Εγκαίνια ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2005 21:19

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ θα είναι επικεφαλής της επιτροπής μετόχων του βορειοευρωπαϊκού αγωγού αερίου, δήλωσε σήμερα ο Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής της μεγάλης ρωσικής επιχείρησης αερίου Gazprom.

Η Εταιρεία του Βορειοευρωπαϊκού Αγωγού Αερίου (North European Gas Pipeline Company) που περιλαμβάνει τη ρωσική Gazprom με σταθερό μερίδιο 51%, καθώς και τις γερμανικές BASF και EON, που διαθέτουν καθεμιά από 24,5%.

Ο πρώτος σωλήνας του γερμανο-ρωσικού αγωγού αερίου που πρόκειται να συνδέσει τα κοιτάσματα αερίου της Ρωσίας με τον κύριο ευρωπαίο πελάτη της περνώντας κάτω από τη Βαλτική, τοποθετήθηκε σήμερα στο Μπαμπάγεβο, στη βορειοδυτική Ρωσία.

Οταν ολοκληρωθεί ο αγωγός θα έχει μήκος 1.200 χιλιομέτρων και θα ξεκινά από τα βόρεια της Αγίας Πετρούπολης καταλήγοντας στις γερμανικές ακτές και μελλοντικά, ενδεχομένως, στις βρετανικές.

Φαίνεται όμως πως η συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου έχει ενοχλήσει την Πολωνία και κάποιες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, καθώς το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου που και οι ίδιες προμηθεύονται από τη Ρωσία είναι πλέον πολύ πιθανό.

Η Ρωσία καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα