Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα υποχωρήσει το 2006, αλλά όχι κάτω από 3%. Με τους νέους κανονισμούς της Eurostat που αναμένονται περί τα τέλη Ιανουαρίου, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το καθεστώς των τιτλοποιήσεων και θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση, αν την συμφέρει, να προχωρήσει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αρχής γενομένης το 2006. Τις εκτιμήσεις αυτές έκανε ο επικεφαλής του Citigroup global markets Ελλάδος, Γιώργος Κοφινάκος σε σημερινή παρουσίαση των τάσεων στην ελληνική και στις διεθνείς αγορές.
Οπως είπε ο κ. Κοφινάκος, εφόσον οι τιτλοποιήσεις χρησιμοποιούνται μαζικά από τον ιδιωτικό τομέα και τις τράπεζες, θα ήταν σαν να ίσχυαν δύο μέτρα και δύο σταθμά, εάν δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση των τιτλοποιήσεων και τα κράτη. Η Ιταλία, άλλωστε, τις έχει ήδη εφαρμόσει και μάλιστα στον ασφαλιστικό χώρο, με τιτλοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το έλλειμμα της ιταλικής κυβέρνησης σε επίπεδο κάτω του 3%.
Για την ελληνική αγορά, πρόσθεσε ο κ. Κοφινάκος, το ποσό της τιτλοποίησης θα προσδιορισθεί στη διαδικασία της έκδοσης, όταν δηλαδή ληφθεί η σχετική απόφαση. Εκτίμησε πάντως ότι θα είναι υψηλότερο των 1,5 δισ. ευρώ.
Οπως ανέφερε ο δρ Jurgen Michels από τη Citigroup Λονδίνου, ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα μας είναι το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης σε σχέση με το διευρυμένο ωράριο και την υψηλή ανεργία, καθώς και το τεράστιο χάσμα μεταξύ της παραγωγικότητας ανά ώρα και της παραγωγικότητας ανά άτομο. Σε σχετική έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας που επικαλείται η Citigroup, διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά το πόσο φιλική είναι στο «επιχειρείν».
Αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης, η Ελλάδα αναμένεται να αγγίξει το 3,2% το 2006 και το 2007, έναντι του 1,9% και 1,7% αντίστοιχα της ευρωζώνης, με πληθωρισμό 3,5% το 2005, 3,2% το 2006 και 3% το 2007. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης προβλέπεται σε 2,2% φέτος, ότι θα υποχωρήσει σε 1,9% το 2006 και σε 2% το 2007.
Πηγή: AΠΕ