Κίνα: 1,3% η άνοδος των τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 07:38

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ αύξηση, 1,3% τον Νοέμβριο, σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα, καθώς το κόστος των βιομηχανικών αγαθών μειώθηκε, δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνηση να περιορίσει τους ελέγχους τιμών στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια.

Η αύξηση, ήταν λιγότερη του 1,4% της πρόβλεψης των 24 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και 1,2% τον Οκτώβριο. Οι τιμές υποχώρησαν 0,3% έναντι του Οκτωβρίου, ο πρώτος μήνας πτώσης από τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος της χώρας, Wen Jiabao, εκμεταλλεύεται τον χαμηλό πληθωρισμό, στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών, για να αυξήσει τους ελέγχους τιμών, μετά την εκτίναξη των τιμών του αργού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, περιορίζοντας τα κέρδη των διυλιστηρίων και των εταιρειών κοινής ωφελείας. Οι τιμές των αυτοκινήτων, των κινητών τηλεφώνων και των ενδυμάτων, υποχωρούν, καθώς η υπερβολική δυναμικότητα αναγκάζει τις εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της Volkswagen AG και της Ningbo Bird Co. να προσφέρουν εκπτώσεις.

Μηνιαίως, από έτος σε έτος, η αύξηση των τιμών δεν υπερέβη το 2% από τον Απρίλιο και ο πληθωρισμός 0,9% τον Σεπτέμβριο ήταν ο χαμηλότερος σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών. Οι βιομηχανικές τιμές αυξήθηκαν το λιγότερο μέσα σε δύο χρόνια τον μήνα που πέρασε και έκθεση στις 9 Δεκεμβρίου κατέδειξε, ότι οι βιομηχανίες ενδέχεται να δεχτούν λιγότερες πιέσεις να πουλήσουν ακριβότερα τα προϊόντα τους.

Η Κίνα αύξησε τις τιμές της βενζίνης τον Ιούλιο για πέμπτη φορά μέσα στο έτος και οι τιμές του ηλεκτρικού αυξήθηκαν τον Μάϊο. Οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν περισσότερο, καθώς η κυβέρνηση ενθαρρύνει τους καταναλωτές να περιορίσουν τα απορρίμματα και επιδιώκει να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στο νερό και σε περιβαλλοντικά έργα. Η βόρεια πόλη-λιμάνι, Tianjin αύξησε τις τιμές ύδατος έως και 27% από την 1 η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε στις 28 Νοεμβρίου το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.

Η κυβέρνηση ελέγχει τις λιανικές τιμές καυσίμων, ηλεκτρικής ενεργείας και ύδατος, ενώ ο Wen επεδίωξε να αυξήσει τις τιμές με ομαλό ρυθμό, αποφεύγοντας να βλάψει τους αγρότες και τους εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα στις πόλεις.

Οι τιμές καυσίμων και μερών αυτοκινήτων αυξήθηκαν 10,4% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό τους 10,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Τα τιμολόγια των εταιρειών κοινής ωφελείας αυξήθηκαν 7,1%, τη στιγμή που οι τιμές στις αστικές συγκοινωνίες αυξήθηκαν 4,6%.

Οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν 22%, έναντι αύξησης 17,5% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές τους αυξήθηκαν μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στα ανατολικά της χώρας, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Το κόστος των λοιπών τροφίμων υποχωρεί. Οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν 0,1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και του κρέατος μειώθηκαν κατά 6,3%, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση. Το κόστος σε σπορέλαια και λίπος, μειώθηκε 7,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα