Το Χρηματιστήριο αναμένει το πράσινο φως

Συνυπολογίζονται οι παράμετροι σε ενδεχόμενο ταυτόχρονο ή μη άνοιγμα τραπεζών και Χ.Α.
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015 14:21
UPD:14:21
EPA/YANNIS KOLESIDIS

Από την έντυπη έκδοση

Με τις μηχανές αναμμένες το Χρηματιστήριο αναμένει το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία του.

Σειρά συσκέψεων έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διήμερο με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών, της Ε.Κ., του Χ.Α., της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, αλλά και φορέων της αγοράς, προκείμενου να συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι σε ενδεχόμενο ταυτόχρονο ή μη άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων και του Χρηματιστηρίου.

Με την προσθήκη μίας εξαίρεσης στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που να προβλέπει ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων για την εκκαθάριση και τον διακανονισμό των χρηματιστηριακών συναλλαγών, είναι εφικτή η επαναλειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Αυτό που τονίζουν οι αρμόδιοι της Ε.Κ., αλλά και του Χ.Α. είναι ότι η αγορά είναι δυνατόν να λειτουργήσει χωρίς να πλήξει την υπάρχουσα ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος σε ένα περιβάλλον capital controls, όπως βέβαια είχε συμβεί και πριν από δύο χρόνια στην Κύπρο. Αυτό εξασφαλίζεται αν οι πράξεις αγορών εξοφλούνται με «νέο χρήμα» δηλαδή από κατάθεση, έμβασμα εξωτερικού ή πώληση μετοχών.

Με τα παραπάνω διασφαλίζεται η ρευστότητα στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και δίνεται η ευκαιρία να λειτουργήσει η αγορά δίνοντας ίσα δικαιώματα σε όλους τους επενδυτές. Φυσικά τα χρήματα των επενδυτών που είναι δεσμευμένα σήμερα λόγω του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων στην Ελλάδα δεν μπορούν να συμμετέχουν σε επενδύσεις.

Κατά συνέπεια και σύμφωνα με τη σχετική πρόταση για την άμεση επαναλειτουργία της εγχώριας αγοράς για να πληρώσει κάποιος αγορά μετοχών στο Χρηματιστήριο, θα πρέπει ο τραπεζικός λογαριασμός του να πιστωθεί: μέσω κατάθεσης, μέσω εμβάσματος από εξωτερικό ή μέσω πώλησης σε οργανωμένη αγορά. Στην εκκαθάριση και διακανονισμό συναλλαγών δεν θα υπάρχει κανείς περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων.

Με απόφαση της Ε.Κ. παραμένει κλειστή η Οργανωμένη, αλλά και η Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. έως και σήμερα. Κλειστή παραμένει η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων, διατηρείται η αναστολή εξαγοράς μεριδίων Α/Κ, ενώ εξακολουθεί η αναστολή της λειτουργίας εκκαθάρισης από την Εταιρία Εκκαθάρισης για τους τίτλους και τα παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην Αγορά Αξιών και στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ).

Τέλος, συνεχίζεται η αναστολή της λειτουργίας του χρηματικού διακανονισμού πράξεων σε τίτλους της ελληνικής αγοράς που διενεργείται από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ



Σχολιασμένα