. Ευρώπης, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, διαμορφώνεται στο 15%-20% και αποτελεί πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον του κλάδου στο εσωτερικό αλλά και τις δυνατότητες επέκτασης στο εξωτερικό, ιδίως στις γειτονικές χώρες.

Ορισμένες από τις εταιρίες του χώρου επεκτείνονται σε αγορές του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η εισηγμένη στο ΧΑ Τεχνική Ολυμπιακή, μέσω της θυγατρικής της TOUSA, η οποία στοχεύει στην αμερικανική αγορά, εξαγοράζοντας εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές κατοικιών. Η επίσης εισηγμένη ΒΕΤΑΝΕΤ διεισδύει σε αγορές του εξωτερικού μέσω συνεργασιών και απολαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, το οποίο εκτιμάται -βάσει του δείγματος- στο 23,6% το 2004, αυξημένο κατά 4 περίπου μονάδες σε σύγκριση με το 2002. Δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά είναι η εταιρεία ΠΡΟΕΤ, θυγατρική της επίσης εισηγμένης J&P ΑΒΑΞ Α.Τ.Ε., η οποία εμφανίζει μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 50% ετησίως την τριετία 2004-2002, συγκεντρώνοντας μερίδιο αγοράς 15,5%.

Η δυναμική εισόδου των εφαρμογών βαριάς προκατασκευής στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και ο συμπληρωματικός τους χαρακτήρας σε έργα πολιτικού μηχανικού είναι εμφανής και στις επιχειρηματικές κινήσεις εισηγμένων κατασκευαστικών ομίλων τα τελευταία χρόνια:

• Η J&P ΑΒΑΞ μετέχει στην ΠΡΟΕΤ, την παλαιότερη σε λειτουργία ελληνική εταιρεία βαριάς προκατασκευής και δεύτερη μεγαλύτερη στον κλάδο.

• Η Εδραση Ψαλλίδας έχει παρουσία στην αγορά από το 2002 μέσω εξαγοράς με απορρόφηση της Β.Ε.Σ., ενώ μετέχει κατά 100% στη θυγατρική εταιρεία προκατασκευασμένων δομικών στοιχείων "Πρότυπος".

• Η Αθηνά, επίσης το 2002, επέκτεινε τις δραστηριότητές της στον κλάδο μέσω συγχώνευσης με απορρόφηση της ΙΝΤΕΚΤΑ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΒΑΞ



Σχολιασμένα