Κατέβασε ταχύτητα η Wall Street

Από τον τομέα τεχνολογίας οι μεγαλύτερες πιέσεις
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:12

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ταχύτητα η Wall Street, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν το αρχικό ράλι με τις μεγαλύτερες πιέσεις να προέρχονται από τον τομέα τεχνολογίας και τη δεικτοβαρή μετοχή της General Motors. Η Ευρώπη ενισχύθηκε, ενώ ο Nikkei υποχώρησε στα κατώτερα διμήνου.

Η αμερικανική αγορά δεν έχει ανταποκριθεί στα τελευταία θετικά νέα, λόγω των ανησυχιών που προκαλεί η συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική. Ο φόβος για το ενδεχόμενο η Φέντεραλ Ριζέρβ, να μην κλείσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων σύντομα, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη και τα εταιρικά κέρδη. Ακόμη, οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των κερδοφοριών των εταιρειών του Standard & Poor's 500 με ρυθμούς 12% το τέταρτο τρίμηνο έναντι 11% του πρώτου τριμήνου.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 55,79 μονάδες, ποσοστό 0,52%, φθάνοντας στις 10.755,12 μονάδες. Με απώλειες 5,55 μονάδων, ποσοστό 0,25%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.246,46 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ανέκαμψαν στο τέλος της συνεδρίασης και κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη κοντά στο υψηλό ρεκόρ τετραετίας, ενώ κινήθηκαν σε αρνητικό πρόσημο στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης. Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των λιανεμπορικών εταιρειών, ενώ στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι ενεργειακές μετοχές, λόγω της ανόδου της τιμής του αργού.

Στη Φραγκφούρτη, ο DAX έκλεισε στις 5.286,75 μονάδες, με κέρδη 0,38%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 4.669,93 μονάδες με απόδοση 0,20% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.531,10 μονάδες υψηλότερα κατά 0,04%.

«Κάθε φορά που η αγορά διορθώνει, καταλήγουμε να αγοράζουμε στα χαμηλά», τόνισε ο κ. Βάφα Αχμάντι, διαχειριστής της Aurel Leven Gestion στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές δεν θέλουν να χάνουν το 'τρένο' της ανόδου».

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι λιανικές εταιρείες. Ο τίτλος της Marks & Spencer έκλεισε με κέρδη 3,7%, της Tesco με άνοδο 2,4% και της Hennes & Mauritz με απόδοση 3,2%.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι ενεργειακές μετοχές μετά την ανάκαμψη της τιμής του αργού στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης κοντά στα 60 δολάρια το βαρέλι. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου διμήνου στις 15.183,36 μονάδες, με πτώση 1,95%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα