ΙΕΑ: Προς τα πάνω αναθεώρηση της ζήτησης πετρελαίου

Επισημαίνοντας ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να αντλήσει περισσότερο
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 11:28

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕ προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τη ζήτηση πετρελαίου το επόμενο έτος κατά 7,8%, η International Energy Agency (ΙΕΑ), λέγοντας ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο, καθώς αυξάνεται η κατανάλωση στις ΗΠΑ.

Η ΙΕΑ, που εδρεύει στο Παρίσι, σύμβουλος των βιομηχανικών κρατών ενεργείας, προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,79 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος ή 2,2%, στα 85,18 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η πρόβλεψη, είναι 130.00 περισσότερα βαρέλια ημερησίως από την αντίστοιχη του προηγούμενου μήνα, ενώ η ΙΕΑ αναθεωρεί για πρώτη φορά προς τα πάνω την πρόβλεψη του 2006 από τον Ιούλιο. Ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να αντλήσει 28,5 εκατ. βαρέλια το 2006 για να καλύψει τη ζήτηση, είπε η ΙΕΑ, 200.000 βαρέλια από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα.

Χθες ο ΟΠΕΚ συμφώνησε στη διατήρηση των επιπέδων παραγωγής, μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, μήνα κατά τον οποίο θα συνεδριάσει και πάλι.

Η παγκόσμια ανάπτυξη της οικονομίας έχει δείξει κάποια σημάδια συρρίκνωσης εξ αιτίας των υψηλών τιμών ενεργείας. Η οικονομία των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,3% το τρίτο τρίμηνο και με το ταχύτερο ρυθμό από την έναρξη του προηγούμενου έτους. Στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, η οικονομία κατά πάσα πιθανότητα αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,3% φέτος, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ΙΕΑ το προηγούμενο τρίμηνο, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την απόλυτη ζήτηση πετρελαίου το 2006, εξ αιτίας των υψηλών τιμών, κατά ένα μέρος, και των προβλημάτων που προκάλεσαν οι τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικό. Διατήρησε αμετάβλητο τον ρυθμό ανάπτυξης της ζήτησης στο 2,1% μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν αυτός μειώθηκε στο 2%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, ο ΟΠΕ θα πρέπει να αντλήσει 29,8 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως αυτό το τρίμηνο, για να ισορροπήσει τις προμήθειες και τη ζήτηση, 200.000 περισσότερα βαρέλια από την προηγούμενη έκθεσή της.

Τα αποθέματα αργού και των διυλισμένων προϊόντων του ΟΠΕΚ σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση τον Οκτώβριο και είναι ίσα με την αξία 52 ημερών ζήτησης, σύμφωνα με την ΙΕΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα