Λαγκάρντ: Μη βιώσιμο το πρόγραμμα χωρίς ελάφρυνση χρέους

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 10:44
UPD:12:09
REUTERS/YURI GRIPAS

«Για τη δική μας συμμετοχή είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα πλήρες πρόγραμμα που να ταιριάζει στις απόψεις μας», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ (φωτ. αρχείου).

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε αυτό, ξεκαθάρισε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ.

To ΔΝΤ πιέζει την Ε.Ε. για τους όρους του προγράμματος διάσωσης

Σε δηλώσεις της το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ερωτήθηκε, αν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης που σχεδιάσθηκε την περασμένη Δεύτερα είναι βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους. Η κ. Λαγκάρντ ήταν κατηγορηματικά αρνητική: «Όχι ( …) για τον λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδέχθηκαν την ελάφρυνση του χρέους, έχει γίνει αποδεκτό ως αρχή, χωρίς όμως να έχουν καθορισθεί τα ποσά και οι όροι».

«Για τη δική μας συμμετοχή, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να ταιριάζει στις απόψεις μας, που σημαίνει ότι η μεν Ελλάδα θα πρέπει να μεταρρυθμισθεί και να πειθαρχήσει, οι δε πιστωτές να αναδιαρθρώσουν το χρέος», τόνισε.

Η κ. Λαγκάρντ προτείνει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τον τριπλό συνδυασμό: επιμήκυνση μέσα στον χρόνο των προθεσμιών λήξης, επιμήκυνση μιας περιόδου χάριτος, κατά την οποία δεν θα γίνεται καμία αποπληρωμή, και επίσης μείωση των επιτοκίων στο ελάχιστο.

«Πιστεύουμε ότι εφ' όσον τηρηθούν σωστά οι τρεις αυτές μέθοδοι, θα μπορέσει να γίνει το χρέος βιώσιμο. Με άλλα λόγια μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα με άλλους τρόπους από τη διαγραφή», υπογράμμισε.

Η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε, μάλιστα, ότι «δεν πέτυχε» η προηγούμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στην αρχή της ελληνικής κρίσης, όταν η ίδια ήταν ακόμα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. «Τότε δεν πετύχαμε, πιστεύω ότι τότε δεν είχαμε άλλη επιλογή από μια αυστηρή γραμμή για τη μείωση του ελλείμματος», ανέφερε.

Σε δηλώσεις του, λίγο αργότερα, στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν εμφανίστηκε και ο ίδιος υπέρμαχος της «ελάφρυνσης του χρέους».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα