Σε 500 εκατ. ευρώ -ποσό που αντιστοιχεί στο 0,29% του ελληνικού ΑΕΠ- υπολογίζεται το συνολικό ύψος των κρατικών ενισχύσεων που χορήγησε η Ελλάδα το 2004, σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων για τις κρατικές ενισχύσεις στην Ε.Ε. που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρει ο πίνακας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ύψος των κρατικών ενισχύσεων το 2004 παρουσιάζεται σε γενικές γραμμές, μειωμένο σε ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε.. Παρ' όλα αυτά, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί ο στόχος της Λισαβόνας για λιγότερες ενισχύσεις.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Επίτροπος, Ν. Κρόες, δήλωσε: «Παρόλο που αναγνωρίζω τις προσπάθειες ορισμένων κρατών μελών να επιτύχουν τους στόχους της Λισαβόνας για λιγότερες και καλύτερα στοχευμένες ενισχύσεις, είμαι απογοητευμένη, γιατί το συνολικό επίπεδο των ενισχύσεων στην Ε.Ε. δεν έχει μειωθεί. Είναι προφανές ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους να μειωθούν οι κρατικές ενισχύσεις είναι να γίνεται καλύτερη χρήση άλλων μέσων, όπως είναι τα γενικά και κανονιστικά μέτρα που στρεβλώνουν λιγότερο ή καθόλου τον ανταγωνισμό».
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το 2004, το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων χορηγήθηκε στον τομέα της μεταποίησης (66%) και στον γεωργικό τομέα (28%). Επίσης, μόλις το 3% των κρατικών ενισχύσεων στην Ελλάδα δόθηκε στον τομέα των υπηρεσιών (τουρισμός, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολιτισμός), το 2% στην αλιεία και το 1% σε κλάδους εκτός της μεταποίησης.
Σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις σε επίπεδο Ε.Ε., σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το 2004 τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ χορήγησαν συνολικά 62 δισ. ευρώ (0,6% του κοινοτικού ΑΕΠ), εκ των οποίων, τα 56,4 δισ. ευρώ (0,57% του ΑΕΠ) χορήγησαν τα 15 παλαιά κράτη μέλη της Ε.Ε.. Κατά κλάδο, το μεγαλύτερο ποσοστό των ενισχύσεων από τους «25» χορηγήθηκε στον τομέα της μεταποίησης (59%) και της γεωργίας (23%). Ακολουθούν οι χορηγήσεις στη βιομηχανία του άνθρακα (9%), στον τομέα των υπηρεσιών (3%), στην αλιεία (1%) και σε άλλους κλάδους, εκτός της μεταποίησης (1%).
Τέλος, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., οι περισσότερες ενισχύσεις, σε απόλυτους αριθμούς για το 2004, χορηγήθηκαν από τη Γερμανία (17 δισ. ευρώ), τη Γαλλία (9 δισ. ευρώ) και την Ιταλία (7 δισ. ευρώ). Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων για τον τομέα της μεταποίησης, χορηγήθηκε από τη Σλοβακία (98%), τη Μάλτα (87%), τη Σουηδία (75%) και την Ιταλία (72%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ενισχύσεων για τον γεωργικό τομέα, χορήγησαν η Λιθουανία (81%), η Εσθονία (76%) και η Φιλανδία (74%).
Πηγή ΑΠΕ