Ολο το σχ/ν για τον εκσυγχρονισμό της αρτοποιητικής νομοθεσίας

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 17:50

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

¶ρθρο 1ο

Αντικείμενο

Με τις διατάξεις του παρόντος νόμου καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για:

(α) την άσκηση της δραστηριότητας παραγωγής, εμπορίας, διάθεσης και μεταφοράς προϊόντων αρτοποιίας,

(β) την παραγωγή και την πώληση της ζύμης, από την οποία παρασκευάζονται προϊόντα αρτοποιίας με την εφαρμογή κατάλληλης παραγωγικής διαδικασίας,

(γ) την έψηση της ωμής προδιαμορφωμένης ζύμης, του μερικώς ψημένου άρτου, των διατηρημένων με κατάψυξη προϊόντων αρτοποιίας καθώς και τη διάθεση όλων αυτών.

¶ρθρο 2ο

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου, νοούνται ως:

(α) «Δραστηριότητα αρτοποιίας», το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που αφορούν οποιαδήποτε φάση παραγωγής των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1.

(β) «Επιχείρηση αρτοποιίας», το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί δραστηριότητα αρτοποιίας.

(γ) «Αρτοποιός», ο επαγγελματίας που παρασκευάζει άρτο ή αρτοσκευάσματα με βάση αλεύρι από δημητριακά παντός τύπου.

(δ) «Εγκατάσταση αρτοποιίας», το σύνολο των κινητών και ακινήτων υποδομών της επιχείρησης αρτοποιίας που προορίζονται για την παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας, ζύμης και ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας.

(ε) «Αρτοποιείο», το μόνιμο κτίσμα, που είναι ειδικά διαρρυθμισμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο, ανεξάρτητα από την δυναμικότητα παραγωγής, για την παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας και άλλων σκευασμάτων τροφίμων, που έχουν ως βάση το αλεύρι, εκτός από τα ζυμαρικά, καθώς και για την έψηση φαγητών και λοιπών παρασκευασμάτων του κοινού, όπου επιτρέπεται και η πώληση των παραγόμενων προϊόντων και το οποίο μπορεί να υλοποιεί, στον εσωτερικό του χώρο, τον κύκλο παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι την τελική έψηση αυτών.

(στ) «Κοινά αρτοποιεία», τα αρτοποιεία, στα οποία η παρασκευή του άρτου γίνεται με τα χέρια.

(ζ) «Μηχανικά αρτοποιεία», τα αρτοποιεία, στα οποία η παρασκευή του άρτου γίνεται με μηχανικά μέσα.

(η) «Εγκατάσταση περάτωσης έψησης», το σύνολο των κινητών και ακίνητων υποδομών που προορίζονται για την έψηση ενδιαμέσων προϊόντων αρτοποιίας ή την ολοκλήρωση του έψησης του μερικώς ψημένου – κατεψυγμένου άρτου, των διατηρημένων με κατάψυξη προϊόντων αρτοποιίας, τα οποία πωλούνται σε χώρους που διαχωρίζονται από την εγκατάσταση.

(θ) «Υπεύθυνος αρτοποιίας», ο ιδιοκτήτης ή ο οικογενειακός συνεργάτης ή ο εταίρος νομικού προσώπου, ή ο εργαζόμενος στην επιχείρηση αρτοποιίας, ο οποίος με εντολή του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης αρτοποιίας, παρέχει, κατά κύριο λόγο, τις υπηρεσίες του μέσα στον χώρο της εγκατάστασης, επιβλέποντας και συντονίζοντας την παραγωγή των προϊόντων αρτοποιίας ή της ζύμης σε όλα τα σχετικά στάδια και ο οποίος διαθέτει ένα τουλάχιστον από τα ακόλουθα προσόντα: (α) δίπλωμα διετούς επαγγελματικής σχολής αρτοποιίας, με πρακτική εξάσκηση τουλάχιστον ενός έτους σε επιχείρηση αρτοποιίας ή (β) έχει παράσχει τις υπηρεσίες του για τρία τουλάχιστον έτη, σε επιχείρηση αρτοποιίας με καθήκοντα ειδικευμένου εργάτη αρτοποιίας ή (γ) έχει ασκήσει για τρία τουλάχιστον έτη, δραστηριότητα αρτοποιίας ως οικογενειακός συνεργάτης ή εταίρος, παρέχοντας υπηρεσίες παραγωγικού χαρακτήρα.

(ι) «Πρατήριο άρτου», το αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα, μέσα στον χώρο του οποίου πωλούνται μόνο προϊόντα αρτοποιίας και άλλα σκευάσματα τροφίμων, που επιτρέπεται να παρασκευάζονται στα αρτοποιεία.

(ια) «¶ρτος» (χωρίς άλλη ένδειξη), το προϊόν που παρασκευάζεται με έψηση μέσα σε ειδικούς κλιβάνους, υπό καθορισμένες συνθήκες μάζας, η οποία αποτελείται από αλεύρι σίτου, νερό, ζύμη και μικρή ποσότητα αλατιού. Αν για την παρασκευή του άρτου χρησιμοποιείται αλεύρι άλλου δημητριακού προϊόντος ή μείγμα αλεύρων άλλων δημητριακών προϊόντων, ο άρτος αυτός φέρει την ονομασία των αντιστοίχων δημητριακών. Στην έννοια του όρου άρτος περιλαμβάνονται τα εξής είδη: (αα) Λευκός άρτος, ο άρτος που παρασκευάζεται από άλευρα τ. 70% από μαλακό σιτάρι και διατίθεται στην κατανάλωση με την ονομασία ‘’άρτος λευκός τ. 70%’’, (ββ) Μαύρος άρτος, ο άρτος που παρασκευάζεται από άλευρα τ. 90% με πρόσθετη ξηρά γλουτένη, σε αναλογία 3% από μαλακό σιτάρι και διατίθεται στην κατανάλωση με την ονομασία ‘’άρτος μαύρος τ. 90%’’, (γγ) Σύμμικτος άρτος, ο άρτος που παρασκευάζεται από ισόποση ανάμειξη αλεύρων κατηγορίας Μ, από σκληρό σιτάρι και αλεύρων τ. 70% από μαλακό σιτάρι και διατίθεται στην κατανάλωση με την ονομασία ‘’άρτος σύμμικτος’’, (δ) Βιολογικός άρτος, ο άρτος που παρασκευάζεται από αλεύρι, το οποίο προέρχεται από βιολογικά καλλιεργούμενο σιτάρι, σύμφωνα με νόμιμες πιστοποιήσεις.

(ιβ) «Φρέσκος άρτος», ο άρτος που ανταποκρίνεται στις ακόλουθες απαιτήσεις: (α) πωλείται στον τελικό καταναλωτή μέσα στην ημέρα, κατά την οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία παραγωγής του, (β) παράγεται με διαδικασία, χωρίς να μεσολαβεί διακοπή για συντήρηση, από την χρήση των πρώτων υλών του μέχρι την τελική έψηση, (γ) παράγεται από την έψηση ζύμης, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε κατάψυξη, ταχεία κατάψυξη ή ανάλογη διαδικασία, η οποία αποσκοπεί στην συντήρηση της ζύμης για μακρά διάρκεια και διακόπτει την παραγωγική διαδικασία.

(ιγ) «Διατηρημένος άρτος» ή «διατηρημένο αρτοπαρασκεύασμα ή αρτοσυσκεύασμα», ο άρτος ή το αρτοπαρασκεύασμα ή το αρτοσυσκεύασμα, που από την φύση τους ή λόγω των ειδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία οφείλονται στις μεθόδους παραγωγής ή συσκευασίας, προορίζονται για πώληση, μετά την πάροδο είκοσι τεσσάρων ωρών από το τέλος της ημέρας κατά την οποία ολοκληρώνεται η παραγωγική διαδικασία. Στην κατηγορία αυτή δεν ανήκει ο άρτος ή το αρτοπαρασκεύασμα ή αρτοσυσκεύασμα, που υποβάλλονται σε πρόσθετες διαδικασίες επεξεργασίας με σκοπό την ξήρανση, το φρυγάνισμα και την πρόσθετη έψηση των προϊόντων αυτών.

(ιδ) «Αρτοπαρασκεύασμα», το είδος που παρασκευάζεται από αμιγή άλευρα δημητριακών ή πρόσμειξη αλεύρων δημητριακών, εφόσον η παρασκευή του δεν συμπίπτει με την παρασκευή των ειδών άρτου που προσδιορίζεται στην περίπτωση (ι) και διατίθεται στην κατανάλωση με την ονομασία ‘’αρτοπαρασκεύασμα’’. Ως αρτοπαρασκεύασμα νοείται και η λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας.

(ιε) «Αρτοσυσκεύασμα», το προϊόν, το οποίο παρασκευάζεται κατ’ ανάλογο τρόπο με τον άρτο, με απλό ή διπλό κλιβανισμό, διαφέρει, όμως, απ’ αυτόν ως προς την μακροσκοπική υφή και τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες. «Απλά αρτοσκευάσματα», τα προϊόντα, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν τον άρτο, όπως οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φραντζολάκια, τα κουλούρια, οι λαγάνες, τα παξιμάδια, ο διπυρίτης άρτος, οι πίττες για σουβλάκια. «Διάφορα αρτοσκευάσματα», τα κάθε μορφής και φύσης αρτοπαρασκευάσματα, που παρασκευάζονται κατ’ ανάλογο τρόπο με τον άρτο, διαφέρουν όμως χαρακτηριστικά απ’ αυτόν, ως προς τους μακροσκοπικούς και οργανοληπτικούς χαρακτήρες, λόγω της προσθήκης σ’ αυτά και άλλων πρώτων υλών που επιτρέπονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, πέραν αυτών που επιτρέπονται για την παρασκευή του άρτου, όπως γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, τυροκομικά προϊόντα, αυγά, λιπαρές ύλες, γλυκαντικές ύλες, προϊόντα τομάτας, ελιές, αρτυματικές ύλες, προϊόντα αλλαντοποιίας. «Διάφορα αρτοσκευάσματα ζαχαροπλαστικής», τα προϊόντα, όπως παξιμάδια, κουλούρια, φρυγανιές και άλλα βουτήματα ζαχαροπλαστικής, που περιέχουν υποχρεωτικά λιπαρές ύλες και μια από τις φυσικές γλυκαντικές ύλες ή και άλλες επιτρεπόμενες ύλες, που προσδίδουν στα προϊόντα αυτά γλυκειά ή γλυκίζουσα γεύση,

(ιστ) «Προϊόντα αρτοποιίας», ο άρτος, τα αρτοπαρασκευάσματα και τα αρτοσυσκευάσματα,

(ιζ) «Ενδιάμεσο προϊόν αρτοποιίας», η προδιαμορφωμένη ή μη ζύμη ωμού άρτου, με ή χωρίς ζύμωση, που προορίζεται για παρατεταμένη συντήρηση και στη συνέχεια για ψήσιμο με σκοπό την τελική παραγωγή προιόντων αρτοποιίας, καθώς και ο ημιψημένος και κατεψυγμένος ή ο ολοσχερώς ψημένος και κατεψυγμένος άρτος. Οι ζύμες, που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο, είναι αυτές που υποβάλλονται σε κατάψυξη, ταχεία κατάψυξη ή άλλες μεθόδους συντήρησης και διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του ενδιαμέσου προϊόντος για διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) ημερών, προκαλώντας ουσιαστική διακοπή του παραγωγικού κύκλου.

(ιη) Όπου στον παρόντα νόμο αναφέρεται ορισμένος πληθυσμός Δήμου ή Κοινότητας, λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός της τελευταίας κάθε φορά επίσημης απογραφής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

¶ρθρο 3ο

Προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχείρησης αρτοποιίας και αρτοποιείων

1. Η δραστηριότητα αρτοποιίας, από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι την τελική έψηση των προϊόντων αρτοποιίας, μπορεί να ασκείται μόνο από επιχειρήσεις αρτοποιίας που διαθέτουν άδεια μηχανολογικής εγκατάστασης και άδεια λειτουργίας αρτοποιείου και είναι σε θέση, με τις σχετικές υποδομές και την οργάνωση της εργασίας, να υλοποιούν μέσα στον χώρο της εγκατάστασής τους, όλο τον κύκλο παραγωγής του άρτου, πλήρους ή μερικής έψησης, καθώς και των λοιπών προϊόντων αρτοποιίας. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις μπορεί να διαθέτουν και άδεια λειτουργίας εγκαταστάσεων αρτοποιίας με σκοπό την παραγωγή ζύμης άρτου οι οποίες, με τις σχετικές υποδομές και την οργάνωση της εργασίας, είναι σε θέση να υλοποιούν στο χώρο της εγκατάστασής τους τον κύκλο παραγωγής της ζύμης. Στην περίπτωση του προηγουμένου εδαφίου, η άδεια λειτουργίας αρτοποιείου ισχύει και ως άδεια λειτουργίας εγκαταστάσεως αρτοποιίας με σκοπό την παραγωγή ζύμης. Στο αρτοποιείο μπορεί να επιτραπεί η παρασκευή και η πώληση γλυκισμάτων, εφόσον τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 50 της ΥΑ Αιβ/8577/83 (ΦΕΚ 526/8-9-83) ως ισχύει.

2. Η ίδρυση, η λειτουργία, η επέκταση, η μεταρρύθμιση και η ανακαίνιση αρτοποιείων και πρατηρίων άρτου, επιτρέπονται σε όλη την Επικράτεια, εφόσον τηρούνται οι σχετικές διατάξεις του παρόντος νόμου και πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται από την νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων, την δημοσία ασφάλεια, την δημόσια υγεία, τις πολεοδομικές διατάξεις και τις διατάξεις του κώδικα βιβλίων και στοιχείων (π.δ. 186/1992 ΦΕΚ 84 Α). Η πώληση των προϊόντων αρτοποιίας επιτρέπεται μόνο από τα αρτοποιεία, τα πρατήρια άρτου, τα ζαχαροπλαστεία, τα γαλακτοπωλεία και τις υπεραγορές τροφίμων, εφόσον η πώληση στις υπεραγορές γίνεται μέσα σε αυτοτελή ισόγειο χώρο, είκοσι (20) τουλάχιστον τετραγωνικών μέτρων.

3. Τα αρτοποιεία, τα πρατήρια άρτου, καθώς και οι εγκαταστάσεις έψησης λειτουργούν με άδειες που χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2516/1997 (ΦΕΚ 159 Α) ως ισχύει, του ν. 3325/2005 (ΦΕΚ 68 Α) και του παρόντος νόμου.

4. (α) Στην Περιφέρεια Αττικής, στην περιφέρεια των Δήμων Θεσσαλονίκης και Πατρών, καθώς και στις περιφέρειες Δήμων με πληθυσμό πάνω από 40.000 κατοίκους, η ελαχίστη επιφάνεια των απαιτούμενων χώρων των αρτοποιείων καθορίζεται ως ακολούθως: Για το ζυμωτήριο 56 τ.μ., το πρατήριο άρτου 30 τ.μ., τον κλίβανο και τον θερμοθάλαμο 10 τ.μ., τον χώρο εκκλιβάνισης 10 τ.μ., την αποθήκη αλεύρων 20 τ.μ., την αποθήκη καυσίμων 6 τ.μ., τον χώρο αποδυτηρίων 14 τ.μ., το αποχωρητήριο μαζί με τον προθάλαμό του 6 τ.μ.

Το ύψος του χώρου εργασιών και της αποθήκης αλεύρων καθορίζεται σε 4 μ. και των αποδυτηρίων, πλυντηρίων και αποχωρητηρίων, σε τουλάχιστον 2,40 μ.

(β) Στις πόλεις με πληθυσμό κάτω από 40.000 κατοίκους, η επιφάνεια των χώρων που αναφέρεται στην περίπτωση (α) μειώνεται κατά 20% και καθορίζονται τα ύψη των χώρων εργασίας σε 3,40 μ. και των βοηθητικών χώρων (αποδυτηρίων, πλυντηρίων, αποχωρητηρίων) σε 2,20 μ αντίστοιχα.

(γ) Στις πόλεις με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων και στα χωριά, η επιφάνεια των χώρων που αναφέρονται στην περίπτωση (α) μειώνεται κατά 30%.

(δ) Στα χωριά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων, οι χώροι που αναφέρονται στην περίπτωση (α) μπορεί να μειωθούν κατά 40%.

5. Η δυναμικότητα παραγωγής άρτου ανά εικοσιτετράωρο στις ανωτέρω περιοχές δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 6.000 χιλιόγραμμων άρτου για την περίπτωση (α), 5.000 χιλιόγραμμων άρτου για την περίπτωση (β) και 4.000 χιλιόγραμμων άρτου για για την περίπτωση (γ).

6. Για την επαναλειτουργία αρτοποιείου ύστερα από την διακοπή της λειτουργίας γα χρονικό διάστημα πέραν του έτους, απαιτείται σχετική άδεια. Η άδεια που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο, χορηγείται από το όργανο που είναι αρμόδιο για την έκδοση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, που συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η άδεια επαναλειτουργίας χορηγείται εφόσον από τα στοιχεία του προηγουμένου εδαφίου και από σχετική έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας, προκύπτει ότι η διακοπή της λειτουργίας του αρτοποιείου οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας του δικαιούχου, που συνιστούν αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας του αρτοποιείου. Εφόσον η διακοπή λειτουργίας του αρτοποιείου διαρκεί για συνεχόμενο χρόνο που υπερβαίνει την πενταετία, για την επαναλειτουργία αυτού απαιτείται νέα άδεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.

7. Αν μεταβληθεί ο φορέας της επιχείρησης αρτοποιίας ή επεκταθεί ή μεταρρυθμιστεί ουσιωδώς το αρτοποιείο, απαιτείται άδεια συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησης. Δεν λογίζονται ως μεταβολή του φορέα της επιχείρησης αρτοποιίας η σύσταση από αυτόν, εμπορικής προσωπικής εταιρίας καθώς και η λύση αυτής, η μεταβολή των προσώπων των δικαιούχων της επιχείρησης, η πρόσληψη ή η αποχώρηση εταίρου από το νομικό πρόσωπο της επιχείρησης και η κληρονομική διαδοχή.

8. Οι επιχειρήσεις αρτοποιίας υποχρεούνται να προβαίνουν σε πλήρη ανάπτυξη και τεκμηρίωση του συστήματος διασφάλισης υγιεινής τροφίμων (HACCP), εφόσον επεξεργάζονται περισσότερα από χίλια (1000) χιλιόγραμμα αλεύρου ημερησίως. Αν η επιχείρηση αρτοποιίας επεξεργάζεται ημερησίως ποσότητα αλεύρου μικρότερη από αναφερόμενη στο προηγούμενο εδάφιο, απαιτείται βεβαίωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.).

9. Η χρήση του όρου «αρτοποιός» και η διακριτική εμπορική χρήση του τίτλου «αρτοποιός» ή «φούρνος» επιτρέπεται μόνο σε επαγγελματίες που επιμελούνται οι ίδιοι, από το στάδιο των επιλεγόμενων πρώτων υλών, το ζύμωμα της ζύμης, την εξέλιξη έως την πλήρη μορφοποίησή της, καθώς και την έψηση του άρτου στον τόπο της πώλησής του προς τον καταναλωτή. Δεν επιτρέπεται σε άλλα πρόσωπα, εκτός από τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο, η χρήση των διακριτικών εμπορικών τίτλων «αρτοποιός» ή «φούρνος» ή άλλης συναφούς επωνυμίας που είναι ικανή να προκαλέσει σύγχυση στον καταναλωτή, ως προς τον τόπο παραγωγής του άρτου.

¶ρθρο 4ο

Υπεύθυνος Αρτοποιίας

1. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία αρτοποιείου, χωρίς να έχει ορισθεί ο υπεύθυνος αρτοποιίας.

2. Ο υπεύθυνος αρτοποιίας αναπτύσσει την δραστηριότητά του σε μία μόνο εγκατάσταση παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας και ζύμης.

3. Ο υπεύθυνος αρτοποιίας:

(α) αναπτύσσει την δραστηριότητά του με απόλυτη αυτονομία κατά το παραγωγικό στάδιο, που αποτελείται από την διαχείριση, την οργάνωση και την εφαρμογή της παραγωγής,

(β) υποχρεούται να διασφαλίζει μέσα στην επιχείρηση την τήρηση των κανόνων της ορθής επαγγελματικής πρακτικής, την χρήση των πρώτων υλών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσίας, την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας στο χώρο εργασίας, καθώς και την ποιότητα του τελικού προϊόντος,

(γ) ευθύνεται για την μη τήρηση των διατάξεων του παρόντος νόμου, καθώς και των υγειονομικών διατάξεων που αφορούν την διάθεση, πώληση και διανομή άρτου και προϊόντων αρτοποιίας.

¶ρθρο 5ο

Ίδρυση και Επαναλειτουργία Πρατηρίου ¶ρτου

1. Για την ίδρυση αμιγούς πρατηρίου άρτου απαιτείται αυτοτελής ισόγειος χώρος, επιφανείας είκοσι (20) τουλάχιστον τετραγωνικών μέτρων, σαφώς διαχωρισμένος από οποιονδήποτε άλλο χώρο, με ανεξάρτητη είσοδο και πρόσωπο σε οδό ή στοά.

2. Το πρατήριο άρτου πρέπει να πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις, που ορίζονται στις διατάξεις των άρθρων του κεφαλαίου ΙΙΙ και του άρθρου 43 της ΑΙβ/8577/8-9-1983 (ΦΕΚ 526 Β).

3. Απαγορεύεται η πώληση στα πρατήρια άρτου άλλων ειδών, πέραν από τα προϊόντα αρτοποιίας, καθώς και η λειτουργία πρατηρίου άρτου ως τμήματος μικτού καταστήματος τροφίμων, εάν δεν είναι από αυτό σαφώς διαχωρισμένο με κατάλληλο υλικό, στερρώς συνδεδεμένο μετά του δαπέδου, ύψους τουλάχιστον δύο (2) μέτρων.

4. Οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 3, εφαρμόζονται αναλόγως και στα πρατήρια άρτου, εφόσον η διακοπή της λειτουργίας τους υπερβαίνει το ήμισυ των αντιστοίχων χρόνων διακοπής λειτουργίας αρτοποιείων.

5. ΟΙ διατάξεις παραγράφου 7 του άρθρου 3 εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση που μεταβληθεί ο φορέας της επιχείρησης πρατηρίου άρτου.

¶ρθρο 6ο

Εγκατάσταση περάτωσης έψησης

1. Η εγκατάσταση περάτωσης έψησης αποτελεί μόνιμο κτίσμα, ειδικά διαρρυθμισμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο για την έψηση των ενδιαμέσων προϊόντων αρτοποιίας ή ολοκλήρωση της έψησης μερικώς ψημένων διατηρημένων προϊόντων αρτοποιίας.

2. Για την ίδρυση και λειτουργία της εγκατάστασης περάτωσης έψησης, καθώς και για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της, απαιτείται άδεια που εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η άδεια που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο χορηγείται εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται από την νομοθεσία για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις, την δημόσια ασφάλεια, την δημόσια υγεία, από την πολεοδομική νομοθεσία και από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

3. Η εγκατάσταση περάτωσης έψησης μπορεί να αποτελεί είτε αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα είτε τμήμα μικτού καταστήματος τροφίμων, συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον εξήντα (60) τετραγωνικών μέτρων. Αν η εγκατάσταση περάτωσης έψησης αποτελεί τμήμα μικτού καταστήματος τροφίμων, μπορεί να βρίσκεται μέσα ή έξω απ΄ αυτό, ως αυτοτελής και ανεξάρτητος χώρος.

4. Η αίτηση για την έκδοση της αδείας λειτουργίας εγκατάστασης περάτωσης έψησης πρέπει να συνοδεύεται από σχέδιο κάτοψης των χώρων και να περιγράφει την εγκατάσταση και τις κυριότερες μεθόδους παραγωγής, το αντικείμενο ψησίματος, την προβλεπομένη ημερήσια παραγωγή και τον υπεύθυνο έψησης.

5. Δεν επιτρέπεται η διάθεση των προϊόντων της εγκατάστασης περάτωσης έψησης μέσα στον χώρο της, είτε αυτή αποτελεί τμήμα μικτού καταστήματος τροφίμων, είτε λειτουργεί αυτοτελώς.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

¶ρθρο 7ο

Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά έκδοσης αδειών ίδρυσης λειτουργίας αρτοποιείων, πρατηρίων άρτου και εγκαταστάσεων περάτωσης έψησης

Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση συναρμοδίου Υπουργού, ρυθμίζονται τα εξής θέματα:

(α) τα χαρακτηριστικά του κτίσματος του αρτοποιείου, ο διαχωρισμός αυτού σε εσωτερικά διαμερίσματα και ο τρόπος διαρρύθμισης αυτών, σύμφωνα με τις ανάγκες της λειτουργίας και της παραγωγής, ο καθορισμός και η διαρρύθμιση των αναγκαίων βοηθητικών χώρων, οι υγειονομικοί όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του αρτοποιείου, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση άδειας ίδρυσης λειτουργίας αρτοποιείου και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια,

β) τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίου άρτου και εγκατάστασης περάτωσης έψησης, οι υγειονομικοί όροι, προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

¶ρθρο 8ο

Ενίσχυση και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων αρτοποιίας

1. Με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση συναρμοδίου Υπουργού, μπορεί να καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία υπαγωγής των επιχειρήσεων αρτοποιίας που ιδρύονται μετά την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου, σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της υφιστάμενης και της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους, καθώς και την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

2. Η ίδρυση παραδοσιακού αρτοποιείου (ξυλόφουρνου) σε χωριά με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, μπορεί να επιχορηγείται εφάπαξ με το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ. Οι δαπάνες από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις, καθώς και η διαδικασία καταβολής της επιχορήγησης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

¶ρθρο 9ο

Κατάρτιση και επαγγελματική ενημέρωση

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του κατά τόπο αρμοδίου Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας:

α) Καθορίζονται τα μαθήματα και οι μέθοδοι διδασκαλίας τους, στα επαγγελματικά τμήματα, όπου καταρτίζονται οι μαθητευόμενοι αρτοποιοί και οι υπεύθυνοι αρτοποιίας. Για τον σκοπό αυτό οι Γενικοί Γραμματείς Περιφέρειας συνεργάζονται με τα κατά τόπους αρμόδια Επιμελητήρια και τις αντιπροσωπευτικότερες επαγγελματικές οργανώσεις των αρτοποιών στην Περιφέρεια. Στα επαγγελματικά τμήματα κατάρτισης μαθητευομένων αρτοποιών και υπεύθυνων αρτοποιίας, διδάσκονται μαθήματα που αφορούν την παραγωγή άρτου σ’ όλα τα στάδια, την συντήρηση, επεξεργασία και μεταποίηση φρέσκων και διατηρημένων τροφίμων, την υγιεινή και ασφάλεια του χώρου εργασίας, το περιβάλλον, καθώς και την ενημέρωση και προστασία του καταναλωτή, και κάθε άλλο μάθημα που κρίνεται αναγκαίο για την εκπλήρωση του ανωτέρω σκοπού.

β) Θεσπίζονται μορφές κινήτρων για τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα της αρτοποιίας για την συμμετοχή τους στα τμήματα επαγγελματικής κατάρτισης που προβλέπονται στην περίπτωση (α).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

¶ρθρο 11ο

¶ρτος

Για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας, τον τρόπο έψησης, συσκευασίας και διάθεσης αυτών, καθώς και τη διαδικασία ελέγχου τους, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 111 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, όπως ισχύει.

¶ρθρο 12ο

Φρέσκος άρτος - φρέσκο αρτοπαρασκεύασμα

1. Απαγορεύεται η χρήση του όρου φρέσκος άρτος και φρέσκο αρτοπαρασκεύασμα ή αρτοσυσκεύασμα:

(α) σε άρτο ή αρτοπαρασκεύασμα ή αρτοσυσκεύασμα που προορίζονται για πώληση, μετά την πάροδο της ημέρας κατά την οποία ολοκληρώνεται η παραγωγική διαδικασία, ανεξάρτητα από τις μεθόδους συντήρησης που εφαρμόζονται,

(β) σε άρτο ή αρτοπαρασκεύασμα ή αρτοσυσκεύασμα που πωλούνται μετά την ολοκλήρωση της έψησης, μερικώς ψημένου, διατηρημένου ή κατεψυγμένου άρτου ή αρτοπαρασκευάσματος ή αρτοσυσκευάσματος, ανεξάρτητα από τις μεθόδους συντήρησης που εφαρμόζονται,

(γ) σε άρτο ή αρτοπαρασκεύασμα ή αρτοσυσκεύασμα που παράγονται με την έψηση ενδιαμέσων προϊόντων αρτοποιίας, ανεξάρτητα από τις μεθόδους συντήρησης που εφαρμόζονται,

2. Ο άρτος παρασκευάζεται και διατίθεται με βάρος 500 ή 1000 ή 1500 ή 2000 γραμμαρίων, ανεξάρτητα από το σχήμα και τη μορφή του.

3. Τα αρτοπαρασκευάσματα παρασκευάζονται και διατίθενται με βάρος 250 ή 350 ή 750 γραμμαρίων, ανεξάρτητα σχήματος και μορφής.

4. Τα κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης παρασκευάζονται και διατίθενται με βάρος 40 γραμμαρίων τουλάχιστον, κατά τεμάχιο.

5. Η παραγωγή όλων των τύπων προϊόντων αρτοποιίας δεν επιτρέπεται κατά τις Κυριακές και τις αργίες. Με αποφάσεις του οικείου Νομάρχη, μπορεί να επιτραπεί η παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας από αρτοποιεία, που βρίσκονται σε κοινότητες, οι οποίες είναι απομακρυσμένες από αστικά κέντρα, έχουν πληθυσμό μικρότερο των 1000 κατοίκων και μόνο για τις ανάγκες των κατοίκων τους. Απαγορεύεται κάθε εργασία για παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας πριν από την 04:00 ώρα και μετά την 21:00. Όταν τα αρτοποιεία παρασκευάζουν προϊόντα αρτοποιίας για δύο και πλέον ημέρες, λόγω αργιών, οι εργασίες παραγωγής τους των προϊόντων αυτών, επιτρέπεται να αρχίζουν από το μεσονύκτιο της προηγουμένης ημέρας. Η παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας δεν υπόκειται στους χρονικούς περιορισμούς, που προβλέπονται στα προηγούμενα εδάφια από 22 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου κάθε έτους και από την Μεγάλη Τρίτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.

¶ρθρο 13ο

Διάθεση διατηρημένων άρτου και αρτοπαρασκευάσματος

1 Τα διατηρημένα προϊόντα αρτοποιίας πωλούνται υποχρεωτικά σε συσκευασία, στην οποία αναγράφονται οι πληροφορίες που ορίζουν οι κανόνες σήμανσης και σε εμφανή θέση, οι ενδείξεις ‘’διατηρημένος άρτος’’ ή ‘’αρτοπαρασκεύασμα από κατεψυγμένη ζύμη’’. Οι ενδείξεις αυτές συμπληρώνονται από την ένδειξη της χρησιμοποιούμενης μεθόδου συντήρησης, η οποία μπορεί να είναι κατάψυξη, ταχεία κατάψυξη ή συντήρηση σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα, καθώς και από τις τυχόν μεθόδους συντήρησης και χρήσης.

2. Τα προϊόντα αρτοποιίας, που υποβάλλονται σε διαδικασίες ξήρανσης, φρυγανίσματος και πρόσθετης έψησης, πωλούνται υποχρεωτικά σε συσκευασία που φέρει την ένδειξη ‘’αποξηραμένου’’, ή ‘’φρυγανισμένου’’ ή ‘’διπλοψημένου’’ προϊόντος αρτοποιίας.

3. Τα προϊόντα αρτοποιίας που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή και προέρχονται από μη ολοκληρωμένη έψηση ζύμης, πωλούνται υποχρεωτικά σε συσκευασία στην οποία αναγράφονται, με ευδιάκριτα γράμματα και σε ορατό σημείο αυτής, εκτός από τις άλλες ενδείξεις και η ένδειξη ‘’¶ρτος διατηρημένος από κατεψυγμένη ζύμη ή αρτοπαρασκεύασμα ή αρτοσυσκεύασμα, διατηρημένο από κατεψυγμένη ζύμη’’. Η ίδια ένδειξη τίθεται στην συσκευασία προϊόντος αρτοποιίας που προέρχεται από την τελική έψηση του αντιστοίχου μερικώς ψημένου προϊόντος. Η ίδια ένδειξη υπάρχει στον χώρο πώλησης σε πινακίδα διαστάσεων τουλάχιστον 50Χ30 εκατοστών του μέτρου, με ευκρινή γράμματα.

4. Τα εστιατόρια και τα καταστήματα μαζικής εστίασης, όταν διαθέτουν διατηρημένο ή κατεψυγμένο προϊόν αρτοποιίας, υποχρεούνται να διαθέτουν τα προϊόντα αυτά σε συσκευασία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο και να αναγράφουν στον τιμοκατάλογο τις αντίστοιχες ενδείξεις.

¶ρθρο 14ο

Ενδιάμεσο προϊόν αρτοποιίας

Το ενδιάμεσο προϊόν αρτοποιίας που προορίζεται για διάθεση, όπως έχει, τόσο στον τελικό καταναλωτή όσο και στον ενδιάμεσο χρήστη για μετέπειτα επεξεργασία, πωλείται σε συσκευασία, στην οποία αναγράφονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα στοιχεία:

(α) Η ονομασία «ενδιάμεσο προϊόν αρτοποιίας»,

(β) Το καθαρό βάρος του προϊόντος,

(γ) Τα συστατικά αυτού,

(δ) Το όνομα και η διεύθυνση του παραγωγού,

(ε) Η ένδειξη που επιτρέπει τον προσδιορισμό της παρτίδας,

(στ) Η χρονολογία της παρασκευής και της λήξης,

(ζ) Οι μέθοδοι της συντήρησης και της χρήσης,

(η) Η σαφής ένδειξη «απαγορεύεται η εκ νέου κατάψυξη μετά την απόψυξη του προϊόντος»

¶ρθρο 15ο

¶ρτος από ενδιάμεσα προϊόντα αρτοποιίας

1. Τα προϊόντα αρτοποιίας που παράγονται από επιχείρηση, που έχει ως αντικείμενο την ζύμωση και την έψηση ή μόνο την έψηση του ενδιάμεσου προϊόντος αρτοποιίας, πωλούνται σε διαφορετικά ράφια από εκείνα του φρέσκου άρτου. Στα ράφια αυτά αναγράφονται, με ευκρινή γράμματα, οι πληροφορίες που ορίζουν οι σχετικοί κανόνες επισήμανσης και, σε εμφανές σημείο, τοποθετείται πινακίδα με τις διαστάσεις που ορίζονται στο άρθρο 13 με την ένδειξη ‘’Διατηρημένος άρτος από κατεψυγμένη ζύμη’’ ή ‘’αρτοπαρασκεύασμα από κατεψυγμένη ζύμη’’.

2. Τα προϊόντα αρτοποιίας που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, διατίθενται σε φυσική θερμοκρασία, μέσα σε χάρτινη σακούλα, με τις ενδείξεις που ορίζονται στο άρθρο 14.

3. Οι προηγούμενες παράγραφοι εφαρμόζονται και στα προϊόντα αρτοποιίας που είναι διατηρημένα ή κατεψυγμένα και διατίθεται σε μεγάλες ποσότητες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ

¶ρθρο 16ο

Διάθεση -Πώληση-Διανομή άρτου

1. Επιτρέπεται η πώληση προϊόντων αρτοποιίας από ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και κάθε είδους καταστήματα πώλησης ειδών διατροφής και ζαχαρωδών προϊόντων, εφόσον στα καταστήματα αυτά διαμορφωθεί ο χώρος που προβλέπεται στο άρθρο 5 για τα πρατήρια άρτου και εφόσον λάβουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίου άρτου. Ο χώρος αυτός είναι διαχωρισμένος από τον λοιπό χώρο του καταστήματος, κατά τρόπο που αποτρέπει την επαφή των προϊόντων αρτοποιίας από τα λοιπά προϊόντα. Στα ανωτέρω καταστήματα δεν είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αποχωρητηρίου στον χώρο πώλησης των προϊόντων.

2. Η πώληση προϊόντων αρτοποιίας από τα καταστήματα που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, γίνεται με τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις:

(α) Τα είδη που πωλούνται πρέπει να συσκευάζονται στο χώρο παραγωγής τους σε χαρτοσακούλες από καθαρή χαρτομάζα, κλεισμένη με συνδετική μηχανή. Αρτοσκευάσματα με χαμηλό ποσοστό υγρασίας (παξιμάδια, φρυγανιές κλπ) μπορούν να συσκευάζονται και σε σακούλες από πλαστική ύλη, κλεισμένες με συνδετική μηχανή, εφόσον οι σακούλες αυτές πληρούν τους όρους που καθορίζονται από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο (Α.Χ.Σ).

(β) Η τοποθέτηση των πωλούμενων ειδών στις σακούλες που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση, πρέπει να γίνεται όταν τα είδη αυτά αποκτήσουν την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

(γ) Στο εξωτερικό μέρος των προαναφερόμενων συσκευασιών πρέπει να υπάρχουν έντυπες και καθαρογραμμένες οι εξής ενδείξεις:

(1) Η επωνυμία και η διεύθυνση της επιχείρησης παρασκευής των πωλούμενων ειδών,

(2) Το πωλούμενο είδος,

(3) Το καθαρό βάρος και η ημερομηνία παρασκευής και λήξης των πωλούμενων ειδών, με ανεξίτηλη σφραγίδα.

3. Ο διατηρημένος άρτος, που περιγράφεται στο άρθρο 13 και πωλείται στον τελικό καταναλωτή μόνο σε συσκευασμένη μορφή, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και σε χώρο διαφορετικό από τον χώρο της έψησης, πρέπει:

(α) να συσκευάζεται σε σακούλες από υλικό που επιτρέπει στον άρτο να αναπνέει.

(β) να αναγράφονται επί της συσκευασίας, με ευδιάκριτα γράμματα και σε εμφανές σημείο αυτής, οι ακόλουθες ενδείξεις:

(αα) Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του παρασκευαστή καθώς και η διεύθυνσή του.

(ββ) Το είδος του άρτου.

(γγ) Η ένδειξη ‘’άρτος μερικώς ψημένος-να ψηθεί πριν την βρώση του’’ εφόσον πρόκειται για άρτο που παρασκευάζεται μετά από μη ολοκληρωμένο ψήσιμο ζύμης.

(δδ) Η ένδειξη ‘’άρτος ψημένος εξ ολοκλήρου παρασκευασθείς από μερικώς ψημένο άρτο’’, εφόσον το αρχικό προϊόν δεν είναι καταψυγμένο.

(εε) Η ένδειξη ‘’άρτος ψημένος εξ ολοκλήρου, παρασκευασθείς από μερικώς κατεψυγμένο άρτο’’, εφόσον το αρχικό προϊόν είναι μερικώς κατεψυγμένο.

(στστ) Η ένδειξη ‘’κατεψυγμένος’’, εφόσον το αρχικό προϊόν είναι κατεψυγμένο.

(ζζ) Το καθαρό βάρος του περιεχομένου της συσκευασίας.

(ηη) Η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης του άρτου.

(ηη) Ο τρόπος παρασκευής.

(θθ) Οι μέθοδοι συντήρησης.

Τα είδη του άρτου που αναφέρονται στην παράγραφο αυτή, όταν διατίθενται από καταστήματα λιανικής πώλησης, τοποθετούνται σε χώρους που διαχωρίζονται από τους χώρους έψησής τους και από τους χώρους πώλησης του φρέσκου άρτου.

4. Ο φρέσκος άρτος και τα πάσης φύσεως αρτοσκευάσματα και αρτοπαρασκευάσματα, που πωλούνται στα αρτοποιεία, παραδίδονται στον καταναλωτή μέσα σε περιτύλιγμα από κατάλληλο λευκό χαρτί.

5. Δεν επιτρέπεται η πώληση των προϊόντων αρτοποιίας με το σύστημα ‘’διανομή των προϊόντων αυτών σε σπίτια’’, καθώς και η ‘’κατά παραγγελία διάθεση’’. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η πώληση των παραπάνω προϊόντων με το σύστημα ‘’διανομή αυτών σε σπίτια’’, εφόσον γίνεται σε σπίτια που βρίσκονται έξω από τα όρια πόλεων και κωμοπόλεων ή σε σπίτια κοινοτήτων, όπου δεν λειτουργούν αρτοποιεία ή πρατήρια άρτου. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται πράξη της αρμόδιας κατά τόπο Ν.Α., με την οποία εκτιμώνται, κάθε φορά, οι συνθήκες παραγωγής και διάθεσης των ανωτέρω προϊόντων και καθορίζονται οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση διανομή τους. Η πώληση των προϊόντων αρτοποιίας με το σύστημα της κατ΄εξαίρεση διανομής, επιτρέπεται στα νομίμως λειτουργούντα αρτοποιεία και πρατήρια άρτου, τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας και στα άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης ειδών διατροφής (υπεραγορές τροφίμων κλπ.), που κατέχουν άδεια πώλησης άρτου, αρτοσκευασμάτων και αρτοπαρασκευασμάτων.

6. Οι διατάξεις της παραγράφου 2 εφαρμόζονται αναλόγως και για τα προϊόντα αρτοποιίας που διανέμονται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.

7. Όσοι πωλούν τα προϊόντα αρτοποιίας με το σύστημα της κατ΄ εξαίρεση διανομής, υποχρεούνται να τηρούν στο κατάστημά τους ‘’ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ’’, θεωρημένο από την Υπηρεσία Εμπορίου της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Το βιβλίο αυτό, αριθμημένο σε σελίδες, πρέπει να βρίσκεται στον χώρο της επιχείρησης και να επιδεικνύεται, όταν ζητείται, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Περαιτέρω, το βιβλίο είναι διαγραμμισμένο σε στήλες, με τους αντίστοιχους, κατά στήλη, τίτλους, ως εξής:

Στήλη: ‘’ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ–ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ’’, όπου αναγράφεται η ημερομηνία, κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος πραγματοποιεί την διανομή ή την παραγγελία.

Στήλη: ‘’ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗ’’, όπου αναγράφεται το είδος του προϊόντος (π.χ. άρτος, διατηρημένος ή μη, αρτοσκευάσματα κλπ.) που πρόκειται να πωληθεί.

Στήλη: ‘’ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗ’’, όπου αναγράφεται το βάρος του είδους, που πρόκειται να πωληθεί.

Στήλη: ‘’ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ’’, όπου αναγράφεται η συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία διατίθεται το είδος.

Στήλη: ‘’ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ’’, όπου αναγράφεται ο αριθμός και η ημερομηνία του δελτίου αποστολής, που εκδίδεται σύμφωνα με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/1992 ΦΕΚ 84 Α).

Οι ανωτέρω στήλες συμπληρώνονται πριν τα πωλούμενα προϊόντα εξέλθουν από τον χώρο της επιχείρησης, κατά τον προορισμό τους.

8. Δεν επιτρέπεται η έκθεση (τοποθέτηση) εκτός καταστήματος προς πώληση, άρτου, αρτοσκευασμάτων, αρτοπαρασκευασμάτων και αρτιδίων.

9. Η πώληση κουλουριών και άλλων αρτοσκευασμάτων από πλανόδιους και στάσιμους μικροπωλητές γίνεται με τους όρους που καθορίζονται από σχετικές υγειονομικές διατάξεις.

10. Ο άρτος κάθε τύπου, δηλαδή λευκός, μαύρος ή σύμμικτος (χωριάτικος), πρέπει υποχρεωτικά να ζυγίζεται παρουσία του καταναλωτή.

11. Κάθε αρτοποιείο διαθέτει υποχρεωτικά επαρκή και κατάλληλο χώρο για την αποθήκευση και την συντήρηση των προϊόντων του. Τα προϊόντα αρτοποιίας που πωλούνται χωρίς κλειστή συσκευασία, τοποθετούνται σε ειδικές προθήκες, των οποίων η βάση απέχει 70 εκατοστά από το έδαφος και ανάλογη απόσταση από τον χώρο κυκλοφορίας των πελατών. Οι προθήκες αυτές καλύπτονται από δικτυωτό πλέγμα ή διάτρητα καλύμματα, μεταλλικά, ξύλινα ή πλαστικά. Η τοποθέτηση των προϊόντων αρτοποιίας στις προθήκες γίνεται χωριστά για κάθε τύπο και είδος αυτών.

¶ρθρο 17

Μεταφορά προϊόντων αρτοποιίας

1. Η μεταφορά, διανομή και διάθεση των προϊόντων αρτοποιίας επιτρέπεται με οχήματα που διαθέτουν κατάλληλο αμάξωμα, κλειστό από όλες τις πλευρές. Τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τη μεταφορά των ανωτέρω προϊόντων. Στο εξωτερικό μέρος των οχημάτων αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης.

2. Ο άρτος και τα λοιπά προϊόντα αρτοποιίας, που δεν είναι συσκευασμένα, όταν μεταφέρονται προς πώληση, από τον χώρο παραγωγής τους στα πρατήρια άρτου, στα ξενοδοχεία, στα νοσοκομεία και λοιπά ιδρύματα, σε τόπους ομαδικής σίτισης, στα εστιατόρια, τις ταβέρνες και σε κάθε τόπο προορισμού, τοποθετούνται μέσα σε κλειστά κιβώτια, που είναι κατασκευασμένα από ύλη εγκεκριμένη από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο ή σε ειδικά καλάθια που πληρούν τους όρους υγιεινής. Απαγορεύεται η μεταφορά των προϊόντων αρτοποιίας με άλλο τρόπο, όπως με τοποθέτηση σε δάπεδο αυτοκινήτων ή τρίκυκλων ή μέσα σε σάκους, καλάθια κλπ.. Με ανάλογες προϋποθέσεις υγιεινής και καθαριότητας πρέπει να μεταφέρονται και τα άλλα μη συσκευασμένα είδη αρτοποιίας.

3. Επιτρέπεται, κατ΄ εξαίρεση, η μεταφορά προϊόντων αρτοποιίας με οχήματα που δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την μεταφορά των προϊόντων αυτών, εκτός από οχήματα που μεταφέρουν ρυπαρά αντικείμενα ή τοξικές ύλες ή υγρά, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν, με οιοδήποτε τρόπο, την ποιότητα και την υγιεινή των προϊόντων αυτών. Η μεταφορά κατά το προηγούμενο εδάφιο επιτρέπεται, εφόσον τα μεταφερόμενα προϊόντα αρτοποιίας τοποθετούνται σε ειδικά ξύλινα κιβώτια, που έχουν εσωτερική επένδυση από γαλβανισμένη λαμαρίνα, ή σε μεταλλικά ή πλαστικά κιβώτια, με επαρκή χωρητικότητα, τα οποία κλείνουν ερμητικά και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τον σκοπό της μεταφοράς αυτής.

4. Δεν υπάγεται στις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, η διακίνηση και η μεταφορά προς πώληση προϊόντων αρτοποιίας, τα οποία διατίθενται στον καταναλωτή μέσα σε αεροστεγή συσκευασία, το υλικό της οποίας προβλέπεται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ

¶ρθρο 18ο

Αποθέματα πρώτων και βοηθητικών υλών

1. Οι επιχειρήσεις αρτοποιίας υποχρεούνται να διατηρούν στον χώρο τους αποθέματα αλεύρων, καύσιμης ύλης και αλατιού, σε ποσότητες που καλύπτουν τις ανάγκες παραγωγής, με βάση την ημερήσια κατανάλωση των ειδών αυτών, για την παρασκευή άρτου τριών ημερών, κατά την περίοδο από 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου και μιάς εβδομάδας, κατά την περίοδο από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 14 Ιουνίου.

2. Τα ανωτέρω αποθέματα ανανεώνονται κατά την χρησιμοποίησή τους και συγχρόνως αντικαθίστανται, με τρόπο που εξασφαλίζει αμετάβλητη την ποσότητά τους και αποτρέπει τον κίνδυνο της αλλοίωσης των αλεύρων και του αλατιού.

¶ρθρο 19ο

Έψηση φαγητών και γλυκισμάτων του κοινού

1. Τα αρτοποιεία υποχρεούνται να δέχονται για έψηση φαγητά, παρασκευάσματα και γλυκίσματα του κοινού και να διαθέτουν προς τούτο τους κλιβάνους τους. Η παραλαβή για έψηση των ανωτέρω ειδών γίνεται καθημερινά μέχρι την 12:30 ώρα, πλην Κυριακών και αργιών.

2. Τα αρτοποιεία παραμένουν ανοικτά για την έψηση φαγητών και γλυκισμάτων μέχρι την 14:00 ώρα, τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και την ημέρα των Χριστουγέννων, τέσσερις ημέρες πριν το νέο έτος και την ημέρα του νέου έτους, την παραμονή και την ημέρα των Θεοφανείων, την ημέρα του Πάσχα και την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου. Αρτοποιεία που λειτουργούν σε περιοχές στις οποίες το κοινό εξυπηρετείται από ένα και μόνο αρτοποιείο, υποχρεούνται να παραμένουν ανοικτά για το ψήσιμο φαγητών, γλυκισμάτων και παρασκευασμάτων του κοινού τις Κυριακές και τις αργίες.

3. Τα αρτοποιεία υποχρεούνται να αναρτούν σε εμφανές σημείο πινακίδα διαστάσεων 35Χ45 εκατοστών περίπου, στην οποία αναγράφονται καθαρά και ευανάγνωστα, οι τιμές έψησης και οι ώρες που παραλαμβάνονται για έψηση τα ανωτέρω είδη.

¶ρθρο 19ο

Ποινικές και Διοικητικές Κυρώσεις

1. Όποιος εκμεταλλεύεται αρτοποιείο, πρατήριο άρτου ή εγκατάσταση περάτωσης έψησης, που λειτουργούν χωρίς άδεια, διώκεται αυτεπαγγέλτως και τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα (1) χρόνο ή με χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές.

2. Με τις δύο ποινές του προηγούμενου εδαφίου, τιμωρείται και όποιος παραβαίνει τις διατάξεις των άρθρων 13, 14 και 16 του νόμου αυτού. Οι παραβάτες των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου 12 τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) μηνός και με χρηματική ποινή.

3. Πέραν των ανωτέρω ποινικών κυρώσεων, σε όσους παραβαίνουν απαγορευτικές διατάξεις του νόμου αυτού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ως 5.000 ευρώ και διατάσσεται η διακοπή της λειτουργίας του αρτοποιείου, πρατηρίου άρτου και εγκατάστασης έψησης προσωρινά για διάστημα μέχρι έξι (6) μηνών ή και οριστικά, ανάλογα με την συχνότητα και την βαρύτητα της παράβασης. Οι διοικητικές κυρώσεις, που ορίζονται στην παράγραφο αυτή, επιβάλλονται με απόφαση της αρχής που είναι αρμόδια για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας των ανωτέρω μονάδων.

¶ρθρο 20ο

Μεταβατικές και τελικές διατάξεις

1. Τα πρατήρια άρτου που ιδρύονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και σε προθεσμία ενός (1) έτους απ΄ αυτήν, υποχρεούνται να διαθέτουν προθήκη για την εξασφάλιση του άρτου και των λοιπών προϊόντων αρτοποιίας από τις ρυπάνσεις, καθώς και εγκατάσταση ύδρευσης και αποχέτευσης.

2. Τα ίδια πρατήρια πρέπει, πέραν από τον χώρο που ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5, να διαθέτουν αποχωρητήριο τουλάχιστον 2 τ.μ. με προθάλαμο 1 τ.μ.. Για την ύπαρξη αποχωρητηρίου στα πρατήρια άρτου που υφίστανται και λειτουργούν κατά την δημοσίευση του παρόντος νόμου, εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ε της παραγράφου 2 του άρθρου 25 της υπουργικής απόφασης Αιβ 8577/8-9-1983 (ΦΕΚ 526 Β).

3. Τα αρτοποιεία και τα πρατήρια άρτου, που λειτουργούν κατά την δημοσίευση του παρόντος νόμου, διέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στον παρόντα νόμο.

4. Μέχρι την έκδοση του διατάγματος που προβλέπεται στο άρθρο 7, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις που ρυθμίζουν τα θέματα αυτά.

5. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ρυθμίζονται κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου.

¶ρθρο 21ο

Καταργούμενες διατάξεις

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι διατάξεις: του Ν. 726/1977 (ΦΕΚ 316 Α), του άρθρου 65 του Ν. 2065/1992 (ΦΕΚ 113 Α), του Π.Δ. 369/1992 (ΦΕΚ 186 Α), του Ν. 2394/1996 (ΦΕΚ 64 Α), καθώς και κάθε άλλη διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών ως ισχύουν, της ΥΑ Αιβ/8577/83 (ΦΕΚ 526 Β), καθώς και η Κοινή Υπουργική Απόφαση 487/2000 (ΦΕΚ …Β)

¶ρθρο 22ο

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκτός αν άλλως ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα