ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα 25 ετών είναι έτοιμος να διατηρήσει ο ΟΠΕΚ – με πρώτη τη Σαουδική Αραβία – την παραγωγή πετρελαίου, καθώς αυτό διαπραγματεύεται κοντά στα 60 δολ. το βαρέλι και η ζήτηση αυξάνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Οι 11 χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ σχεδιάζουν να συναντηθούν στις 12 Δεκεμβρίου στο Κουβέϊτ. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, σεΐχης Ahmad Fahd al-Sabah και αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία, τη Νιγηρία, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν, τη Λιβύη και την Ινδονησία, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, είπα όλοι ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει τη σημερινή συμφωνία για την παραγωγή. Εκτός της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, τα περισσότερα μέλη αντλούν ήδη όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορούν για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης από την Κίνα και άλλες χώρες κατανάλωσης.
Τον Αύγουστο, οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας «Katrina» σε πλατφόρμες και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικό, ωθώντας τα κέρδη των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ σε επίπεδα ρεκόρ και των πετρελαϊκών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Exxon Mobil Corp. Τα κράτη της Μέσης Ανατολής, θα πουλήσουν χονδρικά, 400 δισ. δολ. πετρελαίου φέτος, περισσότερα από τα 100 δισ. δολ. που είχαν πουλήσει το 1999, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ο ΟΠΕΚ, ανέστειλε τις ποσοστώσεις μέχρι το τέλος του έτους και προσφέρθηκε να καλύψει κάθε παραγγελία για περισσότερα βαρέλια για να αντισταθμίσει την υποχώρηση της παραγωγής μετά το πέρασμα του τυφώνα από τον Κόλπο του Μεξικό των ΗΠΑ.
Την απόφαση του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο, ακολούθησε άλλη της International Energy Agency (ΙΕΑ), να απελευθερώσει ποσότητες από τα έκτακτα αποθέματα, μόλις για δεύτερη φορά στην τριακονταετή ιστορία της. Η έλλειψη επιπλέον δυναμικότητας διΰλισης οδηγεί τα μέλη του ΟΠΕΚ να προβλέψουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Χθες, το αργό πετρέλαιο ήταν στα 59 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, 41% υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο δείκτης ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα αυξήθηκε 30.000 βαρέλια, στα 30,25 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ εταιρειών και αναλυτών.