Mizuho: Πλέον των 224 εκατ. δολ. θα κοστίσει το λάθος

Πούλησε 610.000 μετοχές προς 1 γιέν αντί μία μετοχή προς 610.000 γιέν
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2005 09:41

ΤΟ ορθογραφικό λάθος του χρηματιστηριακού σκέλους, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας, Mizuho Financial Group Inc., για συναλλαγές ύψους 3,5 δισ. δολ., θα κοστίσει – σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση – τουλάχιστον 27 δισ. γιέν (224 εκατ. δολ.).

Η λανθασμένη εντολή πώλησης από την Mizuho Securities Co. χθες, ώθησε στα ύψη της συναλλαγές των μετοχών της J-Com Co., μιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών με χρηματιστηριακή αξία 93 εκατ. δολάρια. Τέσσερις προσπάθειες ακύρωσης της εντολής, συμπεριλαμβανομένης και μιας που έκανε ο επικεφαλής της χρηματιστηριακής, δεν εστέφθη με επιτυχία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Makoto Fukuda, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες στο Τόκυο.

Η προβλεπόμενη ζημία ισούται με το 4% της πρόβλεψης των κερδών του ομίλου για τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο και ενδέχεται να διογκωθεί, καθώς η τράπεζα αγοράζει ακόμη μετοχές της J-Com για να καλύψει τις εντολές. Το Χρηματιστήριο του Τόκυο, το οποίο δεν κατάφερε να ανοίξει στην ώρα του, μετά την κατάρρευση του συστήματος των κομπιούτερ, τον περασμένο μήνα, δεν ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της J-Com μέχρι σήμερα.

Οι μετοχές της Mizuho υποχωρούσαν 1,4%, πριν από την ανάκαμψη για να διαπραγματευθούν 1,8% υψηλότερα, κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης. Η άνοδος των μετοχών της τράπεζας, υστέρηση της ανόδου των λοιπών ανταγωνιστριών της. Οι μετοχές της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, αναρριχήθηκαν 3,2%, ενώ οι μετοχές της Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., της τρίτης σε μέγεθος τράπεζας της Ιαπωνίας, σημείωναν άνοδο 3,4%.

Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο του Τόκυο, ανεστάλη η σημερινή διαπραγμάτευση των μετοχών της J-Com.

Χθες στις 9:27' π.μ., το χρηματιστηριακό σκέλος της Mizuho, έβαλε εντολή να πουλήσει 610.000 μετοχές προς ένα γιέν η μία, σύμφωνα με τον Fukuda. Ωστόσο, σκόπευε να πουλήσει μία μετοχή προς 610.000 η μία για λογαριασμό πελάτη. Το λάθος έγινε αντιληπτό στις 9:29' π.μ. Στη συνέχεια, η Mizuho αποφάσισε να αγοράσει πίσω τις μετοχές, σύμφωνα με τον Fukuda.

Οι μετοχές της J-Com υποχωρούσαν 15%, φθάνοντας στα όρια των 572.000 γιέν η μία στις 9:30 π.μ. Μέχρι τις 9:38' π.μ., 607.957 μετοχές είχαν αλλάξει χέρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Χθες διαπραγματευόντουσαν 246 δισ. γιέν σε μετοχές της Mizuho στο Τόκυο, με αποτέλεσμα οι μετοχές να είναι οι δεύτερες πιο διαπραγματεύσιμες από πλευράς αξίας, μετά της J-Co., όπου οι εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν στα 421 δισ. γιέν. Η χρηματιστηριακή αξία της Mizuho είναι 88,7 δισ. δολάρια.

Χθες οι μετοχές της J-Com έκλεισαν στα 772.000 γιέν η μία, πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο του 15%. Η τιμή της δημόσιας εγγραφής ήταν τα 610.000 γιέν ανά μετοχή.

Οι μετοχές της Mizuho Financial υποχωρούσαν 31.000, ποσοστό 3,4%, φθάνοντας στα 890.000 γιέν η μία, χθες στο Χρηματιστήριο του Τόκυο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα