«Δάνειο – γέφυρα» ύψους 7 δισ. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας τον μήνα Ιούλιο μέσω του EFSM προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα «περάσει» σήμερα από τη Βουλή μια σειρά μεταρρυθμίσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ, EFSM) είναι το καλύτερο μέσο για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης στην Ελλάδα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρός της, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Έχουμε επίγνωση των σοβαρών ανησυχιών από χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό, επεξεργαζόμαστε ρυθμίσεις, ώστε να προστατεύσουμε τις εκτός Ευρωζώνης χώρες από τις όποιες αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που δεν αποπληρωθούν τα δάνεια του EFSM», ανέφερε ο Ντομπρόβσκις.
Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν το οποίο επικαλείται το Reuters, το «δάνειο – γέφυρα» θα έχει μέγιστη λήξη στους τρεις μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, τον ESM, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.
Πάντως, η πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για το δάνειο αυτό είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η Βρετανία και η Τσεχία αντιτίθενται έντονα σ' αυτήν.
Αντίθετα από τον ESM, ο οποίος είναι ένα ταμείο της Ευρωζώνης, ο EFSM αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς υποστηρίζεται από τον προϋπολογισμό της και ως εκ τούτου οι εκταμιεύσεις απ' αυτόν πρέπει να έχουν την έγκριση και των 28 κυβερνήσεων της Ε.Ε.
Ωστόσο, οι αποφάσεις στον EFSM λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι, αν 16 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε. υποστηρίζουν μια εκταμίευση, η θέση τους μπορεί να επικρατήσει έναντι αυτών, όπως η Βρετανία ή η Τσεχία, που αντιτίθενται στην εκταμίευση.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η Ελλάδα θα λάβει σε μία δόση τα 7 δισ. ευρώ, πράγμα που θα της επιτρέψει να εξαγοράσει τη Δευτέρα τα ομόλογά της που κρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα τεθεί προς έγκριση αργότερα σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., καθιστά πάντως σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει το «δάνειο – γέφυρα» μόνο αν το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθετήσει σήμερα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Η χώρα πρέπει επίσης να αρχίσει επισήμως με τον ESM διαπραγματεύσεις για το επόμενο πρόγραμμα στήριξης - μια διαδικασία που θα μπορούσε να αρχίσει αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Για να εξασφαλισθεί ότι τα 7 δισ. θα καταστεί δυνατό να συγκεντρωθούν σύντομα, η Επιτροπή, η οποία θα δανειστεί τα χρήματα, θα μπορέσει να το κάνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ομολόγων.