Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Πιέσεις σε τράπεζες και υψηλή τεχνολογία
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2001 14:14
UPD:14:17

Yποτονικό είναι και σήμερα το κλίμα στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μετά τις νέες εταιρικές προειδοποιήσεις και τη σημαντική χθεσινή υποχώρηση των δεικτών Dow Jones και Nasdaq στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιέσεις δέχεται ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο της χθεσινής προειδοποίησης που απηύθυνε στους επενδυτές η αμερικανική Compaq. Η κορυφαία εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών ανακοίνωσε ότι το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο οι πωλήσεις της θα είναι κατώτερες των προβλέψεων λόγω της μείωσης που παρουσίασε η ζήτηση των προϊόντων της στην ευρωπαϊκή αγορά. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης, η διοίκηση της Compaq ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε περαιτέρω μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 1.500 θέσεις εργασίας.

Πτωτικά κινούνται και οι τραπεζικές μετοχές μετά την απόφαση του επενδυτικού οίκου Merrill Lynch να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τη μελλοντική κερδοφορία της Deutsche Bank, της UBS και της Credit Suisse. Επιπλέον, η Deutsche Bank συνέστησε στους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους στις τράπεζες HSBC, Credit Lyonnais και ΑΒΝ Αmro λόγω της αύξησης των επισφαλών δανείων στη Μεγ. Βρετανία, την Ολλανδία και τη Σκανδιναβία. Η μετοχή της ABN Amro υποχωρεί κατά 3%, ενώ εκείνη της UBS κατά 2,4%.

Πτώση σημειώνουν και οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών μετά την επανέναρξη των ιρακινών εξαγωγών http://beta.naftemporiki.gr/news/static/01/07/11/148827.htm . Σύμφωνα με αναλυτές, η τιμή του αργού ενδέχεται τώρα να υποχωρήσει μέχρι τα 25 δολάρια ανά βαρέλι. Η μετοχή της BP υποχωρεί κατά 2%, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των εταρειών TotalFinaElf και Shell.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 5.419 μονάδες (-0,89%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.920,45 μονάδες (-1,06%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.751,89 μονάδες μειωμένος κατά 1,11%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα