Ιαπωνία: Μόλις 1% η οικονομική ανάπτυξη το γ' τρίμηνο

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2005 08:20

ΜΕ ΡΥΘΜΟ 1%, αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας και με τον χαμηλότερο φέτος, καθώς οι εταιρείες μείωσαν τα αποθέματά τους και η κυβέρνηση περιόρισε τις δαπάνες.

Η ανάπτυξη, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από την αρχική εκτίμηση του 1,7%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του κυβερνητικού συμβουλίου στο Τόκυο. Η απροσδόκητη αναθεώρηση, έγινε κατά ένα μέρος εξ αιτίας της αύξησης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο προσαρμόστηκε στο 5% από το 3,3%.

Οι εταιρείες με ηλεκτρονικά, συμπεριλαμβανομένης της Τoshiba Corp., πουλάνε αγαθά από τα στοκ τους, για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της εσωτερικής και της εξωτερικής ζήτησης, παρά αυξάνουν την παραγωγή, μετά τον κορεσμό που αυτή γνώρισε, νωρίτερα φέτος. Οι εταιρικές και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν ταχύτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις, βοηθώντας τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο να κινηθεί μπροστά και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα σε οκτώ χρόνια.

Ο Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 1,14%, φθάνοντας στις 15.355,74 μονάδες, στη 1:12' μ.μ. στο Τόκυο. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων 1,5% που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2015, αυξήθηκε κατά μισή μονάδα βάσης, στο 1,530%. Το γιέν υποχώρησε στα 120,51 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 120,41 δολ., πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Δεκαέξι οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ήταν 2,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα