Shell: Στα 19 δισ. δολ. οι επενδύσεις το 2006

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 10:56

ΤΙΣ επενδύσεις της, σε ποσοστό της τάξης του 27%, θα αυξήσει τον επόμενο χρόνο σε εξοπλισμό γεωτρήσεων, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, Royal Dutch Shell Plc, καθώς προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή, εν μέσω αύξησης του κόστους.

Οι επενδύσεις θα είναι 19 δισ. δολ. το επόμενο έτος, ανακοίνωσε σήμερα η Shell, μεγαλύτερες από την προηγούμενη πρόβλεψη των 15 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία, επανέλαβε τον Οκτώβριο, ότι οι επενδύσεις της το 2005 θα είναι 15 δισ. δολ., εξαιρουμένου του project στη Σαχαλίνη στη Ρωσία.

Η αύξηση του εργατικού κόστους και των πρώτων υλών, όπως του χάλυβα, αύξησαν σημαντικά το κόστος των έργων, συμπεριλαμβανομένου και του venture στη Σαχαλίνη. Η μονάδα της ανοιχτά της Νιγηρίας, στη Bonga, άρχισε αργά και βγήκε εκτός προϋπολογισμού. Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Jeroen van der Veer, είπε τον Οκτώβριο, ότι τα νέα έργα που ξεκινούν στις διάφορες χώρες, όπως το Ομάν και το Μπρουνέϊ, φθάνουν το 72% του βαθμού επιτυχίας.

Η Shell θα δαπανήσει 15 δισ. δολ. στην εξερεύνηση και ανάπτυξη πετρελαιοπηγών και πηγών φυσικού αερίου και θα επενδύσει 4 δισ. δολ. στη διϋλιση και στο μάρκετινγκ. Περίπου το 1/ 4 της αύξησης στις επενδύσεις εξερεύνησης, είναι το αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της αύξησης της παροχής υπηρεσιών, όπως των γεωτρήσεων, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Shell παρήγαγε 3,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως το τρίτο τρίμηνο, 11% χαμηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την απώλεια κατά μέσον όρο 160.000 βαρελιών ημερησίως, εξ αιτίας των τυφώνων που έπληξαν τον Αύγουστο τον Κόλπο του Μεξικό. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, η Shell έκανε 15 επιτυχείς γεωτρήσεις και αξιολόγησε πηγάδια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το τρίτο τρίμηνο τα κέρδη της αναρριχήθηκαν 68%, ανταμείβοντας τους επενδυτές, που πέρυσι υπέφεραν, όταν η εταιρεία παραδέχθηκε την υπερεκτίμηση των αποθεμάτων της, κίνηση που ώθησε σε χρηματικά πρόστιμα και μηνύσεις, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση του προκατόχου του Van der Veer.

Η Shell είπε στην ετήσια έκθεσή της το 2004, που δημοσίευσε στις 27 Μαΐου, ότι οι επενδύσεις της θα ανέλθουν στα 15 δισ. δολ. ετησίως για τα δύο επόμενα χρόνια. Το 2004, οι επενδύσεις της ανήλθαν σε 14,9 δισ. δολάρια.

Η BP Plc, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, είπε στις 25 Οκτωβρίου, ότι οι επενδύσεις της θα είναι περίπου 15 δισ. δολ. το 2006, υψηλότερες από τα 14 δισ. δολ., που ήταν φέτος. Την ίδια εβδομάδα, η Exxon Mobil Corp., η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι οι επενδύσεις το 2005 προβλέπεται να ανέλθουν στα 18 δισ. δολ., έναντι της εκτίμησης για επενδύσεις 17 δισ. δολ. τον Ιούλιο.

Στις 8 Δεκεμβρίου, η Chevron Corp., η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών των ΗΠΑ, είπε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις της το επόμενο έτος σε ποσοστό της τάξης του 35%, στα 14,8 δισ. δολάρια. Τέλος, η ConocoPhillips, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών των ΗΠΑ, είπε την επόμενη ημέρα, ότι οι επενδύσεις της θα αυξηθούν κατά 45%, στα 10 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα