Open Europe: Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας συνιστά πρόβλημα για την Ευρωζώνη;

Το γερμανικό πλεόνασμα οφείλεται στις χώρες εκτός της Ευρωζώνης
Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015 18:31
UPD:18:34
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Σύμφωνα με το Open Europe, τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν είναι ανταγωνιστικά προς την Γερμανία, καθώς προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία διαβεβαιώνουν ότι οι γερμανικές εξαγωγές λειτουργούν εις βάρος της εξαγωγικής δραστηριότητας των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας συνιστά πρόβλημα για την Ευρωζώνη, διερωτάται το think tank (δεξαμενή σκέψης) Open Europe, σε νέα τoυ ανάλυση για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Αρχής γενομένης, το Open Europe επισημαίνει ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας δεν οφείλεται στις χώρες της Ευρωζώνης αλλά αντίθετα, στις εμπορικές σχέσεις με τις χώρες εκτός Ευρώπης. 

Πάντως, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, παράγουν προϊόντα παρόμοια με τα γερμανικά, γεγονός που φαινομενικά, δημιουργεί ορισμένα προβλήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Open Europe, τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν είναι ανταγωνιστικά προς την Γερμανία, καθώς προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία διαβεβαιώνουν ότι οι γερμανικές εξαγωγές λειτουργούν εις βάρος της εξαγωγικής δραστηριότητας των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή, εξηγεί το think tank, βάσει των δεδομένων δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι η υψηλότερη ζήτηση στη Γερμανία συνεπάγεται την αύξηση των εισαγωγών από την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Άλλωστε, διευκρινίζει, έως σήμερα μόνο η Ιταλία διαθέτει ισχυρές εμπορικές διασυνδέσεις με την Γερμανία.

«Πίσω από το υψηλό γερμανικό πλεόνασμα κρύβονται διαρθρωτικοί, πολιτισμικοί και δημογραφικοί λόγοι» επισημαίνει ως εκ τούτου το Open Europe.

«Τα τεράστια προβλήματα της Ευρωζώνης, βάσει των στοιχείων, δεν οφείλονται στις γερμανικές εξαγωγές» καταλήγει το think tank, διευκρινίζοντας ότι αυτό το συμπέρασμα αυξάνει τις ανησυχίες για τη δομή των ευρωπαϊκών προβλημάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα