Ινδία: 8,5% η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 10:42

ΑΥΞΗΣΗ, με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς αυξάνονται τα εισοδήματα και ο δανεισμός των καταναλωτών ωθεί ανοδικά τις πωλήσεις εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Maruti Udyog Ltd., σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ινδίας τον Οκτώβριο.

Η παραγωγή σε εργοστάσια, εταιρείες κοινής ωφελείας και μεταλλουργίες, αυξήθηκε 8,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αύξησή της κατά 6,9% (αναθεωρημένα στοιχεία), τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Νέο Δελχί.

Η αύξηση των εισοδημάτων στις αστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας και το κόστος δανεισμού, στα χαμηλότερα επίπεδα τριών δεκαετιών, τροφοδοτούν τη ζήτηση καταναλωτικών αγαθών, όπως τα αυτοκίνητα που παράγει η Maruti, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, της δεύτερης μεγαλύτερης και ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας στον κόσμο. Η βιομηχανία θα συνεχίσει να οδηγεί την ανάπτυξη της οικονομίας των 665 δισ. δολ., η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό περίπου 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 9,6% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η παραγωγή στις μεταλλουργίες μειώθηκε 1,8%, η παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας αυξήθηκε 7,4% και η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε 11,8%, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Το νόμισμα της χώρας, η ρουπία, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 46,1975 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:30 μ.μ. τοπική ώρα, από 46,1850 ρουπίες, αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή. Η ρουπία έχει υποχωρήσει 5,93% φέτος και είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 15 νομισμάτων των χωρών Ασίας-Ειρηνικού, που παρακολουθεί το Bloomberg.

Στις 25 Οκτωβρίου, η Reserve Bank of India διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 6%, επίπεδα στα οποία βρίσκονται από τον Απρίλιο του 2003, τα χαμηλότερα, από τον Μάϊο του 1973.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα